Jak na tvorbu koupelny

Kultura bydlení se u nás v posledních letech poměrně rychle zvedá. Vytvořit kvalitní a nadčasovou koupelnu se může zdát snadné. Nabídka různých výrobců je skutečně rozmanitá, firemní katalogy nabízejí velké množství inspirace a tipů, ale pozor - kvalitní koupelnu zdaleka nedělají pouze kvalitní zařizovací předměty nebo obklady a dlažby. Koupelna dostává nádech emocí, kvality, komfortu a prožitků. Velmi důležité je nepodcenit její návrh. Koupelna musí být také maximálně funkční a přizpůsobená přesně požadavkům i vkusu budoucích uživatelů. A to je skutečně práce pro odborníka. Sladit opačné nebo velmi odlišné požadavky do ideálního výsledku, který nebude připomínat každému z domácnosti jeden velký kompromis, skutečně není jednoduché. Pokud chceme aby naše koupelna splňovala všechny tyto požadavky na komfort, funkčnost, design a naše pocity v ní, potom bychom její k tvorbě, či rekonstrukci měli přistoupit maximálně zodpovědně a s velkým úsilím od samotného začátku.

Co to v praxi znamená?

Na samém začátku jakéhokoliv plánování a příprav si musíme ujasnit přesný rozměr místnosti a celkové technické informace v podobě technického výkresu. Ten obsahuje jak přesné rozměry stěn, jejich rozmístění a celkovou dispozici místnosti tak ostatní důležité údaje o rozmístění vodovodů, odpadů, atd., bez nichž se žádná koupelna neobejde. Velmi důležité jsou také informace např. o zdroji přírodního osvětlení v podobě okna, či vstupu na terasu, nebo balkon. Tyto všechny indicie jsou potom základními pilíři pro samotný návrh koupelny, který bude odpovídat všem vašim požadavkům a to bez jakýchkoli kompromisů.

Ještě než ale přistoupíme k samotnému designu koupelny, měli bychom také najít skutečné priority a potřeby jednotlivých členů domácnosti, pochopit jejich vkus a životní styl. Zatímco ve velké koupelně o ploše 15 až 20 m2 si můžete dovolit zbytečnosti, jako je pohodlné sofa, proutěné křeslo, nebo třeba vaše oblíbená socha, v malé koupelně musíte počítat každý centimetr. Je tedy velmi důležité si nejprve ujasnit možnosti a požadavky na funkčnost.

Samotný design a styl celé koupelny potom významně ovlivňuje výběr sanitární keramiky a především  vhodně zvolená dlažba a obklady, kde se také preference zákazníků nejčastěji různí. Jelikož dobře zvolený rastr a barevnost keramiky dokáže významně opticky zvětšit nebo zmenšit celý prostor, je důležité při jejich výběru zohlednit právě rozměry koupelny. Správný výběr dlažby a obkladů potom také závisí na designu samotných zařizovacích předmětů, se kterými by měly tvořit jeden harmonický celek. Při výběru zařizovacích předmětů jelikož je neměníme „každý den" bychom měli být také velmi obezřetní a měli bychom vybrat to co nám bude sloužit a hlavně maximálně vyhovovat po dlouhá léta. Zřizovací prvky jako například umyvadlo, vana, sprchový kout, záchod, ale i koupelnový nábytek by měli skutečně odpovídat našim mnohdy různým potřebám. Atraktivní designové kousky navíc mnohdy nejsou nejlevnější, proto je velmi důležitý jejich správný výběr. Klíčové jsou také například rozměry vany, výše a umístění toalety, bidetu, či umyvadla, atd.

Když se podaří všechny tyto výše popsané kroky zvládnout a dobře zvolit celkové řešení, zbývá koupelnu doplnit vhodnými doplňky, které budou celkový styl a design koupelny podtrhovat. Jak se říká „maličkost je detail, ale detail není maličkost" měli by se i tyto drobnosti vybírat s velkou péčí, aby vaše vysněná koupelna měla opravdu osobnost a styl dle našich prvotních představ.

Dle popisu tvorby koupelny výše je jasné, že nová koupelna odpovídající vašim požadavkům opravdu nemusí být žádná legrace a na koho jiného se v případě její tvorby obrátit, než na opravdového odborníka. Navíc s dlouholetými a kvalitními zkušenostmi.

Koupelnové studio

V koupelnovém centru Richter + Frenzel nabízejí svým zákazníkům skutečný fullservis při tvorbě koupelny, navíc potržený dlouholetými zkušenostmi. Zde ke každému svému zákazníkovi přistupují opravdu individuálně a s maximální péčí, což je při výše zmíněném popisu velmi důležité.

Koupelnové centrum Richter + Frenzel dále nabízí jedinečnou patentovanou službu, která vám podstatně ulehčí cestu k vysněné koupelně. Jde o takzvaný „Reality kout" - prostor, ve kterém během chvíle může vzniknout replika vaší koupelny v reálné velikosti dle technického výkresu místnosti. Můžete si zde dokonale prověřit dispozici navrhované koupelny a její různé alternativy. Předem si vyzkoušíte různé možnosti osazení vany, umyvadel, sprchového koutu i dalších zařizovacích předmětů. Na stěnu nebo podlahu můžete přiložit vzorek obkladů i dlažby a získat reálný pocit z budoucí barevnosti. Jelikož správné a funkční rozmístění prvků je základním a asi nejdůležitějším krokem, je to obrovská pomoc jak pro laika, tak i profesionála se zkušenostmi. V kombinaci s kvalitní 3D vizualizací, získáte téměř dokonalou představu o navržené koupelně.

Společnost Richter + Frenzel je exklusivním partnerem reality show Dům snů v oblasti kompletního řešení koupelen.

Navštivte internetový portál se spoustou inspirace, tipů, triků a novinek www.koupelnovetrendy.cz nebo www.r-f.cz .


2.9.2009

Doporučené odkazy

Plancher, s.r.o.
Společnost Plancher s.r.o. se specializuje na prodej a pokládku podlahových krytin, renovace ...

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

bosorkaxy
17.6.2010
V koupelně mám jasno: bude oranžovobílá :-) Bez nějakých výrazných motivů, bez listel. V jednoduchosti je krása :-)
roupicek1
14.6.2010
doba se stále sune,my jsme dělali koupelnu před 10lety a už je zastaralá
jasi
14.6.2010
Krásné fotky, jen mít peníze a více prostoru.
jamate
14.6.2010
některé obrázky krásné,když jsme předělávali koupelnu mi,tak nebyl takový výběr,zabudovali jsme vanu-pro děti-a ted by se hodil sprchový kout,až zbude čas a peníze,tak to předěláme
mibe1004
13.6.2010
planujem novu kúpelnu, diky za rady
tepito
27.5.2010
největší problém při zařizování koupelny bylo vybrat si..
maruska
26.5.2010
Krásne vene, ale také tmavé kúpeľne mi pripadajú smutné:(
alenatoni
24.5.2010
největší dojem dělá hlavně barva dlaždic v koupelně
evaline
17.5.2010
Zařídit funkční koupelnu pro celou rodinu určitě není jen tak. Je potřeba si to dobře promyslet, i když v dnešní době je spousta architektů, kteří dobře poradí. co já bych v koupelně kromě všeho postrádala, je určitě topení v podlaze...
anilvap
14.5.2010
Velmi dobrý článek, pročetla jsem se zájmem a fotky inspirující :-)
rozajda
6.5.2010
no vyber je velky, ale samozrejme to neni zadarmo... nekdo se red nalozi do vany :), ja preferuji sprchu kazdopadne ale je koupelna stasne dulezita
pavouk
5.5.2010
V koupelně by se měl člověk cítit uvolněně, měl by tam mít pohodu a zrelaxovat si nejen tělo, ale i duši, mne například při koupeli úpně zrelaxuje poslech dobré hudby
duchanek
3.5.2010
ta poslední vana vypadá superně hlavně ta barva
devil99
3.5.2010
Na fotkách je moc krásná koupelna. Dneska je takový výběr všeho možného, že je strašně těžké si vybrat =)
sisska
30.4.2010
suhlasim, dnes je nastastie siroky vyber obkladov, dlazieb, sanity... a pomocou nich sa aj mala ci starsia kupelna zmeni na nepoznanie...
helun
10.9.2009
Tyto fotky koupelen vypadaji hodne moderne. Kez bych takovou koupelnu taky nekdy mela. A souhlasim, ze se hodi spise do novostaveb.
jirulka
6.9.2009
Tyto fotky koupelen vypadají moc luxusně a koupat se v nich by byla pocta. Hodí se spíš do novostaveb
hela64
3.9.2009
Zrovna taky právě přemýšlím o změně koupekny, tak se mi tento článek velmi hodí a ty fotky jsou přímo úchvatné! Budu se z nich inspirovat pro novou koupelnu.
Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy