Okna nejen do pasivního domu

Okna a dveře jsou součástí obálky budovy, která slouží pro uchování tepla uvnitř budovy. Z hlediska tepelné izolace budou okna i dveře vždy nejslabším článkem obvodového pláště kudy uniká nejvíce tepla. Proto je kladen velký důraz na parametry oken a dveří, zejména na jejich tepelně-izolační vlastnosti.
Detail okna SC - otevíravé křídlo a neotevíravéZvedač křídlaDetail okna SC - otevíravé křídlo a neotevíravéDetail okna SOLID COMFORTOkno SC s klikou s knoflíkemDetail bezpečnostního kování IS čepDetail bezpečnostního kování - rámový protikusOkno SOLID COMFORTOkno SOLID COMFORT - vnitřní stranaOkno SOLID COMFORT - venkovní pohled

Proč si vybrat dřevěná okna?

K volbě dřevěných oken nás vedou jednak úvahy o úsporách energií, tedy ekonomické důvody, ale stále více přemýšlíme i o ekologických souvislostech. Dřevo, jak dobře víme, je obnovitelný materiál a při svém vzniku ještě spotřebovává oxid uhličitý, který je jedním z hlavních skleníkových plynů.  Využívání obnovitelných materiálů je důležitým předpokladem pro dosažení trvale udržitelného rozvoje.

Dřevěná okna nové konstrukce

Dřevěná okna SOLID COMFORT dosahují vynikající hodnoty součinitele prostupu tepla okna Uw=0,70W/m2K, tento profil okna je konstrukčně odlišný od standardně používaných eurooken. Především nemá zafrézovanou rámovou okapnici, proto nedochází k úbytku materiálu na spodní části rámu okna, tím se zlepšuje tepelná izolace v této kritické části okna a  zvyšují se hodnoty vnitřní povrchové teploty. Odtok vody je řešen vyfrézovanými odtokovými otvory v rámu, které vyúsťují nad venkovní parapet.

Volba materiálu - dřeviny

Tato dřevěná eurookna se vyrábí jednak ze čtyřvrstvého smrkového hranolu, ale pokud má stavebník zájem o ještě lepší hodnoty okna, pak si může z nabídky vybrat speciální smrkový hranol Airotherm, který má v sobě vyfrézovány malé otvory, které ještě zvyšují tepelně-izolační hodnoty okna.

Pro náročné zákazníky jsou v nabídce okna i z naší nejušlechtilejší dřeviny - dubu, ale vzhledem k vysoké tvrdosti a hustotě dubu má tento materiál horší izolační vlastnosti. Samozřejmě vyniká svým vzhledem, specifickou kresbou dřeva a vynikající odolností a životností.

Konstrukční výhody

Další konstrukční změnou proti klasickému eurooknu je větší překrytí křídla přes rám, tím působí profil okna subtilněji v čelním pohledu a přitom se zase zlepšují tepelně-izolační vlastnosti okna. Viditelná pohledová část křídla je pouze 32mm (kryje se 49mm).

Profil okna SC obsahuje tři těsnící profily, proti našim starším profilům je okno SOLID COMFORT doplněno o vnější silikonové těsnění, které je vsazeno v bočních a horní straně křídla. Spodní část okna je zatěsněna těsněním v rámové okapnici. Středové dorazové těsnění a vnitřní těsnění jsou standardní jako v profilech SLAVOHEAT SL80 a KLASIK SL70 . Ale u okna SC jsou od sebe všechny těsnící profily více vzdáleny a proto vznikají dostatečně velké těsnící komory, které zajišťují větší tepelnou izolaci.

Výraznou inovací ve funkci okna SC je i použití nového kování SIEGENIA-AUBI TITAN AF, všechna okna jsou již ve standardu vybavena bezpečnostní variantou kování s bezpečnostními hřiby. Navíc jsou bezpečnostní protikusy v šířce 30mm ještě usazeny v drážce a tím je ještě zvýšena bezpečnostní funkce kování.

Parametry oken

Nové okno SC vyhoví svými parametry s rezervou standardu pasivního domu, ale samozřejmě je vhodné i pro běžné rodinné domy, kde také díky svým dobrým parametrům zajistí úspory za vytápění a výrazně zlepší tepelnou pohodu v místnosti. Další velmi důležitou vlastností okna jsou zvýšené hodnoty teploty na povrchu okna z vnitřní strany, tím se zabrání nežádoucí kondenzaci vodních par - rosení oken.
Pro pasivní domy jsou okna s podobnými parametry nutností a pro běžnou výstavbu RD jsou velmi dobrou volbou.

  • zasklení izolačním trojsklem  Ug=0,53W/m2K
    PLU4 -18 SWS V- 4 -18 SWS V - PLU4
  • součinitel prostupu tepla rámu smrk: Uf=0,70W/m2K,
    smrk Airotherm: Uf=0,68W/m2K
  • součinitel prostupu tepla okna smrk: Uw=0,70W/m2K,
    smrk Airotherm: Uw=0,69W/m2K
  • tři těsnění s dostatečně velkými komorami
  • mimořádně teplá spodní část rámu - unikátní konstrukce
  • vyšší hodnoty vnitřních povrchových teplot
  • zesílený profil okna na 92mm
  • bezpečnostní kování SIEGENIA AUBI TITAN AF

Nejen parametry okna SOLID COMFORT jsou důležité, ale nesmíme zapomenout na provedení montáže s těsněním připojovací spáry ve třech úrovních.

 

SLAVONA s.r.o.
Stálkovská 258, 378 81 Slavonice
tel. +420 384 493 400, fax: +420 384 493 223
www.slavona.cz

 

Související články:

Oči domu - okna ze dřeva

Okna v Domě snů

Jak si vybrat okna

 


30.8.2009

Doporučené odkazy

SLAVONA - tradiční český výrobce oken a dveří
Tradiční český výrobce dřevěných oken a dveří , zaměřuje se na výrobu eurooken pro ...

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

evalf
21.6.2010
My okna měnili nedávno. Máme klasické bílé "plasťáky".
mibe1004
13.6.2010
ani neviete ako by sa mi zišli nové okná, len kde na ne zobrať euráče???
macicek
3.6.2010
taky se mi líbí hnědá dřevěná okna, bohužel máme bílí plastový
devil99
30.5.2010
Moc pěkná okna!!!
nitramk
25.5.2010
Přidám svůj názor na dřevěná či plastová okna... Byly doby a není to tak dávno, co jsem to neřešil... Ale teď to mám docela jasné... Plastová okna bych volil, když už někam, tak do paneláku (možná ani tam ne), ale do rodinného domu určitě ne. Schválně jsem chodil po ulicích a porovnával jsem jak domy na mě působí. Pokud jsou na RD bílá plastová okna, přijde mi to jako ordinace praktického lékaře. Pokud si plastová okna hrají na dřevěná, pak tu hru nechápu vůbec... Proč si pořídit umělé dřevo, když můžu mít pravé??? Pro sebe jsem si to zdůvodnil na příkladu židlí... vybral bych si domů plastové nebo dřevěné židle? Možná je tam rozdíl v ceně a u židlí určitě větší, jeden čas se prodávali i za 80 Kč, ale já bych si je domů ke stolu nekoupil. Je jedno jestli by byly bílé nebo s dekorem dřeva a i kdyby nohy začali vyztužovat železem (tak jak se vyztužují profily plastových oken), stejně bych měl doma raději židle dřevěné...
alenatoni
24.5.2010
kdybych na to měla finance, vybrala bych si tato dřevěná okna
linkinkatka
24.5.2010
sú pekné ale mne sa pačia plastové
annahb
24.5.2010
Jsou parádní.
tepito
24.5.2010
Jsou krásná-lepší než plast
ivako
5.5.2010
drevené okná sú síce drahšie,ale o to krajšie a kvalitnejšie
rozajda
3.5.2010
Já bych se té ceny nebála :). Díky dobrým parametrům se dostanu na větší dotaci v Zelené úsporám, tak jsem spokojená :).
devil99
3.5.2010
Pěkná a super okna, ale ta cena..
helun
10.9.2009
Tyhle okna zrejme opravdu nemaji chybu, ale asi budou hodne draha.
leona
10.8.2009
podle informací o dřevěných oknech Solid Comfort, si myslím že tyhle okna předčí izolačními vlastnostmi nejen plastová okna. A navíc, v dnešní době kdy se hodně staví pasivní domy např. jako dřevostavby, nevím jestli bych na takovém domě chtěla mít plastová okna.
rozajda
4.8.2009
Nemyslím, že lze takto paušálně okna porovnávat, spíš by to chtělo porovnávat konkrétný konstrukce. Dřevěná okna nemají horší tepelně-izolační ani protihlukové Zrovna dřevěná okna z tohoto článku mají mimořádně dobré parametry, že vyhoví i do pasivního domu.
jirulka
3.8.2009
Dřevěná okna jsou už prostě klasika a ještě se najde pár lidí kteří na ně nedají dopustit
hela64
3.8.2009
Já si myslím, že dřevěná okna jsou zbytečně moc drahá, jsou dražší jak plastová, a přitom si myslím, že plastová okna jsou mnohem lepší, protože není přes ně tolik slyšet hluk a udrží hodně tepla.
Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy