Inspirace na zařízení dětského pokoje

Dětský pokoj je zcela unikátní místností. Pro dítě představuje to, co pro dospělého celý byt. Při zařizování dětského útočiště se proto musíme co nejlépe vcítit do dětských potřeb, které se mění s tím, jak se dítě vyvíjí a roste.
Abychom nemuseli každé dva až tři roky vybavení dětské pokoje kompletně měnit, je třeba už na začátku vsadit především na funkčnost a jednoduchost. Mezi nejdůležitější prvky nábytku bezesporu patří dětská postýlka, dětská postel se zábranou, patrová postel či palanda, šatní skříň, psací stůl , dětská židle a další ...

Dětské postýlky

Prvním kusem nábytku, který musíme pořídit, ještě než dítě přijde na svět je dětská postýlka. Dostatečně pohodlná a bezpečná postýlka by měla mít rozměr alespoň 50 x 100 cm. Ideální je však rozměr 70 x 140, který vyhovuje až do věku 4 let dítěte. Ať již budeme kupovat postýlku novou nebo v bazaru,základem musí být nová pružná a prodyšná matrace.

Z hlediska usnadnění vlastní péče o dítě bychom měli dát přednost postýlce vybavené jednou stahovatelnou postranicí a umožňující nastavitelnost výšky matrace. Příčle postýlky musejí být svislé, aby po nich miminko nemohlo vylézt a přepadnout. Současně by se mezi příčle neměla vejít dětská hlavička.Z důvodu bezpečnosti jsou kruhového průřezu, tedy bez ostrých hran.

Zvýšená dětská postel, patrová postel nebo palanda

Jakmile dítě opustí dětskou postýlku, mělo by již využívat kvalitní postel klasických rozměrů pro dospělé s kvalitní zdravotní matrací. Nikdy by dítě nemělo spát na rozkládací pohovce či lehátku. První "dospěláckou" postel vybavíme kvalitní , nejlépe zdravotní matrací. K dispozici máme matrace pěnové, pružinové nebo latexové. Pod matraci se používá pevný deskový , laťkový nebo pružný lamelový rošt. Pro alergika určitě pořídíme matraci s antialergickým snímatelným a pratelným potahem.

Pro malé děti je nejvhodnější dětská postel se zábranou. Pod většinu postelí se dá pořídit výsuvná přistýlka, která vyřeší problém s přespáním kamaráda nebo třeba babičky. Dobré je také vybavit postel s úložným prostorem, kam lze rychle a pohodlně zastlat lůžkoviny, uložit odložené hry, hračky nebo oblečení.

Pro co nejlepší využití menších prostorů dětského pokoje je nejlepší poschoďová nebo patrová postel. Pod ní můžeme umístnit např. skříňky, komody, knihovničku nebo zde vytvoříme jedinečný hrací kout. Použití dětské patrové postele má však podmínku dobré výšky místnosti, která umožní bezpečné posazení jak dítěte, tak i dospělého.

Místo pro hru a učení

Jak dítě roste, rozšiřují se rychle jeho aktivity. Vzrůstat budou především jeho nároky na dostatečný úložný prostor. Místo otevřených polic se především v raném věku doporučují zavíratelné skříňky s plnými dvířky, plastové kontejnery nebo patrové závěsné koše. Takto bude moci dítě prakticky a rychle vytvořit alespoň dojem pořádku a to tak, že věci do skříněk jednoduše přesune a zavře. Při pořizování dětského nábytku nesmíme zapomenou také na knihovničku, komodu a dostatečně velkou šatní skříň. V případě potřeby uložení sezóních věcí lze nad šatní skříň použít i nástavec.

Pracovní stůl a židle - je nezbytnou součástí pro každého předškoláka či školáka. Pro nejmenší je výhodné pořídit maličký stolek, který může být opatřený kolečky na dvou nohách pro snadné přemístění "za maminkou". Psací nebo PC stůl pro školáka a studenta již bude vypadat úplně jinak. Výška tohot stolu by měla být nastavitelná, přičemž bychom měli dodržovat zásadu, že ruce v lokti by měly svírat pravý úhel, pokud je dítě položí na desku stolu. Zatímco prvňáček vystačí s výškou stolu pouze 50 cm, nároky starších školáků se zvýší o dalších 20 - 30 cm. Pokud předškolní dítě pracuje u klasického psacího stolu, je pro něj nejvhodnější rostoucí nastavitelá dřevěná židlle. Pro staršího školáka již bude vhodná židle kolečková s pěti rameny, s nastavitelnou výškou sedáku i opěrky zad, která by měla končit pod lopatkami. Užitečná je funkce pohupování, či pružení. Zatížení páteře snížíme použitím područek.

Úložné kontejnery a krabice na hračky, knížky...

V žádném dětském pokoji nesmějí chybět úložné prostory pro množství hraček. Ideálním řešením jsou dřevěné nebo plastové bedny a krabice. Truhla na hračky je nejlepší na kolečkách, protože s ní lze snadno manipulovat a úklid hraček zvládnou i ti nejmenší, které tak můžeme vést k pořádku. S přibývajícím věkem dítěte a množstvím hraček všeho druhu je vhodné pořídit dřevěné regály s místem pro pevné nebo zasouvací barevné kontejnery, které umožňují třídění hraček. Potřeba nastavení výšky jednotlivých polic by měla být samozřejmostí.

Sportvní vybavení, kapsáře, sedací pytle a dekorace

Pro sportovní vyžití a vybití přebytečné a nekonečné dětské energie je výhodné instalovat do dětského pokoje tsoprtovní nářadí a doplňky. Stále oblíbené a finančně dostupné jsou dřevěné žebřiny-ribstole, které rádi využijí k protažení unavených zad i rodiče. K modernímu vybavení patří různé lezecké stěny a šplhací konstrukce. Malé dítě určitě využije zavěšenou houpačku, háky možná později využije mladý student pro zavěšení boxovacího pytle.

Kapsáře a dekorace dotvářejí konečný vzhled pokojíčku, jejich nabídka je v současné době velmi velká. Lze volit různé tvary, barevné kombinace a často je možno poskládat jednotlivé prvky do různých sestav.

Ing.Vladimír Hodina
Intena


15.10.2009

Doporučené odkazy

Plancher, s.r.o.
Společnost Plancher s.r.o. se specializuje na prodej a pokládku podlahových krytin, renovace ...

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

maty81
19.2.2016
A na stůl důležitá věc pro školáky... lampička http://www.uni-svitidla.cz/pracovni-lampicky !
jaguska
22.6.2010
Miluju přírodní dřevo, takže pokojíky na obrázku se mi opravdu moc líbí.
jamate
19.6.2010
ten poslední pokojík je pěkně zařízený,jen mít takové prostory a peníze,snad se naše děti také dočkají
evaline
17.5.2010
I v zařizování dětského pokoje by si člověk měl uvědomit, na čem může ušetřit a na čem ne. Určitě je důležitá kvalitní postel a matrace, kvalitní psací stůl a židle. O některých věcech ale platí, že méně je někdy více...Protože dítě stále roste a vyspívá, měli bychom si uvědomit, že dětský pokojík budeme obměňovat cca každé dva roky, tudíž kupovat drahé barvy nebo tapety s růžovými sloníky a skříně s medvídky se, myslím, nevyplatí...
lubin4
13.5.2010
krásne izbičky. Tie poschodové postele sú fajn.
sisska
4.5.2010
krásne detské izbičky, tam musia mať deti raj na hranie!
Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy