Domácí odvlhčovače vzduchu

Velké množství českých domácností se potýká se zvýšenou vlhkostí, která jim pak způsobuje škody na majetku a také ohrožuje jejich zdraví. Nejúčinnějším řešením jsou odvlhčovače vzduchu. Těch je na trhu celá řada a nabízejí další funkce vedle vysoušení vlhkosti. Jak si vybrat a co moderní odvlhčovače nabízejí? To se dočtete v našem článku.
vysouseni konstrukci podlahvysouseni podlah

Domácí a profesionální vysoušeče

Na současném trhu je možné sehnat celou řadu odvlhčovačů a vysoušečů, liší se nejen v cenové relaci, ale také v použití. Pokud vás v domácnosti trápí vlhkost, která ničí tapety, nábytek a další vybavení existují domácí odvlhčovače, které jsou vhodné do bytových prostor.

Do velkých místností, pro likvidaci vodovodních havárií a na vysoušení vlhkého zdiva na stavbách jsou pak vhodné profesionální vysoušeče vlhkosti, kteří si rychle a účinně poradí i s velkým množstvím vlhkosti.

Co sledovat při výběru odvlhčovače?

  • výkon odvlhčování
  • vzduchový výkon
  • senzor vlhkosti
  • technologii odvlhčování
  • objem nádrže a odvod vody
  • doplňkové funkce

Výkon odvlhčování

Základním parametrem je výkon odvlhčovače. Ten se udává v litrech za den (24 hodin). To znamená kolik vody je přístroj schopný ze vzduchu odstranit. Účinnost odvlhčování je ovlivněna aktuální teplotou vzduchu a vlhkosti. Při porovnávání různých odvlhčovačů je tak nutné hodnotit výkony platné za stejných podmínek.

Vzduchový výkon

Proudění vzduchu a jeho průchod přístrojem zajišťuje ventilátor. A právě vzduchový výkon tohoto ventilátoru je pro účinnost vysoušeče zásadní. Jeho výkon by měl odpovídat velikosti místnost.
Vzorec pro výpočet minimálního vzduchového výkonu
● plocha podlahy (m2) x výška stropu (m) x 2 = potřebný vzduchový výkon (m3/h)

Senzor vlhkosti

Senzor vlhkosti je velmi užitečný, a to protože výplně odvlhčování, když je dosaženo požadované vlhkosti. Odvlhčovač tak automaticky udržuje nastavenou vlhkosti, které chce majitel dosáhnout.

Technologie odvlhčování

Základním rozdílem mezi kondenzačním a absorpčním vysoušečem je, že se jedná o aktivní (kondenzační) a pasivní (absorpční) způsoby zbavování vlhkosti v prostoru. Pasivní odvlhčovače využívají absorpčních granulátů, které do sebe nasají vzdušnou vlhkost a tu v podobě zkondenzované vody posílají do vaničky.

Naopak aktivní odvlhčovače nasávají vzduch ventilátor přes výparník chladicího systému. Uvnitř odvlhčovače dochází k ochlazení vlhkého vzduchu pod rosný bod a ze vzduchu tak vzniká kondenzát, který putuje do sběrné nádržky. Odvlhčený vzduch se pak ohřeje a je vyfukován do místnosti. Jelikož má vyfukovaný vzduch vyšší teplotu než vzduch okolní, může být opět nasycen vlhkostí v místnosti.

Objem nádrže a odvod vody

Každý typ odvlhčovače musí být vybaven nádrží, kam stéká voda, která byla pohlcena ve vzduchu. Takž čím větší objem nádrže, tím méně často se musí nádrž s vodou vylévat. Kvalitnější a větší odvlhčovače určené pro odvlhčování zdiva jsou pak vybavené hadicí pro odvod vody z přístroje přímo do odpadu.

Doplňkové funkce

Moderní odvlhčovače nabízejí i další funkce kromě zbavování vzduchu vlhkosti. Jsou vybavené ionizátorem, vzduchovými filtry nebo dalšími jinými doplňky, které dokáží zlepšit kvalitu vzduchu v místnosti.


4.4.2017

Doporučené odkazy

Evora CZ, s.r.o.
Moderní technologie pro větrání a vytápění rodinných domů a budov, zdravotechnika, centrální ...

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy