Jak pronajmout dům v Ostravě? Na správném postupu záleží víc, než si myslíte!

Jak pronajmout dům v Ostravě? Na správném postupu záleží víc, než si myslíte!

Jak co nejlépe realizovat pronájem domu v Ostravě? Jak postupovat, abyste vše zvládli v co nejkratším čase a s takovým výsledkem, který vás uspokojí? Při bližším pohledu na realitní trh zjistíte, že na severu Moravy je nabídka domů určených k pronajmutí velmi skromná. V Ostravě a nejbližším okolí jsou to spíše byty, které lidé poptávají a také nabízejí v hojné míře. Na jednu stranu vám to může poněkud znesnadnit stanovení optimální činže, na straně druhé nebudete mít jako pronajímatel velkou konkurenci. V každém případě je k dosažení úspěchu nutné zvolit správný postup. Pokud chcete vědět, co se se vám při hledání nájemníka vyplatí a čeho byste se měli raději vyvarovat, dáme vám pár tipů.

Aby se pronájem domu v Ostravě vyplatil…

První věcí, kterou si musíte ujasnit je to, zda se vám vůbec vyplatí váš dům v Ostravě pronajímat. Jestliže o takovém kroku ale uvažujete, pak máte zřejmě důvody, které považujete za dostatečné. V první řadě jde o to, že nemovitost nepotřebujete pro účely vlastního bydlení a bylo by samozřejmě neekonomické nechat ji prázdnou. Jistě, mohli byste dům rovnou prodat, ale možná to nepovažujete za rozumné, protože…

  • Považujete jeho pronájem za lepší řešení, jelikož si tak zajistíte pravidelný příjem.

  • Máte v úmyslu si nemovitost ponechat jako jeden ze způsobů zajištění na stáří nebo jako bydlení pro vaše potomky.

  • Odjíždíte do ciziny třeba za prací a chcete se po návratu nastěhovat zpět (smysl to má většinou pouze tehdy, pokud budete pryč minimálně 6 měsíců).

Důvody k tomu, abyste upřednostnili pronájem před prodejem, jste si už ujasnili. Aby však celá věc dávala smysl a byla jednoduše rentabilní, musíte co nejlépe odhadnout výši činže, kterou budete požadovat.



Vyhněte se extrémům!

Výši nájemného musíte skutečně dobře promyslet. Rozhodně se pokuste vyhnout extrémům. Když půjdete příliš pod cenu, nemusí se vám pronájem s ohledem na náklady spojené s údržbou nemovitosti vůbec vyplatit. Obzvláště u starších staveb bývají částky, které jsou nezbytné na průběžné opravy, často citelné. Nezapomeňte, že naprostou většinu věcí týkajících se oprav a to včetně porouchaného vybavení budete i nadále hradit vy. Na druhou stranu, pokud požadovanou činži vyženete až moc vysoko, bude z vaší nemovitosti pravděpodobně „ležák“, o který hned tak někdo zájem neprojeví. A prázdný dům přináší jen starosti, nikoliv peníze!

O kolik si vlastně říct?

Jak už jsme se zmínili, nabídka domů určených k pronájmu je v Ostravě omezená. Při stanovení optimální činže proto nemáte dostatek příležitostí k tomu, abyste mohli porovnat stav a kvalitu vašeho domu s ostatními a podle toho rozhodli, o kolik si řeknete. Malou nápovědou vám může být alespoň tabulka, kterou jsme pro vás připravili na základě reálných nabídek.


Ostrava - domy k pronájmu (4.Q/2020)

MĚSTSKÁ ČÁST

UŽITNÁ PLOCHA

POZEMEK

NÁJEMNÉ

POZNÁMKA

Svinov

62 m2

270 m2

21 000 Kč

„Bungalov“

Moravská Ostrava

520 m2

860 m2

29 000 Kč

Prvorepubliková vila

Nová Bělá

135 m2

355 m2

38 000 Kč

Novostavba

Radvanice

240 m2

950 m2

42 000 Kč

„Pro náročné“

Slezská Ostrava

350 m2

2 000 m2

60 000 Kč

Luxusní vila

Cenová hladina je srovnatelná s Brnem

Člověka, který se na realitním trhu alespoň trochu orientuje, musí při pohledu do tabulky napadnout, že jsou požadované nájmy zcela srovnatelné například s těmi, s nimiž se setkáte v Brně. Dokonce snesou srovnání i s Prahou, pomineme-li několik opravdu výjimečných lokalit, ke kterým lze počítat Malou Stranu, Hradčany, Ořechovku ve Střešovicích nebo třeba legendární dejvickou Hanspaulku, kde na unikátní nemovitosti narazíte celkem běžně. Zdá se, že by vám váš ostravský dům mohl zajistit zajímavý příjem. K tomu je však ještě nutné připravit poutavý inzerát. Jak na to?

Fotografie jsou základ!

Kvalitní inzerát je pro úspěšné pronajmutí vašeho domu stejně důležitý jako optimálně nastavená činže! Svůj význam bude hrát nejenom poutavý popis, ale také fotografie, které by měly mít solidní úroveň. Exteriér i vnitřek budovy musíte před fotografováním upravit s maximální pečlivostí, aby vše působilo na případného zájemce tím nejlepším dojmem. Pokud jste měli v úmyslu ponechat v domě nějaké značně opotřebované vybavení, raději ho před focením nahraďte za nové nebo prostě jen odstraňte. Na obrázcích budou lépe vypadat čisté a poloprázdné interiéry, než „skladiště harampádí“. To by vám solventního nájemníka rozhodně nepřivedlo! Nezapomeňte taky, že práce profesionála vám v tomto případě poslouží lépe, než vlastnoruční produkce. Pokud ovšem nejste zkušený fotograf.

Inzerát musí být zcela srozumitelný

Kvalitní inzerát musí působit srozumitelným dojmem. Je zcela nezbytné, aby obsahoval všechny relevantní údaje. Podlahovou plochou nemovitosti počínaje, přes předpokládanou délku trvání nájemního vztahu, až po požadovanou činži. Pokud jde o popis celkového stavu nemovitosti, rozhodně je lepší hrát na rovinu! Výraznější nedostatky, kterými snad váš dům trpí, stejně dříve či později vyjdou najevo. Chcete-li hned od začátku ve vztahu s novým nájemníkem stavět na vzájemné důvěře, takový postup se vám vyplatí. Hotový inzerát umístěte klidně na několik realitních webů najednou, abyste zvýšili svoje šance na úspěch.

Zájemce si vždy proklepněte!

Každého, kdo o váš dům projeví zájem, si nejprve důkladně prověřte. Nepůjčujete sousedovi sekačku nebo jízdní kolo, ale chystáte se zapůjčit hodnotnou nemovitost. Navíc cizímu člověku. Existují veřejně dostupné rejstříky, ze kterých zjistíte alespoň to, zda není váš potenciální nájemník v insolvenci a podobné věci.

Prozradíte nám důvod, který vás k pronájmu vašeho domu přivedl? Je pro vás moc velký nebo se chystáte na delší dobu někam do zahraničí?


4.1.2021

Doporučené odkazy

SMOLA Josef ING. ARCH. - autorizovaný architekt
Dlouhodobě se věnuje problematice bydlení, individuálním návrhům domů, včetně tvorby interiérů a ...

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy