Okna vybírejte pečlivě, bunkr není řešení

Nedalo mi to spát. Chci stavět barák a neplatit příliš za topení. Zjistil jsem ale, že nejvíc tepla uniká dveřmi a okny. Tak dům bez oken? Mě by bydlení v bunkru bavilo, šestiletý syn byl nadšen. Manželka však pohrozila rozvodem. Jsem rodinný typ, a tak jsem zajel do Slavony Slavonice, aby mi s okny poradili.

Nezaměňujte tepelné hodnoty

Okna jsou skutečně nejslabším článkem obálky budovy. Jsou místem možných tepelných ztrát, ale také významných tepelných zisků. Proto nejen všem pochybovačům vždy radíme: věnujte volbě oken opravdu velkou pozornost," říká marketérka Slavony Zora Stupňánková. Parametry oken podle ní ovlivňují:

  • vlastnosti izolačních skel,
  • parametry distančního rámečku (okraje skla),
  • parametry okenního rámu,
  • poměry ploch skla a celého okna,
  • napojení okna do stavby.

„Při výběru oken posuzujeme hodnoty součinitele prostupu tepla celého okna a skla, která by měly být co nejnižší. Musím zdůraznit, že tyto hodnoty se nesmí zaměňovat, protože u skla bývají hodnoty samozřejmě lepší, než u celého okna. Doporučená maximální hodnota součinitele prostupu tepla celého okna je Uw je 1,2 W/m2K, pro pasivní domy maximálně 0,8 W/m2K," popisuje Stupňánková

Neomezený dřevohliník

Dříve běžně používaná eurookna s izolačními dvojskly (Ug=1,1 W/m2K) se podle Zory Stupňánkové pohybují na hranici doporučené hodnoty Uw 1,2 W/m2K. „Významné je, že tato hodnota je hraniční pro poskytnutí dotace Zelená úsporám," upozorňuje Stupňánková. Vzhledem k zásadnímu významu oken, je podle ní vhodné volit okna v silnějších profilech s izolačními trojskly. Ta jsou také dnes již cenově dostupnější. „V současné době doporučujeme optimální profil okna Slavony Slavonice SOLID COMFORT v síle 92mm s izolačním trojsklem. Pokud klient požaduje téměř neomezenou životnost, Slavona mu nabízí dřevohliníková okna. Vybírat můžeme zase z více typů, od základního až po zateplený profil," vysvětluje marketérka Slavony.

Nejen ztráty, také zisky

U oken však podle jejího názoru sledujeme nejen minimalizaci tepelných ztrát, ale také využití tepelných zisků. „Kvalitní osluněná okna mohou mít v topné sezóně i pozitivní tepelnou bilanci - do interiéru pronikne více energie, než jí okny unikne. Proto sledujeme nejen hodnoty Uw a Ug, ale také celkovou energetickou propustnost g. Tomuto požadavku vyhoví eurookna s izolačními trojskly v Ug alespoň 0,7 W/m2K a g 50% a více," pokračuje Zora Stupňánková. Okna s lepšími parametry si vybíráme nejen kvůli možnému získání příjemné státní dotace nebo dodržení doporučené hodnoty ČSN, ale zejména pro svůj budoucí komfort a tepelnou pohodu. „Na těchto oknech nebude kondenzovat vlhkost, nebude u nich také proudit vzduch vlivem různých povrchových teplot. A v neposlední řadě ušetříme za energie, které nespotřebujeme."

Přírodní vzhled, přirozená krása

Dřevěná okna se používají tradičně již stovky let. „Dřevo však má stejně jako každý materiál své výhody i nevýhody, ale ty druhé už v dnešní době dokážeme úspěšně potlačit. Například obavy z pravidelného natírání oken patří minulosti, protože současné elastické a UV záření odolné povrchové úpravy mají vysokou trvanlivost. Na druhé straně zůstávají klady. Dřevo je obnovitelný materiál, při svém vzniku navíc spotřebovává skleníkový plyn oxid uhličitý. Dřevěná okna mají dlouhou životnost a dřevo se vyznačuje velmi dobrou tepelnou izolací. Zde však musím doplnit, že nároky se stále zvyšují, a tak se dnes dřevěné profily navíc doplňují o vrstvu z vysoce tepelně-izolačních materiálů jako je compacfoam nebo purenit," popisuje Stupňánková.
A na závěr dodává, že při výběru dřevěného okna hraje roli jeho přírodní vzhled a přirozená krása. Důležité je také ekologické uvědomění stavebníka.

 

Dřevěné eurookno SC92

Související články:

Do přírody s elegancí - vstupte posuvnými dveřmi

Dřevěná eurookna? Nejen do pasivního domu

Hliník se odstěhoval na okna

Za vchod do domu se nestyďte!


2.7.2011

Doporučené odkazy

SLAVONA - tradiční český výrobce oken a dveří
Tradiční český výrobce dřevěných oken a dveří , zaměřuje se na výrobu eurooken pro ...

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

karolínka
16.7.2012
Potřebovala bych poradit ohledně výběru oken a cen. Narazila sem na firmu co měla na svých stránkách hodně dobrou aplikaci - něco jako e-win. Ta mi hodně pomohla zjistit cenu a tak...nevíte někdo které firmy ji jeste mají? díky za pomoc
Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy