Co vše souvisí s kvalitou vody v našem bazénu?

Pořídit si na zahradu bazén určitě není nic nedostupného, zvláště v dnešní době, kdy je samozřejmostí nabídka, která zahrnuje špičkové nadzemní bazény. Ty dnes umožní zažít dokonalé vodní radovánky za pár tisíc korun, a to kdykoliv si jenom budete přát. Nesmíme ale zapomínat na to, že i o bazén je třeba se starat. Pojďme se podívat na to, co souvisí s kvalitou jeho vody.

Hodnota pH a množství chlóru

Nejenom na plovárnách, ale i u vody v našem zahradním bazénu bychom měli provádět pravidelnou analýzu toho, zda má voda správnou kyselost či zásaditost, a zda množství chlóru odpovídá konkrétnímu objemu vody. Jedině tak máme jistotu, že náš zahradní bazén bude vždy stoprocentně čistý. Správná hodnota pH má vliv hlavně na zelenání vody a samotný chlor zase dokáže velmi dobře likvidovat bakterie, které by mohly ohrozit jak vodu, tak i náš organismus.

Množství pevných nečistot

I ty je třeba neustále sledovat a snažit se je z vody odstranit. K tomu nám poslouží tři hlavní nástroje. Prvním je vysavač dna, který dnes existuje i v automatických verzích. Druhou možností je běžná síťka, kterou zachytáváme nečistoty na hladině. Základem je potom bazénová filtrace, která zajistí průtok vody konkrétním kartušovým, nebo pískovým filtrem. Ten bezpečně zadrží i ty nejmenší pevné částečky, které jsou běžným okem často neviditelné.

Teplota vody

I to je údaj, který je vhodné sledovat. Není žádnou novinkou, že čím teplejší voda, tím větší množení bakterií. V letních dnech je tedy vhodné vodu v bazénu lehce odpouštět a přidávat novou, ledovou, díky které teplota nestoupne nad mez, kdy by už ani koupání nebylo osvěžením. Zároveň tím logicky usnadníte i udržení bakteriální nezávadnosti.

Stáří vody

I když se o vodu staráte doslova každý den, jednou přijde okamžik, kdy se zkazí a lepší než investice do chemikálií, je investovat do opětovného naplnění. Bazén tak vypusťte, vyčistěte a následně opět napusťte vodou čerstvou. Výhodu v tomto mají určitě nafukovací bazény, jejichž konstrukce daný postup výrazně usnadní. A to třeba i ve chvíli, kdy vypouštíte před zimou, jelikož nechcete zimovat běžným způsobem.


13.2.2015

Doporučené odkazy


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy