Vertikutátory Fieldmann povýší váš trávník na anglický

Snad to nezní příliš nadneseně, ale filozofie Čechů v přístupu k trávníkům se v posledních letech značně změnila. Zahradní tráva už není pouze směsí sedmikrásek, pampelišek či jetele, kterou je třeba akorát posekat, případně jí nakrmit králíky. Trávníky jsme začali pěstovat a travnaté plochy povýšily na okrasný prvek zahrad našich domů a chat. Kromě běžného sekání či zavlažování jsme se v kontextu s údržbou trávníku proto naučili vyslovovat i krkolomné slovo vertikutátor. Elektrické vertikutátory s dvěma výměnnými válci, které kromě prořezání trávník i provzdušní, nabízí česká značka zahradní techniky Fieldmann.
FZV 4001-EFZV 4005Vertikutace

Jednou ze základních regeneračních metod je vertikutace, tedy vertikální prořezání trávníku (z anglického vertical cut). Trávník tím zbavíme starých zbytků posekané trávy a mechu, zvýšíme cirkulaci vzduchu a zároveň tím ke kořenům trávy snáze pronikne vláha a živiny.

Během roku trávník čelí různým zátěžím a jeho pravidelným užíváním dochází ke zhušťování povrchu. Tvoří se v něm travní plsť, která trávník ucpává, a vláha, živiny a kyslík se ke kořínkům nedostanou. Abychom docílili výstavního trávníku, je nutné provádět vertikutaci alespoň dvakrát do roka - na jaře a na podzim, zejména jarní obnova po zimě je důležitá. Vertikutaci po zimě lze provádět ve chvíli, kdy teplota půdy dosáhne alespoň 10 °C.

Tip:

Proč je možné nastavení hloubky vertikutace, a to dokonce v řádu centimetrů, když jsou doporučeny 2-3 milimetry? Používáním vertikutátoru dochází k opotřebení nožů a pružin, nastavení nám umožní dodržet požadovanou hloubku i když se nože a pružiny opotřebovávají. 

Elektrické vertikutátory Fieldmann prořezávají i provzdušňují

Elektrické vertikutátory Fieldmann mají standardně dva válce - vertikutační s noži a druhý provzdušňovací s pružinami. Výměna válců je velice snadná.

Vertikálně nasměrované nože vertikutačního válce jemně pronikají do země do hloubky pár milimetrů, maximálně 3 mm. Při nastavení větší hloubky totiž hrozí poškození trávníku. Prořezáním oddělíme vodorovné odnože, povrch zkypříme a v trávníku vytvoříme úzké drážky pro snazší pronikání vzduchu, živin a, vláhy ke kořenům. Podpoříme tak růst kořenového systému, omlazení a zahuštění trávníku. Čím je trávník hustší, tím je vertikutace potřebnější. Protože při prořezání dochází k odhalení kořínků trávy, je dobré vertikutaci provádět v době, kdy již nehrozí mrazíky. Před vertikutací nezapomeňte trávník posekat, po ní je pak vhodné dosít holá místa, která mohou tímto procesem vzniknout, a trávník pohnojit. Zmíněný druhý válec s pružinami efektivně odstraní travní plsť, která vzniká z posekané trávy a mulčováním.

Elektrický vertikutátor Fieldmann FZV 4001-E

Robustní elektrický vertikutátor Fieldmann FZV 4001-E s příkonem elektromotoru 1 300 W má na šířku záběr 320 mm a je ideálním pomocníkem pro trávníky plochy cca 600 m2. Dvojitá sklopná rukojeť s ergonomickým zakončením přispívá komfortu obsluhy a zvyšuje stabilitu stroje při práci. Standardní výbavou jsou dva válce - vertikutační s 18 noži a provzdušňovací s 18 pružinami, jejichž výměna je velice snadná. Nastavení pracovní hloubky se provádí jednou páčkou. Volit můžete, v závislosti na opotřebení nožů či pružin, ze čtyř pozic v rozmezí -9 až +3 cm (pozice + 3 cm je určena pro transport stroje). Součástí vertikutátoru je i látkový koš o objemu 40 l.

Doporučená MO cena 2.490,- Kč, v prodeji v síti partnerů značky.

Elektrický vertikutátor Fieldmann FZV 4005-E

Tento výkonný elektrický vertikutátor je určený pro práci na středně velkých pozemcích. Příkon elektromotoru 1 500 W a pracovní záběr 38 cm umožňují nasazení tohoto vertikutátoru na trávnících o rozloze až 1000 m2. Součástí vertikutátoru jsou dva válce, vertikutační s 20 noži a provzdušňovací s 44 pružinami. Nastavení pracovní hloubky, které se používá v souvislosti s opotřebování nožů či pružin, je možné v rozsahu 12 mm až +5, a to plynule. Objem sběrného koše je 50 l, madlo je výškově nastavitelné.

Doporučená MO cena 3.299,- Kč, v prodeji v síti partnerů značky.

O značce FIELDMANN

Fieldmann je ryze českou značkou zahradní techniky a nářadí pro byt, dům i zahradu, která se na našem trhu úspěšně prodává již šestým rokem. Výrobky Fieldmann jsou navrženy a zkonstruovány tak, aby odpovídaly požadavkům náročného spotřebitele: usnadňují práci a šetří čas, jsou kvalitní, ergonomické, bezpečné, snadno a intuitivně ovladatelné, přinášejí nejnovější trendy a poskytují maximální komfort při práci na zahradě, v domě i dílně.


20.3.2016

Doporučené odkazy


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy