Nemůžete si teď dovolit koupit nemovitost? Uložte peníze do zlata

Kdo by nechtěl bydlet lépe? Někdo by se rád osamostatnil a bydlel konečně ve vlastním, jiní touží po větším prostoru, lepší lokalitě, nebo si k městskému bytu navíc pořídit chalupu. Jenomže co když na nic z toho nemáme, spoříme si peníze na bankovním účtu, ale přesto se nám možnosti kvůli zdražování neustále zužují?

Češi, kteří chtěli rekonstruovat a stavět, jsou v šoku. Ceny stavebního materiálu radikálně rostou. Snad nejmarkantnější a nejméně pochopitelný je nárůst ceny dřeva. O něm se přitom dlouhé měsíce mluvilo jako o nadbytečném materiálů kvůli těžbě kůrovcem postižených smrkových porostů. Mnozí, kteří plánovali naspořené peníze investovat do stavby či rekonstrukce, teď na to nemají. Podobně tomu jsou i v případě hypotéky. Původně předschválená jim nemusí stačit a musí narychlo měnit své plány. Jenomže co teď? Peníze uložené jen tak na bankovním účtu rychle užírá inflace. A investovat do rizikových finančních produktů se chce málokomu. Stejně tak se takto postižení lidé nechtějí pouštět do dlouhodobého uvázání svých peněz. Řešením je nákup investičního zlata. Právě ono má schopnost ochránit hodnotu našeho majetku a je dnes považováno za nejefektivnějšího bojovníka proti inflaci. Prodat jej lze kdykoliv podle potřeby.

Není zlato jako zlato

To si musí uvědomit každý, kdo se rozhodne do zlata investovat. Pokud vás bude někdo lákat na různé finanční produkty postavené na obchodování se zlatem, není to správná volba. Akcie zlato těžících firem jsou pořád jen investicí do akcií. Různé finanční produkty zaměřené na spekulace, pokud jde o pokles či růst zlata, opět nabízí pouhé výnosy (nebo ztráty) a ne vlastnictví zlata. Stejné je to i u spoření do zlata, kde jej reálně nevlastníte. Jedinou rozumnou formou spoření je fyzický nákup zlata.

Pro koho se hodí investice do zlata?

Investování do zlata se hodí pro ty, kdo mají připraven větší obnos peněz pro stavbu, rekonstrukci nebo nákup nemovitosti, ale vzhledem k mnohdy až 100% nárůstu cen stavebních materiálů se do těchto projektů nechtějí aktuálně pouštět. Řešením je to však i pro každého, kdo si potřebuje na bydlení začít spořit. Prostě peníze z každé výplaty či jiných příjmů proměníme na fyzicky vlastněné investiční zlato.

„Nákup zlatých slitků je atraktivní především pro klienty, kteří chtějí své peníze držet ve svých rukou a nemají důvěru v různé spořicí programy do zlata. Lidé nakupují ve větší míře i malé slitky váhy 1-5 gramů, které jsou dostupné pro každého,“ říká Pavel Trtík, jeden z největších českých odborníků na investiční zlato. Jeho firma provozuje prodejny s investičními kovy a numismatikou v pražském Obecním domě, ve Vsetíně a na Slovensku v Bratislavě na Dunajské ulici 68.

„Dříve bylo běžné, že se ve velkém prodávaly zlaté slitky o hmotnosti jednoho kilogramu, ale movitá část společnosti zabezpečila své finance nákupem zlata již před lety. Nyní z tohoto prozíravého kroku těží. Dnes investují do zlata ti, kteří zaspali, a až nyní si uvědomují, že čím více peněz se dostává do oběhu, tím rychleji jejich úspory ztrácí na hodnotě,“ dodává Trtík.

Zlato má výhody i vůči stříbru

Řada lidí se ptá, proč zlato a ne stříbro, případně jiné drahé kovy. Zde je odpověď prostá. Naše zákony zlato podporují tím, že jej lze jako jediný investiční kov nakoupit bez DPH. I proto pokles zájem o stříbro. Musí však jít vždy výhradně o investiční zlato. Tím jsou pouze investiční zlaté slitky, tedy zlaté cihly a investiční zlaté mince. Nejde tedy o surové zlato, o šperky, ale ani o numismatické zlaté mince soukromých výrobců. Může však jít o zahraniční investiční zlato. To proto, že žádná česká (ani slovenská) mincovna investiční zlato nevyrábí. U nás hrají prim švýcarské investiční zlaté slitky Argor Heraeus a rakouské investiční zlaté mince Wiener Philharmoniker.

Zlato pro patrioty

Nejde sice o klasické investiční zlato, přesto jsou i mezi laiky nenumismatiky oblíbené i sběratelské mince – svatováclavské dukáty. Tyto mince začal razit český král a římský císař Karel IV. On stanovil jejich ryzost i velikost a ve stejné podobě se razí i dnes. Je to však v limitovaných edicích jako sběratelská rarita. Z tohoto důvodu je o ně zájem a jejich cena má potenciál růst nejen kvůli ceně růstů zlata.


21.9.2021

Doporučené odkazy

Knauf Praha, s. r. o.
Společnost Knauf Praha, s. r. o., působí na českém trhu v oblasti výroby a prodeje ...
AC Heating - tepelná čerpadla
Nabízíme tepelná čerpadla vzduch-voda pro vytápění, vybavená inverterem-frekvenčním měničem, ...
SCHIEDEL-komínové systémy
Společnost SCHIEDEL, a.s . je předním výrobcem komínových systémů na českém trhu s více než ...

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy