Test neprůvzdušnosti - Blower Door test

Jeden z významných prostředků dosažení nízké energetické náročnosti budov, zvláště pasivních je vzduchotěsnost obálky budovy. Důvodů pro nízkou průvzdušnost konstrukce budov je více. Prvně - zamezení vnikání vlhkého vzduchu z interiéru do chladného nitra konstrukce domu a možné destrukce hnilobou či mrazem. Druhým, neméně významným důvodem, zvláště u nízkoenergetických a pasivních domů je zajištění dobré účinnosti vzduchotechnické rekuperace tepla. A v neposlední řadě omezení ztráty tepla z domu vzduchem nekontrolovaně proudícím skrze konstrukci obálky.
rám ve dveřích uvnitřmikroanemometrrám ve dveřích uvnitřrám ve dveříchnetěsné okno - zaznamenáno infrakamerouprůnik vzduchu - zaznamenáno infrakamerouinfracamera

Obálka budovy

Obálkou budovy je míněna spojitá plocha ohraničující vnitřní komfortní prostředí od nehostinného okolí. A protože v obálce budovy jsou prvky stavby, které ji přerušují nebo mění její charakter jako okna, dveře, zjevná nepodobnost střechy a základové desky, prostupy médií jako je kanalizace, voda, plyn a elektro přívod, není dosažení spojitosti snadný úkol. Ke zdolání tohoto nesnadného úkolu se používají speciální folie, desky, lepící pásky a tmely.

Energetická diagnostika

Energetická diagnostika ve stavebnictví disponuje dvěma silnými nástroji kontroly kvality budov. Termografií, tedy kontrolou tepelného obrazu dohotoveného pláště budovy a za pomoci metody Blower Door ověření vzduchotěsnosti a tedy řádného napojení konstrukčních prvků domu. Tato metoda - Blower Door - dovoluje jako jedna nemnoha ověření kvality práce již v průběhu výstavby hrubé stavby. Dosažení požadované úrovně neprůvzdušnosti je nesnadný úkol, který se podle konkrétního stavebního systému dosahuje používáním různých metod a materiálů a přesné organizace posloupnosti stavebních etap. Takovýto složitý úkol vyžaduje mezioperační kontrolu a tou Blower Door test  firmy RADION bez pochyby je.

Blower Door test

Vlastní test sestává z vyvolání různých úrovní tlaku a podtlaku v budově ( 20-100 Pa ) ventilátorem vzduchotlakového zařízení instalovaného zpravidla do rámu ve dveřích a přesného stanovení průtoku vzduchu při jednotlivých tlakových zastavení, tedy vlastně průtoku vzduchu konstrukcí uzavřeného domu. Tomu ale předchází uzavření domu - okna, dveře do exteriéru. Podle úlohy, kterou test řeší tedy buď kontrolu obálky domu metodou „B" nebo úplnou certifikaci domu metodou „A" se uzavře nebo zaslepí některé prvky domu v závislosti na dokončenosti - kanalizace, vzduchotechnika apod. Dalším krokem je za podtlaku asi 50 až 100 Pa vyhledání případných defektů těsnosti. K tomu se užívá různých technik. Nejjednodušší je užití cvičené dlaně operátora. Pro kvantifikaci průtoku se užívá mikroanemometru. Pro zviditelnění průtoku netěsnostmi konstrukce je možné užít generátoru inertního dýmu. Sofistikovanější metodou zviditelnění míst vystupujícího vzduchu je použití infrakamery. Má to ale svá omezení - je nutný rozdíl teploty vzduchu venku a uvnitř alespoň 5 lépe 10°C. V některých úkolech se nám daří užití ultrazvukových detektorů.

Blower Door test firmy RADION je vlastně měření průtoku vzduchu ventilátorem a tedy konstrukcí uzavřené budovy za různých tlaků v rozmezí 20 až 100 Pascalů. Pro vyloučení nepřesností a zvláštního chování některých těsnících materiálů je nutné provést jak tlakový tak podtlakový test. Výsledek každého z nich je vypočten u našeho zařízení z 800 hodnot změřeného průtoku vzduchu tedy velmi přesně. Pro budovy je podle způsobu větrání a energetické úspornosti stanovena maximální možná průvzdušnost tedy násobnost vzduchu za hodinu při přetlaku nebo podtlaku 50 Pa.

Budovy z přirozeným větráním okny je tato hodnota 4,5 Budovy s mechanickým větráním 1,5 Nízkoenergetické budovy s větráním a rekuperací tepla pak 1,0 a budovy v pasivním standardu mají maximální průvzdušnost 0,6 tj. 0,6 násobek výměny vzduchu v měřeném objemu domu za hodinu při (pod)tlaku 50Pa. Jednodušeji výměna 60% objemu vzduchu za hodinu tlakem 50Pa což odpovídá působení větru na budovu o rychlosti 10-13 m/s.

Zkušený operátor - diagnostik a pravidelně ověřované měřící zařízení firmy RADION je zárukou přesných výsledků ale i účinné diagnostiky vedoucí k nápravě poruch a zlepšení kvality stavby. A to je naším cílem při každém měření.

Jako leader v používání této diagnostické metody v ČR napomáháme ke zvýšení kvality stavebních prací a následně bydlení v ČR. Konzultační, propagační a přednáškovou činností se nám daří prosadit ověřování kvality vynaložených finančních prostředků na stavbu obytných budov.

Nízkoenergetickým domům zdar a pasivním zvlášť

 

Mgr.Stanislav Paleček - RADION

 

Související články:

Test vzduchotěsnosti - Blower door test

 

 


30.8.2009

Doporučené odkazy

SMOLA Josef ING. ARCH. - autorizovaný architekt
Dlouhodobě se věnuje problematice bydlení, individuálním návrhům domů, včetně tvorby interiérů a ...

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

helun
10.9.2009
Presne tak, lide se hodne zajimaji o to kde a jak usetrit, a tak je tento test vyborny.
jirulka
6.9.2009
Pokud lidé můžou na něčem ušetřit tak se o to zajímají a tento Test je zajímavý
hela64
3.9.2009
Tento test je určitě výborný, ušetří lidem pak mnoho starostí!
Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy