Vyplatí se tepelné čerpadlo na panelové domy či průmyslové objekty?

Pokud si kladete tuto otázku a nevíte na ní odpověď, pokusím se Vám na ni dát uspokojující odezvu. Současný ekonomický stav nás nutí stále se více zamýšlet nad alternativními zdroji pro naše potřeby. Víc než kdy jindy se úspory a finanční rezervy stávají klíčovou záležitostí nejen pro domácnosti, ale i pro průmyslové či stavební odvětví. Již dávno je pryč doba, kdy se budovy stavěly bez ohledu na jejich ekonomickou náročnost a výši provozních nákladů. Dnes si již lidé začínají uvědomovat reálný negativní vývoj cen energií.

Začínají se rozvíjet projekty pasivních domů a jejich podpora je den o dne výraznější. Probíhá masivní zateplování panelových domů, ale i menších objektů. Vyvíjí se moderní technologie k získání energie z různých přírodních zdrojů. To vše a mnohé další se děje z prostého důvodu, co nejvíce energie získat při co nejmenších ztrátách a za co nejnižší cenu.

Jak uspořit při získávání tepla

Jelikož samotné zateplení objektu představuje jen polovinu možných úspor, stále více se začíná řešit i úspory při získávání tepla. Náklady na pořízení tepelného čerpadla, jako zdroje pro ohřev vody a vytápění, mohou být až o polovinu nižší než zateplení objektu. Celková návratnost investice při pořízení si tepelného čerpadla bývá obvykle kolem 3-8 let. Vše závisí na velikosti objektu , tipu čerpadla a na původním zdroji vytápění.

Z těchto údajů tedy vyplývá, že investice do moderních technologií vytápění je nejen správná , ale i ekonomicky výhodná. Tato skutečnost platí jak u rodinných domů, tak i u domů nájemních a rovněž u průmyslových objektů či škol a dalších institucí. U tepelného čerpadla platí, že čím je objekt větší, tím se doba návratnosti snižuje. Současná tepelná čerpadla jsou schopna pokrýt tepelné ztráty objektu od 3 až do několika set kW. Dnešní pokročilá technologie umožňuje spolehlivě vytápět tepelným čerpadlem jakýkoliv objekt.

Mám-li tedy odpovědět na otázku, zda se vyplatí pořízení tepelného čerpadla do větších objektů, má odpověď zní ano.

Jaká může nastat komplikace

Jediný problém, který by mohl nastat je, že Vám přechod na jiný zdroj vytápění bude zamítnut. Bohužel i s tímto jevem se ve své praxi setkávám. Jelikož většina stávajících objektů je napojena na místní plynárnu a nebo teplárnu, není vždy jednání snadné. Mnohdy se stává, že nemáte možnost s danou věcí mnoho udělat. Lobing je někdy opravdu silný a vy jako odběratel musíte mnohdy přetrpět krajně nevýhodnou smlouvu až do konce její platnosti. Někdy i několik let.

Pokud však překonáte či urychlíte tuto nepříjemnou skutečnost, čeká Vás možná odměna v podobě velmi úsporné a k přírodě šetrné technologie. Podle množství ohlasů v poslední době vidím, že stále více lidí má zájem s tímto stavem něco dělat a věřím, že jim dnešní moderní technologie má co nabídnout. Nutno podotknout, že i tento systém vytápění má svá úskalí, ale v 99 procentech případů není přechod na technologii tepelného čerpadla žádný problém.

Člověk vychází nejčastěji ze svých skušeností

Jelikož máme dlouholeté zkušenosti s touto technologií i u objektů většího rozsahu, můžu s čistým svědomím prohlásit, že máme vyzkoušeno vše v reálu. Pro názornost přikládám několik fotografií. Ale abychom se nebavili jen o objektech většího rozsahu, v současnosti se také v hojné míře rozvíjí vývoj a prodej čerpadel pro nízkoenergetické či pasivní domy. Dnešní trh je schopen nabídnou zajímavé řešení i pro tuto skupinu klientů a to dokonce i v několika možných alternativách.
V rozvoji moderních technologií je ukryta naše budoucnost a věřím, že se ubíráme tím správným směrem.

Bc. Milan Neveselý-Midos Brno
Tepelná čerpadla
www.midos.cz 


20.1.2011

Doporučené odkazy

AC Heating - tepelná čerpadla
Nabízíme tepelná čerpadla vzduch-voda pro vytápění, vybavená inverterem-frekvenčním měničem, ...
Evora CZ, s.r.o.
Moderní technologie pro větrání a vytápění rodinných domů a budov, zdravotechnika, centrální ...
SCHIEDEL-komínové systémy
Společnost SCHIEDEL, a.s . je předním výrobcem komínových systémů na českém trhu s více než ...

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy