Mýty a pověry o dřevěných oknech

O oknech kolují různé mýty a polopravdy, ty bychom zde měli objasnit. Vysvětlit některé výhody a nevýhody dřevěných oken.

Jak to je s nutností natírání dřevěných oken?

To, že se dřevěná okna musí velmi často natírat, je jeden z nejlacinějších argumentů prodejců plastových oken. Dnes jsou povrchové úpravy dřevěných oken na vysoké úrovni, je poskytována i desetiletá záruka na povrchovou úpravu ADLER HighRes a její životnost může být mnohem delší. Pravidelným jednoduchým ošetřením oken udržovací sadou životnost povrchové úpravy prodloužíme. Pouze po umytí oken natřeme okna přípravkem, k tomu nám stačí hadřík nebo houbička (podobně náročné jako napuštění nábytku leštěnkou).

Samozřejmě UZ záření působí na všechny materiály, jak na plast na oknech, tak i na barvu na dřevěných oknech. Za 20 nebo 30 let nebudou plastová okna vypadat jako nová a povrchová úprava na dřevěných oknech bude už asi taky potřebovat obnovu.

Jak to je s větráním a možným vznikem plísní po výměně oken?

Další nejasnosti kolují kolem větrání a plísní. Všechna nová okna musí splňovat ČSN a být dokonale těsná. Toto platí pro dřevěná i plastová okna. Žádné zavřené okno nezajistí hygienickou výměnu vzduchu. Je nutné zajistit pravidelné větrání , pak se nemusíme obávat nežádoucích plísní a nezdravého vydýchaného vzduchu. Pokud používáme plynové spotřebiče, musíme jim zajistit přívod vzduchu.

Ke zmíněným plísním může docházet také v místě tepelných mostů. Pokud se bavíme o oknech, pak by mohlo jít o okno špatně zabudované, kde bude v chladných místech docházet ke kondenzaci vlhkosti. Tedy v ostění budou prvně vlhké fleky, později plíseň. Dále to může být okno s nedostatečnými tepelně izolačními parametry, kde bude zase kondenzovat vlhkost, nejčastěji v okraji skla.

Podle jakých parametrů vybírat okna?

Při výběru oken dobré sledovat jejich parametry a volit raději okno s lepšími vlastnostmi. Uvědomme si, že je okno vždy výrazně tenčí než stěna, odborně řečeno je nejslabším článkem obálky budovy. Proto jsou na něj kladeny vyšší nároky a nevyplatí se nepřiměřeně šetřit. S oknem s lepšími tepelně izolačními vlastnostmi ušetříme náklady na vytápění, ale vyvarujeme se také nežádoucím kondenzacím, proudění vzduchu (průvanu kolem studených oken).

Tepelně izolační vlastnosti oken posuzujeme pomocí součinitele prostupu tepla „Uw". Pozor na záměnu součinitele prostupu tepla skla a celého okna, zde dochází často k nepřesnostem. Čím je hodnota U nižší, tím okno lépe tepelně izoluje.

Vzhledem k tomu, že náklady na energie stále rostou a můžeme předpokládat, že se tento trend asi nezmění, vyplatí se zvážit nákup okna o něco dražšího, s předpokladem návratu této investice. Naopak ceny izolačních trojskel se díky jejich rozmachu v posledních letech snížily. Takže okna s izolačními trojskly jsou dnes již běžnou záležitostí, jejich cena proti oknům s dvojskly je jen nepatrně vyšší. Zatímco Ug dvojskla se pohybuje kolem 1,1W/m2K je u trojskla kolem 0,6 W/m2K. Navíc okraj izolačního trojskla je mnohem teplejší. Takže trojsklo nejen lépe izoluje, ale dosahuje i vyšší vnitřní povrchové teploty. Díky tomu již nedochází ke kondenzaci vlhkosti na okraji skla v interiéru.
S vnitřní povrchovou teplotou okraje skla souvisí použitý materiál distančního rámečku, dříve se používaly rámečky hliníkové, dnes se standardně používají nerezové nebo ještě teplejší plastové rámečky.

Jaké další vlastnosti zasklení je důležité sledovat?

Kromě součinitele prostupu tepla sledujeme u skel i světelnou propustnost. Některá pokovená skla snižují hodnotu U, ale současně i světelnou propustnost, takže záleží jaký máme pro konkrétní aplikaci požadavek. Pokud řešíme velkou prosklenou stěnu, kde máme obavu z přesvětlení interiéru, může být takové sklo vhodnější.

Pak sledujeme celkovou energetickou propustnost. Ta je důležitá pro využití tepelných zisků. Kvalitní osluněná okna mohou mít v topné sezóně i kladnou tepelnou bilanci - do interiéru pronikne více energie, než jí okny unikne. Toto zase může být problém v létě, pokud by nebylo dobře vyřešeno zastínění oken např. přesahem střechy nebo slunolamy.
Solární zisky projektanti využívají zejména u nízkoenergetických a pasivních domů, kde tuto problematiku řeší komplexně.

Ovlivní vlastnosti okna způsob jeho napojení do stavby?

Správné osazení okna je velmi zásadní. V místě napojení okna do stavby mohou vznikat tepelné mosty. Doporučujeme alespoň venkovní špaletu zateplit, pokud není zateplena celá budova. Přetažením části okenního rámu tepelnou izolací výrazně zlepšíme vlastnosti okna.

Další velmi důležitou součástí montáže je utěsnění připojovací spáry okna. Všichni jsme jistě viděli nějaká okna montovat. Vždy jsou okna ukotvena šrouby, případně pomocí kotev..., vzniklá spára mezi stěnou a oknem je vypěněna polyuretanovou pěnou. Ale toto nestačí, aby si PU pěna zachovala své vlastnosti, musí být jednak ochráněna před působením UV zářením a proto co nejdříve zednicky zapravena. Ale také ji musíme ochránit před možným vniknutím vlhkosti, proto používáme z venkovní strany paropropustné a z vnitřní parotěsné pásky. Tyto pásky navíc zajistí neprůvzdušnost připojovací spáry.

Jak to je s okny pro nízkoenergetické a pasivní domy?

Všechny zmíněné vlastnosti platí obecně, ale pro energeticky úsporné domy na ně klademe ještě větší důraz. Můžeme začít od součinitele prostupu tepla oknem, který musí být u pasivních domů nižší než 0,8W/m2K. Mnohem více se věnujeme vlastnostem zasklení, často využíváme solárních zisků, proto je důležitá energetická propustnost skla. Velmi důležitá je neprůvzdušnost, kterou u energeticky úsporných staveb musíme zajistit. Celková těsnost těchto staveb se ověřuje Blower Door testem. S tím souvisí i kvalitní utěsnění připojovací spáry.

V energeticky úsporných stavbách se využívá řízené větrání s rekuperací, proto jsou tyto vysoké nároky na těsnost objektu.

Jak to je s životností oken?

Jak už jsem se zmínila, povrchové úpravy dřevěných oken jsou velmi odolné a vydrží dlouho bez nutnosti natírání. Ale na dlouhou životnost okna má vliv i jeho konstrukce a postup výroby.

Pro dřevěná okna se používá kvalitní dřevo, které je správně nařezáno, aby byla léta radiální (rovná), nesmí být dřevo s fládrem, velkými a vypadavými suky, zásmolci a jinými vadami. Na kvalitním dřevě povrchová úprava vydrží. Všechny hrany jsou zaoblené, aby na nich barva dobře držela.

Kvalitu a životnost oken ovlivní výrobní technologie, v moderních výrobách se používají CNC obráběcí stroje s vysokou přesností. Ideální je, když je každý okenní dílec přesně vyprofilován a předvrtán, po obroušení provedena impregnace a mezivrstva ponořením do lázně. Povrchově upravené jednotlivé části oken sklíženy, takto jsou ošetřeny všechny spoje a dokonale ochráněny proti vnikání vlhkosti na stavbě.

Jaké jsou možné další materiály použít na okna, aby se dosáhlo neomezené životnosti?
Zatím jsme se bavili o dřevěných oknech, mají dnes již velmi dobrou životnost, ale samozřejmě na něj povětrnostní vlivy působí, tak ho jistě jednou budeme muset natřít...
Pokud bysme chtěli takřka neomezenou životnost, pak jsou na trhu dřevohliníková okna. Z vnitřní strany máme dřevěné okno, z venkovní strany je chráněno hliníkovým pláštěm.
V interiéru máme okno z přírodního materiálu. Můžeme na něj použít i méně odolné dřeviny, méně odolné povrchové úpravy, zachovat co nejpřirozenější vzhled dřeva.

Související články:

Okna vybírejte pečlivě, bunkr není řešení

Do přírody s elegancí - vstupte posuvnými dveřmi

Dřevěná eurookna? Nejen do pasivního domu

Hliník se odstěhoval na okna

Za vchod do domu se nestyďte!


31.1.2012

Doporučené odkazy

SLAVONA - tradiční český výrobce oken a dveří
Tradiční český výrobce dřevěných oken a dveří , zaměřuje se na výrobu eurooken pro ...

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy