Zařiďte si koupelnu moderně i prakticky

Jak vybudovat novou koupelnu nebo zrekonstruovat tu stávající? Myslete nejen esteticky,
ale i prakticky. Jinak se váš sen snadno promění v noční můru. Koupelna již dávno neslouží jen jako místo k udržování tělesné hygieny. Je to známka moderního bydlení a odraz vašeho vkusu. Skloubit praktické a estetické hledisko však není jednoduché...

Právě podle kuchyně nebo koupelny, dříve designově opomíjených místností, si dnes často návštěva odnáší celkový dojem z vašeho bydlení. Proto v posledních letech upřednostňujeme vzhled před užitečností. V minulosti tomu bylo zpravidla naopak.

Myslete dopředu

Nadčasovost, nesmírně důležitý prvek při zařizování nové koupelny i celého bydlení. Budete-li se řídit tímto pravidlem, ušetříte si mnoho starostí. Nová koupelna není rozmar, jenž by vás měl brzy přestat bavit. Koupelnová zařízení nepatří k levným záležitostem, je tedy nutné si uvědomit, že nemůžeme tuto místnost rekonstruovat pokaždé, kdy se změní trendy. Pomoci by vám mohlo pár základních pravidel, která nelimitují moderní vzhled a zároveň neopomínají praktickou stránku.

Vhodné využití barvy v interiéru

Nadčasová zůstává bezesporu černobílá kombinace, která nepodléhá sezónním trendům. Oblíbenými i dlouhodobě praktickými jsou rovněž přírodní tóny. Pokud použijete jednu z těchto variant na výrazných prvcích, jako jsou třeba obklady, podlaha, koupelnová deska či zařízení, pak můžete vždy interiér doplnit  o drobné barevné komponenty v aktuálním trendy odstínu. Mohou jimi být například ručníky, koberečky, svíčky, dózy, nádoby na mýdlo nebo háčky. Koupelnu tak zmodernizujete bez výrazných finančních výdajů.
V malých koupelnách byste se měli vyvarovat tmavým odstínům a divokým mozaikám. Opticky prostor zmenšují a způsobí vám pocit stísněnosti.

Na co si dát pozor při volbě materiálu?

Při zařizování koupelny byste měli brát v potaz specifické požadavky, které tato místnost vyžaduje. Volte raději materiály, o kterých víte, že jsou vysoce odolné proti vlhkému prostředí, mohou též přijít do styku s vodou a snesou pravidelnou údržbu běžnými čisticími prostředky.

Nedoporučuje se ve velké míře využívat vysoce porézní materiály, které do sebe absorbují tekutiny (dřevo, laminát, atd.). V místnosti se kvůli nim udržuje nežádoucí vlhkost a na povrchu těchto materiálů se mohou objevit nevzhledné skvrny.

Raději volte odolné materiály. Velice účelné, moderní a zároveň nadčasové je využití technického kamene, který je v současnosti právě tím nejvhodnějším i do koupelny. Jeho moderní vzhled doplňují žádané praktické vlastnosti - vysoká neporéznost, odolnost vůči skvrnám, běžným mycím prostředkům, vlhkosti, atd. V koupelnových studiích vám často doporučí Technistone, českého výrobce s mnohaletými zkušenostmi ve výrobě technického kamene. Tento materiál lze v domácnosti využít pro velké množství prvků. Konkrétně v koupelně to může být podlaha, koupelnová deska nebo obklady stěn či vany.

Důležitý je i dostatek světla

Nezapomínejte ani na dostatečné osvětlení místnosti. Pokud vám to dispozice bytu či domu dovolí, pak do koupelny vsaďte okno. Například na líčení je denní přirozené světlo nejlepší! V opačném případě zajistěte dostatek umělého světla. Kromě jednoho středového světla by menší bodové osvětlení mělo být právě i v koupelně. Pomoci si můžete také použitím světlých barev v interiéru a instalováním zrcadel, která při vhodném rozmístění odrazí světlo po celé místnosti.

Prostorové uzpůsobení místnosti

Velký význam má rozmístění jednotlivých prvků v interiéru, a to jak z praktického, tak z estetického hlediska. Právě to však bývá při zařizování koupelny největším oříškem. Jak si poradit?

Umyvadlo umístěte nejblíže ke vstupu - jedná se o nejpoužívanější zařízení koupelny. Moderní i praktické je nechat jej vsadit do prostorné desky. Získáte tím velkou odkládací plochu. Navíc dostatečně široká deska nabízí šikovný úkryt pro pračku, sušičku či další v koupelně často používané věci. Mezi jednotlivými prvky dodržujte patřičné odstupy, aby vám jejich užívání bylo v každém případě pohodlné. Velmi důkladně si dle prostorových možností rozmyslete, zda umístíte do koupelny sprchový kout či vanu. Sprchové kouty s oblým rohem působí stísněně, volte proto raději klasické čtvercové.


3.4.2015

Doporučené odkazy

Plancher, s.r.o.
Společnost Plancher s.r.o. se specializuje na prodej a pokládku podlahových krytin, renovace ...

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy