Okna s minimalistickým designem

Okno rodinného domu neslouží jen k tomu, aby přivedlo do mísntostí světlo, moderní pasivní domy se otevírají slunci a se získaným teplem efektivně pracují, v zimě pak ušetří podstatné procento nákladů za topení. Pokud je ale okno nekvalitní, může být naopak příčinou velkých ztrát.

Okno PROGRESSION - exterierOkno PROGRESSION - exterierOkno PROGRESSION - interierOkno PROGRESSION - interierOkno PROGRESSION - řezCertifikát Passive House Institute

Novinka pro propasivní dům

Okno v pasivním domě je průsečíkem několika základních účelů - maximální tepelná izolace je samozřejmostí, okno musí splňovat požadavky na vzduchotěsnost i vodotěsnost a zaručit i bezepečí a dlouhou životnost - ve všech z nich přitom musí být stoprocentní. Ani estetická funkce přitom není podružná - doba amatérsky „lepených" šetrných staveb je pryč a pasivní domy musí splňovat i vysoké nároky na design a architektonické řešení.

Na podzimním veletrhu Forarch 2012 byl na český trh uveden výrobek, který výše definovaným požadavkům plně vyhovuje - společnost Slavona představila nové okno pro pasivní domy PROGRESSION. Kromě renomé výrobce je u tohoto výrobku zárukou kvality i to, že jako první na českém trhu získal prestižní certifikaci německého Passivhaus Institutu v Darmstadtu, a to dokonce ve třídě účinnosti phA.

Odborná porota 23. mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH udělila GRAND PRIX novému oknu PROGRESSION.

Okno PROGRESSION získalo na FOR ARCHu GRAND PRIX

Netradiční řešení okna dává nové možnosti architektům

Od běžných výrobků se okno PROGRESSION odlišuje už při prvním pohledu na fasádu pasivního domu. Konstrukční systém umožňuje okno do fasády zakomponovat tak, že jeho rám zůstává skryt a výrazným prvkem se stavají jen čisté linie zasklených ploch. Okno PROGRESSION je tak výzvou pro architekty, které zajímají moderní a atraktivní řešení staveb. Ze strany interiéru okno poskytuje možnost využít škály povrchových úprav pracovat s přirozeným vzhledem kvalitního dřeva. Okna PROGRESSION jsou vyráběna jako jednoduchá, otevíravá a sklápěcí, jejich konstrukce umožňuje výrobu jednokřídlových a dvoukřídlových variant a při vícekřídlých aplikacích jsou okna členěna pevnými sloupky.

Tepelné parametry na špičkové úrovni

Projektanti i uživatelé si již zvykli, že se v pasivních domech účinně využívá solárních zisků. Tuto funkci okno PROGRESSION plní díky větší ploše prosklení. Pokud jde o izolační vlastnosti dřevěného rámu, je zárukou vysokého standardu materiál, z nějž je rám vyroben - vícevrstvý lepený hranol je kombinován s dalšími materiály na bázi dřeva a zlepšení parametru součinitele prostupu tepla zvyšuje korek v průřezu profilu hranolu. Také pokud jde o další podmínku fungovaní pasivní stavby - vzduchotěsnost - je okno PROGRESSION spolehlivé. Zárukou je třístupňové řešení okenního těsnění, jež navíc funguje jako protihluková izolace. Kvalitu oken testovala Zkušebna stavebně truhlářských výrobků ve Zlíně.

Vyšší životnost a lepší zabezpečení

K prioritám při vývoji okna PROGRESSION patřila i maximální vnější ochrana okenní konstrukce.

Z venkovní strany je vystavena povětrnostním vlivům pouze hrana v ostění a nadpraží okna z tepelně upraveného dřeva thermowood. Pro zvýšení životnosti rámu je vnější část jeho spodního profilu opláštěna kompozitní okapnicí, která spolehlivě chrání vnější část dřevěného rámu před nepříznivými povětrnostními vlivy, zároveň ale zvyšuje i designovou úroveň okna.

Pokud jde o bezpečnost proti násilnému otevření, u okna PROGRESSION ji zajišťuje excentrický hřibový čep, který při uzavření zapadne do bezpečnostního pouzdra. U celoobvodového kování používaného na oknech Slavona jsou všechny uzavírací body bezpečnostní.

Okno PROGRESSION - detail zabudování

www.slavona.cz

Související články:

Okno PROGRESSION získalo cenu GRAND PRIX

Okna pro pasivní domy v minimalistickém designu

Dřevěná eurookna? Nejen do pasivního domu

Vývoj dřevěných oken

Za domovní vchod se nestyďte!

Dřevohliníková okna - okna s dlouhou životností

Okna, jejich výběr a správné použití ve stavbě


27.12.2012

Doporučené odkazy

SLAVONA - tradiční český výrobce oken a dveří
Tradiční český výrobce dřevěných oken a dveří , zaměřuje se na výrobu eurooken pro ...

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy