Dřevěná okna v kulatém domě ze dřeva, slámy a hlíny

Když stavět rodinný dům z přírodních materiálů, pak jsou dřevěná okna jasnou volbou. Podíváme se do rodinného domu v Rapoticích, který je postaven ze dřeva, hlíny a slámy. Dům je kruhový s rovnou zelenou střechou a prosklenou plochou, tvořenou dřevěnými okny, orientovanou na jih.
Prosklená stěna - dřevěná eurooknaDřevěné balkonové dveře, modřínová fasádaKulatá prosklená stěna - sestava do úhluKulatý dům s dřevěnými oknyDřevěné eurooknoDřevěné eurooknoBalkonové dveřeProsklená stěna s dřevěnými oknyProsklená stěna s dřevěnými oknyProsklená stěna s dřevěnými oknyDřevěné okno v koupelněVchodové dveře

Volné pole působnosti dostal architekt Hudec, s majiteli nakonec dospěl k optimálnímu řešení. Kruhový dům má průměr 13,8m, místnosti jsou situovány podél obvodu. Ve středu domu dominuje obývací pokoj. Koupelna i technická místnost jsou umístěny po obvodu. Vchod do domu je situován na jiho-východ. Za vstupem je předsíň. Dveře vpravo vedou do technické místnosti. Nalevo se pak jde do prostorné kuchyně, za kterou je překrásné prosluněná jídelna. Prostoru vévodí finská pec - nízkoteplotní akumulační kamna. Největší prosklená plocha s dřevěnými eurookny je v jídelně, orientována je na jiho-západ.

Dřevěná okna

Použitá dřevěná okna SOLID COMFORT (SC92) mají výborné tepelně izolační vlastnosti, hodnota součinitele prostupu tepla okna je Uw=0,70W/m2K. Tento profil okna je konstrukčně odlišný od běžně používaných eurooken. Nemá zafrézovanou rámovou okapnici, proto nedochází k úbytku materiálu na spodní části rámu okna. Tak se zlepšuje tepelná izolace ve zmíněné kritické části okna a zvyšují se hodnoty vnitřní povrchové teploty. Odtok vody je řešen vyfrézovanými odtokovými otvory v rámu, které vedou nad venkovní parapet.

Okna ze Slavony mají také větší překrytí křídla přes rám, což je proti klasickému eurooknu další změna. Když se na podobné okno podíváte, působí na vás nemohutným dojmem. Tento pocit je násoben zlepšenými tepelně-izolačními vlastnosti okna. Rám okna SC92 totiž obsahuje tři těsnící profily, které jsou optimálně rozloženy v profilu okna.

Bezpečnost proti vloupání

Všechna okna ze Slavony jsou běžně vybavena bezpečnostním kováním. Zvýšenou ochranu proti vloupání zajišťuje hřibový čep, který při uzavření zapadne do bezpečnostního pouzdra. Proto vám zloděj okno nevypáčí. Klasická okna totiž mají čepy hladké a ty násilník vyháknout, nebo vypáčit, může. U celoobvodového kování používaného na oknech Slavona jsou také všechny uzavírací body bezpečnostní. Tak jsou zajištěna obě křídla okna.

www.slavona.cz

Další informace o tomto zajímavém projektu můžete vidět v pořadu Chalupa je hra z 28.12.2010 nebo na webových stránkách investorů "Kulatého domu" www.kulatydum.cz.

Související články:

Okna vybírejte pečlivě, bunkr není řešení

Do přírody s elegancí - vstupte posuvnými dveřmi

Dřevěná eurookna? Nejen do pasivního domu

Hliník se odstěhoval na okna

Za vchod do domu se nestyďte!

Mýty a pověry o dřevěných oknech

 


22.11.2011

Doporučené odkazy

SLAVONA - tradiční český výrobce oken a dveří
Tradiční český výrobce dřevěných oken a dveří , zaměřuje se na výrobu eurooken pro ...
Plancher, s.r.o.
Společnost Plancher s.r.o. se specializuje na prodej a pokládku podlahových krytin, renovace ...

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy