Jak si vybrat okna

Okna jsou nejslabším článkem obálky budovy, místem možných tepelných ztrát i významných tepelných zisků, proto je třeba jejich správné volbě věnovat pozornost.

Při výběru oken posuzujeme hodnoty součinitele prostupu celého okna a izolačního skla, které by měly být co nejnižšší (pozor, nezaměňovat součinitel prostupu tepla skla a celého okna). Doporučená maximální hodnota součinitele prostupu tepla celého okna Uw je 1,2 W/m2K, pro pasivní domy maximálně 0,8 W/m2K. 

Okna a balkonové dveřeRohové oknoProsklená fasáda dřevěnými oknyDřevěná eurookna jako fasádní prvekOkna a dveře v Domě snůOkna a dveře v Domě snůDetail kování oknaZvedač okenního křídlaOkenní ventilaceOkno se zamykací klikouRohové oknoDům snů s rohovým oknem

Parametry oken ovlivňují:

  • Vlastnosti izolačních skel
  • Parametry distančního rámečku (okraje skla)
  • Parametry okenního rámu
  • Poměr plochy skla a celého okna
  • Napojením okna do stavby

Dříve běžně používaná eurookna s izolačními dvojskly (Ug=1,1 W/m2K) se pohybují na hranici doporučené hodnoty Uw 1,2 W/m2K, tato hodnota je také limitní pro poskytnutí dotace Zelená úsporám. Vzhledem k zásadnímu významu oken , je vhodné volit, dnes již i cenově dostupná, okna v silnějších profilech s izolačními trojskly. V současné době je optimální profil eurookna v síle cca. 92mm s izolačním trojsklem, případně ještě s hliníkovým opláštěním.

Nicméně u oken sledujeme nejen minimalizaci tepelných ztrát, ale také využití tepelných zisků. Kvalitní osluněná okna mohou mít v topné sezóně i pozitivní tepelnou bilanci - do interiéru pronikne více energie, než okny unikne. Proto sledujeme nejen Uw a Ug, ale také celkovou energetickou propustnost g. Tomuto požadavku vyhoví okna s izolačními trojskly v Ug alespoň 0,7 a g 0,5 a více.
Okna s lepšími parametry si vybíráme nejen kvůli možnému získání příjemné dotace nebo dodržení doporučené hodnoty ČSN, ale zejména pro svůj budoucí komfort a tepelnou pohodu. Na těchto oknech nebude kondenzovat vlhkost, nebude docházet k proudění vzduchu vlivem různých povrchových teplot a v neposlední řadě ušetříme za energie, které nespotřebujeme.

Dřevěné eurookno

Proč si vybrat dřevěná okna?

Dřevěná okna se používají tradičně již stovky let, dřevo má samozřejmě, stejně jako každý materiál, své výhody i nevýhody. Dřevěná okna mají dlouhou životnost, obavy z nutného natírání oken patří minulosti, současné elastické a UV odolné povrchové úpravy mají vysokou trvanlivost. Dřevo se vyznačuje velmi dobrou tepelnou izolací, ale i tak se stále většími nároky se profily ještě doplňují o izolační vrstvu z polyuretanu či korku, případně vyfrézovanými vzduchovými otvory.

Dřevo je obnovitelný materiál, navíc při svém vzniku spotřebovává skleníkový plyn oxid uhličitý. Při výběru dřevěného okna hraje roli jeho přírodní vzhled a přirozená krása, ale také ekologické uvědomění stavebníka.

Zora Stupňánková SLAVONA

Související články:

Dřevěná okna nejen do pasivního domu

Oči domu - okna ze dřeva


15.5.2010

Doporučené odkazy

SLAVONA - tradiční český výrobce oken a dveří
Tradiční český výrobce dřevěných oken a dveří , zaměřuje se na výrobu eurooken pro ...

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

sametka
18.6.2010
Bydlíme v pronájmu. Z jedné strany bytu máme plastová okna a z druhé strany bytu máme dvojitá dřevěná. Musím říct, že výhodu mají oboje. Ta plastová se nám častěji zamlžují, ale zase se lépe myjí.
bosorkaxy
17.6.2010
My se dlouho rozhodovali mezi plastovými a dřevěnými okny, nakonec zvítězil plast. O dřevěných nám pár lidí říkalo, že ještě "pracují", takže jejich těsnící vlastnosti s postupem času klesají. Jinak máme 3skla a nemůžeme si stěžovat..
roupicek1
15.6.2010
myslíte,že plastová okna jsou závadná?
mibe1004
15.6.2010
veru drevo je drevo už by som si nikdy nedala plastove okná , ale drevené
roupicek1
14.6.2010
my jsme měnili za plastová,jsem spokojená
weendy
14.6.2010
jsem pro dřevo a tím jsem letos okna natírala, žádné plísně už doma nechci a to větrám neustále jak se udělá slušně už mám někde otevřeno, vzduch miluju
mibe1004
13.6.2010
ja mám s plastovýck okien strach pretože nám začali na jeseň plesnieť steny
martin
9.6.2010
Jj. Vyber opravdu neni lehky a nabidka firem je velka, ale ne vzdy se v ni dobre orientuje.Hezke fota i clanek.
lijan
5.6.2010
Investice do správných oken se určitě vyplatí, ale jak poznat, které jsou ty správné. Každá firma chválí svoje.
josifek
2.6.2010
Take se priklanim k drevu.
zvonko
2.6.2010
Ja urcite drevena.
bledule
31.5.2010
Vybíráme okna na dům, který stavíme a jsme určitě pro dřevěná okna. V současné době bydlíme v bytě s plastovými okny a nejsme moc spokojení, hlavně kvůli kondenzaci vzduchu...
annahb
30.5.2010
dřevěné jsou mooc pěkné a i kvalitnější
jitka7777
29.5.2010
Jsem pro drevenou klasiku.
josifek
29.5.2010
Take davam prednost drevu.
maruska
26.5.2010
tie drevené okná sa mi páčia najviac. také si dám na domček.
alenatoni
24.5.2010
zajímalo by mě, jaké jsou výsledky zdravotní studie o vlivu plastových oken na zdraví. např. když necháme plastovou láhev na slunci, voda v ní pak už není moc vhodná na pití, a co když svítí celý den slunce do plastových oken, jaký jaký je vzduch v takovém bytě? samozřejmě, že to není stejný plast, ale...
rozajda
21.5.2010
Ještě upřesnění, proč musí okna těsnit. Pokud by netěsnily, pak by vzduch z interiéru proudil a v zimě by docházelo ke kondenzaci tohoto vlhkého vzduchu na chladných částech okna. Toto je nežádoucí jev, v případě dřevěných oken toto vede k jejich poškození. Samozřejmě netěsnící okna zaviňují tepelné ztráty. Pokud v zimě větráme okny, pak je nejefektivnější krátce intenzivně vyvětrat. Pak jsou ztráty nejnižší. Vyvětraná místnost se taky lépe vytápí.
rozajda
21.5.2010
Okna musí těsnit, zavřenými okny okny k výměně vzduchu nedochází. Proto je notné dostatečně větrat nebo mít nucené větrání. Máte pravdu, že s výměnou oken dojde ke změně. Starými okny, které netěsní, dochází k nepřetržitému větrání. Po výměně oken je potřeba si zvyknout na nutnost častějšího větrání.
pavouk
20.5.2010
Staršími okny unikne dost tepla, pokud bych si ale měl dávat nové, tak výhody a nevýhody určitě posuzovat budu, dobré je také se zeptat nějakého uživatele, který daná okna má (a bydlí v podobných podmínkách), nejen ale tepelné poměry jsou určující, v neposlední řadě je to i schopnost výměny vzduchu (infiltrace) tak, aby se udržela v přijatelných mezích vlhkost a zabránilo se tak vzniku plísní.
anilvap
20.5.2010
Dost mě nebaví u každého nákupu na rekonstrukci studovat půl roku výhody a nevýhody a počítat vzorce a.p. Bohužel je pravda, že na "odborníky" v obchodech se mnohokrát spolehnout nedá... Takže díky za info :-)
evaline
16.5.2010
Při stavbě domu by si člověk měl uvědomit na čem může ušetřit a na čem by naopak zase šetřit neměl. Myslím, že investice do kvalitních oken se určitě vyplatí.
Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy