Vybíráme kvalitní nože do kuchyně

Tupým nožem se nic neukrojí. To je známá věc. Jak však vybrat opravdu kvalitní nůž, za který v obchodě nenecháme tisíce?

To, že tupý nůž je nebezpečnější než ostrý, je všeobecně známé - při krájení na něj musíme více tlačit, a tak jsou případné řezné rány mnohem hlubší. Navíc řež není čistý, takže okraje mohou být zubaté a budou hůře srůstat. S kvalitním nožem, který nejen bez potíží řeže, ale také skvěle padne do ruky, je vaření mnohem snazší.

Nožům za pár korun se raději vyhněte

Na druhou stranu ty nejkvalitnější nože se prodávají i za tisíce či desetitisíce korun. A na to vskutku běžná hospodyňka nemá prostředky. Nože za stovku ze supermarketu však také nejsou vhodným řešením.

Když pomineme takové extrémní příklady, že nože vyráběl někdo, kdo o bezpečnosti práce nemá vůbec ponětí, takže hrozí, že se nůž sklouzne a poraní vás, setkáme se většinou s noži z nekvalitních materiálů, které se hned ztupí či zvroubkovatí. Ani rukojeti většinou nejsou řešeny k maximálnímu pohodlí.

Nože z oceli

Vedle keramických nožů, které se také postupně začínají zabydlovat v našich kuchyních (a překvapivě také u zahrádkářů jako součást vybavení dílny), patří mezi extratřídu především nože z oceli. Mezi kvalitnější kusy za přijatelnou cenu patří například kuchyňské nože Fiskars.

A v čem spočívají jejich výhody? Ocelové nože jsou vyrobeny z tvrzené oceli, která bez broušení vydrží dlouhé měsíce i roky. Kvalitní nástroje mají také rukojeť, která skvěle padne do ruky, nesmýká se a přechod mezi rukojetí a ostřím je řešen bezpečně - nehrozí nebezpečí, že by při nešťastném pohybu došlo k poranění.

Nože Fiskars je samozřejmě možné mýt v myčce na nádobí a většina z nich je broušena japonským způsobem pouze po jedné straně, čímž se dosáhne optimální schopnosti krájet. Značka Fiskars je synonymem kvality u mnoha zahradního vybavení a teď dokazuje, že zvládne konkurovat i v kuchyni. Kromě nožů má v nabídce samozřejmě také brousky, ocílky, ostřiče či magnetické pásy pro uchycení.


29.10.2012

Doporučené odkazy

Evora CZ, s.r.o.
Moderní technologie pro větrání a vytápění rodinných domů a budov, zdravotechnika, centrální ...
SMOLA Josef ING. ARCH. - autorizovaný architekt
Dlouhodobě se věnuje problematice bydlení, individuálním návrhům domů, včetně tvorby interiérů a ...
RADION - Mgr.Stanislav Paleček
Firma RADION - Mgr.Stanislav Paleček se zabývá diagnostikou staveb od radonového průzkumu po ...

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy