Od února dál nastává ten pravý čas pro zimní řez ovocných stromů. Zimním řezem se rozumí řez v provedený v období vegetačního klidu. Zpravidla bývá zahajován v předjaří, tedy v únoru nebo březnu a ukončován v době rašení. Ovšem neznamená to, že nyní můžeme řezat veškeré ovocné dřeviny.
Ovocné stromy vhodné pro zimní řez
Zimní řez lze uskutečnit už v lednu, ale převážně u starších ovocných stromů a vysokokmenů s výjimkou druhů, které jsou velmi choulostivé na mráz. Mladé stromy by se měly řezat až v době, kdy teploty neklesají příliš pod nulu. K zimnímu řezu se hodí především jádroviny – jabloně, hrušně, apod. Dále můžeme řezat lísku a některé bobuloviny – rybíz nebo angrešt.
Co v zimě neřezat
Nevhodná doba řezu může stromy zásadně poškodit, proto v tuto dobu neřežeme peckoviny, čili třešně, višně, meruňky nebo broskve, u nichž je čas zásahu až za vegetace. Tyto ovocné stromy by se tedy měly stříhat pouze v období, kdy už mají listy, případně po sklizni. Také ořešák prořežeme až v létě.
Výchovný řez
Výchovný řez se v předjaří týká většiny druhů ovocných stromů. Provádí se jako první řez po výsadbě ovocného stromku na stanoviště. Výchovným řezem podpoříte zakořenění a intenzivnější růst nadzemních částí stromu. Výchovný řez slouží pro vytvarování požadovaného pěstitelského tvaru a jeho specifika vycházejí z různých požadavků ovocných druhů a zvolených pěstitelských tvarů.
Výchovný řez aplikujeme u bobulovin po dobu dvou až tří let, u peckovin po dobu tří až čtyř let a u jádrovin po dobu pěti až šesti let. U špičáků, ovocných stromků bez korunky, je cílem výchovného řezu založení korunky (řez na korunku). U stromků se založenou korunkou se provádí seřezávání bočních výhonů ve stejné výšce na vnější pupen. K práci si připravte dobře nabroušení zahradnické nůžky a pilku. Teplota by během dne ořezu neměla klesnou pod bor mrazu.
Udržovací řez
Udržovacím řezem se reguluje poměr generativních a vegetativních orgánů a udržuje se vzdušná koruna. Při udržovacím řezu se odstraňují dovnitř rostoucí výhony, které bujně rostou zejména u mladších stromů. Hlavním cílem tohoto řezu je prořezávání plodonosných větví, čímž dosáhnete pravidelné vyrovnané sklizně a kvalitnějších větších plodů.
Co je potřeba pro ořez stromů?
Základem kvalitního ořezu a správného výsledku je odpovídající nářadí. K ořezu budete potřebovat ostré dvoubřité nůžky. Dále se neobejdeme bez kvalitní pilky. Práci v těžko dostupných místech nám usnadní teleskopické pilky. Díky teleskopům dojde k prodloužení dosahu řezu při práci ze země nebo žebříku. Na dočištění ran můžeme případně použít nůž, tzv. žabku. V závěru práce větší rány ošetříme stromovým balzámem.
Při zimním prořezávání stromů nezapomeňte také na váš pracovní oděv. Volte takové oblečení, aby nedošlo k vašemu podchlazení. Základem jsou kvalitní protipořezové rukavice, které udrží vaše ruce v bezpečí a zároveň vám ponechají potřebný cit pro práci s pilkou nebo nůžkami. Nezapomeňte na kvalitní pracovní boty , které vám zajistí potřebnou stabilitu při práci ve výškách. Také je vhodné používat pracovní ochranné brýle k ochraně vašich očí.
Zdroj foto: Pixabay