Systém KMB SENDWIX pomáhá uspořit energii

Neustálý růst cen energií i jejich zvyšující se nedostatek nás nutí snižovat energetickou náročnost. Jednou z cest je stavba energeticky úsporného domu. Zdicí systém KMB SENDWIX od společnosti KM Beta, a. s., nabízí investorům i projektantům jistotu znamenitých technických parametrů, které splňují, ba až převyšují, požadavky norem. Se systémem KMB SENDWIX je možné bez problémů dosáhnout parametrů nejen energeticky úsporných, ale i nízkoenergetických či dokonce pasivních staveb.
Realizace KMB SENDWIX 1 aRealizace KMB SENDWIX 1 bRealizace Velké PopoviceSENDWIX_Realizace Velké PopoviceSokolnice během stavbySokolnice po dokončeníschéma_sendwix_Msendwix_Lschéma_sendwix_P

Kompletní systém

KMB SENDWIX je prvním uceleným a certifikovaným systémem vícevrstvých konstrukcí na českém trhu. Zdicí prvek KMB SENDWIX je zhotoven z vápna a přírodního křemičitého písku a je vytvrzen účinkem páry za vysokého tlaku. Součástí systému KMB SENDWIX jsou i prvky pro zdění příček, překlady, věncovky, lícové a komínové zdivo, zdicí a spárovací malty, lepidla a pomocný materiál. Lícové prvky jsou vyráběny jak v přírodní bílé barvě, tak v barevných odstínech. Nosnou konstrukci obvodového pláště tvoří mimořádně pevné vápenopískové kvádry. Z vnější strany se na zdivo přikládá tepelná izolace ve třech různých variantách.

Systém KMB SENDWIX je koncipován tak, aby tepelné vlastnosti zdiva vysoce překračovaly hodnoty doporučované normou (R = 3,0 - 6,67 m2K/W nebo U = 0,32 - 0,15 W/m2K, žádoucí je co nejvyšší R a nejnižší U). Tyto vlastnosti při správném technologickém postupu zdivo KMB SENDWIX bez problémů poskytuje. Projektant či investor si v závislosti na stavebním záměru může libovolně vybrat požadované výsledné parametry tepelného odporu a součinitele prostupu tepla.

Tepelná akumulace

Vzhledem ke své vysoké objemové hmotnosti (1400 - 1800 kg/m3) a hustotě má vápenopískový kvádr výbornou tepelnou akumulaci. Vysoká tepelná akumulace zdiva umožňuje pohodlně překlenout teplotní výkyvy mezi dnem, nocí a v přechodných obdobích (jaro, podzim) bez zapnutí otopné soustavy, čímž lze významně snížit spotřebu energií. Díky vysokým pevnostem zdiva KMB SENDWIX (15-40 MPa) stačí používat tento materiál již v tloušťce 175 mm, takže při půdorysu stavby 10x10 m se dá oproti klasické jednoplášťové konstrukci uspořit až 9 m2! Díky mimořádným objemovým hmotnostem vápenopískových prvků vyniká KMB SENDWIX nejen vysokou akumulací tepla, skvělým tlumením hluku (Rw až 56 dB - tzv. akustická pohoda), ale je bezpečné (kvádry jsou nehořlavé - třída A1) a má příznivé parametry příjmu a výdeje vlhkosti (vlhkostní mikroklima).

Rostoucí význam minimalizace tepelných mostů

Při užívání staveb se zvyšujícími se nároky na tepelný odpor konstrukce roste význam tepelných mostů. Jejich vliv na energetickou náročnost stavby může být významný, v extrémních případech mohou tepelné mosty způsobovat ztrátu i více jak ¼ energie potřebné na vytápění místností. Ačkoliv je ze stavební praxe obecně známo, že úniky tepla přes tepelné mosty se efektivněji eliminují u konstrukcí sendvičových, jako je např. KMB SENDWIX, než u jednoplášťového zdiva, zabývá se společnost KM Beta a.s. tepelnými mosty detailně. Příručka Tepelné mosty, kterou společnost KM Beta a.s. právě vydává, je příspěvkem ke správnému řešení detailů a celkovému zlepšení kvality ve stavebnictví. Příručka a v ní obsažené výpočty navíc potvrzují, že systém KMB SENDWIX je velmi vhodný pro stavbu nízkoenergetických a pasivních domů.

Co znamená označení „tepelný most"

Tepelný most je místo v konstrukci, kde vlivem jiné geometrie stavebního detailu nebo užitím jiných stavebních materiálů dochází ke zvýšenému tepelnému toku (přepočítáno na jednotku plochy konstrukce). Tepelné mosty jsou zatím téma relativně neznámé a bohužel málokdo je v rámci projektové přípravy stavby řeší. Při realizaci stavby je na jejich řešení zpravidla pozdě, vzniká tak v průběhu stavby již neřešitelný, nebo jen obtížně řešitelný detail, který je však pro kvalitu stavby zásadní.

Technická příručka Tepelné mosty

Nejčastějšími místy, kde mohou vznikat tepelné mosty jsou např. oblasti okolo okenních a dveřních otvorů, místa, kde zdivo přechází ve střešní plášť nebo základy budov. Tyto a další detaily lze najít v nové technické příručce Tepelné mosty. Jednotlivé detaily vč. teplotních parametrů jsou rozpracovány pro různé tloušťky izolace. Součástí publikace je příloha s tabulkami. Již ve fázi projektové přípravy tak lze tepelné mosty minimalizovat a zvýšit tak celkový tepelný odpor budovy a tím i kvalitu stavby. V závěru příručky je podrobný výpočet energetické náročnosti u konkrétního rodinného domu. Na základě informací získaných v publikaci Tepelné mosty lze navrhnout tloušťka izolací a vhodné řešení konkrétních detailů při plánování nízkoenergetických a pasivních domů. Autory technické příručky jsou odborníci ze společnosti KM Beta a.s. ve spolupráci s Ing. Romanem Šubrtem ze společnosti ENERGO CONSULTING České Budějovice.

Více o systému KMB SENDWIX na www.sendwix.cz


16.6.2011

Doporučené odkazy

Knauf Praha, s. r. o.
Společnost Knauf Praha, s. r. o., působí na českém trhu v oblasti výroby a prodeje ...
M.T.A. dodavatel materiálů pro dřevostavby
Obchodní společnost specializující se na dodávky konstrukčních, izolačních, těsnících a ...
RADION - Mgr.Stanislav Paleček
Firma RADION - Mgr.Stanislav Paleček se zabývá diagnostikou staveb od radonového průzkumu po ...

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy