Nákup zlata nikdy nebyl jednodušší. Je ale třeba si hlídat ceny u prodejců

Investiční zlato bylo v minulosti poměrně těžko dostupné, proto se jeho nákupem zabývali hlavně velcí investoři. Dnes už ale do něj může investovat prakticky každý, kdo má nějaké úspory. V tuzemsku funguje hned několik eshopů, takže si zlato pořídíte stejně snadno, jako když si kupujete běžné spotřební zboží. Vzhledem k tomu, že může jít o investici v řádech desítek, ba dokonce stovek tisíc korun, je zapotřebí, abyste si ohlídali solventnost prodejců.

Rozdíly v cenách jsou v obchodech často velmi výrazné, opatrnost je tedy na místě

Cena zlata je sice primárně dána komoditní burzou, finální suma je však vždy na samotném prodejci. A v tuzemsku se ceny za zlaté slitky liší mnohdy až o 10 %. „Slitek ze stejné rafinérie, o stejné hmotnosti a stejné ryzosti by měl mít ve stejné prodejní lokalitě i stejnou prodejní cenu,“ tvrdí Pavel Trtík z renomovaného eshopu zlate-mince.cz. To však bohužel neplatí.

Cenu zlata v našich končinách zvyšuje také fakt, že žádná česká mincovna investiční zlato ve formě zlatých cihel nevyrábí. Mezi producenty světově uznávaných zlatých cihliček nepatří ani žádná slovenská mincovna. Musejí zlaté slitky dovážet. Většina investičního zlata tak pochází ze švýcarských, případně z německých rafinérií.

Porovnávejte nabídky a hlídejte si pravost investičního zlata

Pokud si tedy budete kupovat zlato přes eshop, nejprve si důkladně projděte nabídky jednotlivých prodejců, abyste za tuto komoditu neplatili zbytečně horentní sumy. Některé obchody nabízejí zlaté slitky za předražené sumy, přičemž si toho řada zákazníků vůbec nevšimne. Vkládáte-li do zlata své úspory v řádech stovek tisíců korun, pak každý drobný cenový rozdíl může vyjít hodně draho.

Mějte rovněž na paměti, že investiční zlato má mít certifikát o původu a ryzosti. Díky němu jej pak v budoucnu bez problémů směníte zpět za peníze, a to kdekoliv na světě.


29.11.2021

Doporučené odkazy


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy