Seriál - vybavení kuchyně VII. díl - malé spotřebiče II

Úplně posledním dílem našeho seriálu o zařízení kuchyně je druhá část textu o malých spotřebičích. Dnes se dozvíte zajímavé informace o robotech, mixérech, mlýnkách, o  odšťavňovačích, fritézách, pánvích, o tlakovém hrnci a nakonec o váhách.
Toustovač a další spotřebiče je možné schovat ve skříňce s roletkou.               Zdroj: HANÁK NÁBYTEK Kráječ potravin patří mezi často využívané malé spotřebiče. Aby nezabíral příliš místa, lze jej umístit do zásuvky se speciálním mechanismem, který dokáže operativně přístroj po použití skrýt.        Zdroj: SYKORAPodlahový vysavač s elektrokartáčem pro kobercové podlahy       Zdroj: MIELEKonstrukce typického ručního vysavače      Zdroj: MIELEElegantní vysavač ART. by Miele získal cenu za design, ale jeho výhody nespočívají jen v kráse. Ergonomická rukojeť, účinný systém tří filtrací a manipulace s jednotlivými prvky příslušenství usnadňují úklid          Zdroj: MIELEBohaté nabízené příslušenství vysavače (včetně turbokartáče) přispívá ke spokojenosti      Zdroj: MIELETento špičkový kávovar umí připravit nejen espresso, kávu a mléčnou pěnu pro cappuccino, ale dodá i horkou vodu pro předehřátí šálků. Kávovar je založen na systému kapslí Nespresso, takže si labužníci mohou vybrat z devíti druhů kávy (dvou bez kofeinu), a to pouhým stiskem tlačítka. Některé kávovary v sobě navíc skrývají i mlýnek na kávu pro přípravu skutečně čerstvé kávy. Kávovar si najde místo v každé kuchyni.           Zdroj: MIELES šířkou 50 nebo 60 cm jej lze zabudovat do horní nebo vysoké skříňky nebo je možné kávovar postavit volně na pracovní desku.      Zdroj: MIELESklokeramická váha integrovaná do kuchyňské pracovní desky je vždy po ruce       Zdroj: MIELE

Všechno zná, všechno umí - to je universální robot či mixér

Kdysi hospodyně nevěděly, kam dříve skočit, aby zvládly uvařit vše tak, aby pokrm byl co nejlahodnější, v patřičné úpravě a se vším, co k tomu patří. Dnes jsou nedílnou součástí kuchyňského vybavení domácí pomocníci - roboti, kteří polovinu práce udělají za nás. Praktičtí víceúčeloví roboti s vysokým užitným výkonem zvládnou rychle veškeré operace jako jsou mixování, šlehání, hnětení, strouhání, krájení, sekání atd.

Tato příprava potravin probíhá při plynulé regulaci otáček. Mixéry mají spínače s mžitkovou polohou, která usnadňuje snadné ovládání. Robot se skládá z pohonné jednotky s ovládacím panelem. Příkon motoru je obvykle okolo 550 W, ovládání řídí mikroprocesor. Ten podle magnetických čidel rozpozná, s jakou nádobou robot pracuje, zvolí optimální rozpětí pracovních otáček a zapamatuje si poslední zvolený rychlostní stupeň. Zabrání také spuštění přístroje v případě špatně nasazené nádoby nebo zablokování pracovního nástroje. Ovládací panel obsahuje displej indikující zvolenou rychlost otáček, tlačítka volby rychlosti, přerušení chodu, automatického přerušování chodu, turbo-režimu a vypínač.

Součástí robota je většinou průhledná mísa s víkem o obsahu 2 l, doporučený pracovní obsah je 1,5 l. Spolupracuje se všemi krájecími a strouhacími nástroji. Přehnutý okraj mísy usnadňuje manipulaci při nasazování na přístroj a při vyprazdňování obsahu. Další součástí je pracovní mísa s průhledným víkem pro hnětací a šlehací nástroje. Obsah je stejný s předchozí mísou. Víka mají otvory pro vkládání ovoce a do otvoru sedí praktické odměrky, které zároveň slouží jako přítlačný nástroj při krájení a strouhání. Jedním z komponentů je i mixovací nádoba s víkem a dolévacím otvorem. Čitelné stupnice usnadňují přesné dávkování. S mixérem pohodlně připravíte ovocný koktejl, dětskou výživu, jemnou omáčku a vůbec vše, co je vhodné před konzumací rozmixovat.

Definice jednotlivých funkcí přídavných strojků - kotoučů - jsou stálou inspirací pro naše vaření či zjednodušení tohoto někdy zdlouhavého procesu. Strojek mlýnek na maso má tvrdé ocelové mlecí nože s více druhy mlecích destiček pro různou jemnost mletí. Jednoduchá obsluha spolu s bezpečným provozem zaručuje čerstvé mleté maso vždy, když připravujete karbanátky, sekanou nebo připravujete maso k dalšímu zpracování. Lze také krájet kostky masa, které jsou chystány pro omáčky atd.

Doslova vysvobozením je mlýnek na mák! To by naše babičky měly radost, že nemusí mlít mák na kovové mašince a ještě k tomu nahrubo, aby se jim posléze připálil. Na robotu lze nastavit hrubost mletí máku, přičemž průhledný kryt umožňuje kontrolu mletí. A nemusíte kontrolovat prsty, aby vám je mašinka nenamlela taky.

Zdravé ovocné šťávy můžete mít bez námahy čerstvé každý den. Výkonný lis na ovoce a zeleninu s nerezovým lisovacím sítem odšťavňuje zralé ovoce a zeleninu s co nejmenším odpadem dužiny. Dužina odpadá do vyjímatelné nádoby. Vysoká efektivita odšťavňování zaručuje čerstvou, lahodnou přírodní šťávu.

Pro šlehání piškotových těst, sněhu, smetany a mnoho dalšího slouží šlehací metly. Naopak pro lehká i těžká těsta jsou hnětací metly. Tyto hnětací metly jsou ideální pro českou kuchyni, která je založena na knedlících, buchtách a dalších dobrotách. Metly mají různé tvary a jsou z ušlechtilých materiálů. Speciální kotouč pro přípravu hranolek je pravým opakem české kuchyně. Ale kdo z nás si jednou za čas nedá hranolky s chutí?

Velmi využívaným příslušenstvím robotů jsou universální struhadla pro různé jemnosti strouhání. Odpadá nám dlouhé trápení se strouháním mrkve, kedluben, zelí, jablek na klasickém struhadle, a to nám čas opravdu ušetří. Struhadla mají různé otvory, takže dále existuje jemné struhadlo pro jemné strouhání sýrů, ideální je i pro přípravu bramborákového těsta. Dalším příslušenstvím je universální krájecí kotouč, který krájí na plátky, šířku plátků si můžeme zvolit podle toho, z které strany kotouč nasadíte na hnací trn. Dokonale naplátkuje okurky, rajčata nebo ředkvičku. Srpovitý nerezový nůž seká maso, ořechy, ale i led. Při pulsním chodu naseká zeleninu nebo maso na malé kousky. Nepřerušovaným chodem dokáže pomlít maso až na kaši. A na závěr se nebojte ani zdlouhavého mytí - většina komponentů je vhodná i pro mytí v myčce.

Roboti mají být vždy v pohotovosti. Abychom je skutečně využívali, je nejlepší je mít pořád na očích, nejlépe na kuchyňské lince. Skvělý design, praktické a přehledné uložení přídavných strojků - na to myslí výrobci, aby byla radost z vaření s robotem co největší.

Kromě multifunkčních robotů jsou favority mezi mixéry i ruční šlehače a food procesory. Pro svou snadnou a pohotovou práci si získaly své skalní zastánkyně na poli domácích pomocníků. Elektrický ruční šlehač má dvoje metly, a to na šlehání a hnětání. V příslušenství má z velké většiny mísu a stojan či podstavec. Již zmiňovaná snadná práce a manipulace učinila z ručního šlehače nejoblíbenější typ mixéru. Food procesor je s jedním nebo dvěma pohony. Může mít jednu nebo dvě mísy - na míchání, resp. i na mixování. Je to vylepšená obdoba výše popsaného ručního šlehače.

Tzv. „rychlovkou" je tyčový či ponorný mixér určený k sekání menšího množství potravin. Jejich příkon se pohybuje od 180 do 600 W. Typy s vyšším příkonem více zmohou, dokonce i tvrdé rohlíky na strouhanku. Jsou typy, u kterých je možné regulovat automaticky příkon. Tyčové mixéry jsou nabízeny i s příslušenstvím, jako je mísa na hnětení, šlehání, sekání. U tohoto typu mixéru je dobré si vyzkoušet, „jak nám padne do ruky". Předpokládá se, že nejvíce ho budou používat ženy pro rychlé vaření, a proto si musí zvolit přístroj, aby jim seděl dobře v ruce. Jedná se nejen o šířku přístroje, ale i o váhu, kterou oceníme zejména tehdy, když vyvíjíme větší tlak na tvrdší potraviny nebo máme větší množství potravin. Tyčový mixér je rychlou pomůckou při vaření, zkrátka vždy v pohotovosti.

Toustovač a další spotřebiče je možné schovat ve skříňce s roletkou.               Zdroj: HANÁK NÁBYTEK

Toustovač a další spotřebiče je možné schovat ve skříňce s roletkou.               Zdroj: HANÁK NÁBYTEK 

 

Odšťavňovače si nás získají lahodnými šťávami z ovoce a zeleniny

Doma si připravíme lahodnou, čerstvou šťávu z ovoce nebo zeleniny. Tyto nápoje plné vitamínů si můžeme dopřát, pokud máme lis na citrusy anebo odšťavňovač. Lis se skládá z podstavce s pohonem a ovládáním a z misky - lisu na ovoce. Stačí nakrojit pomeranč, citrón, kiwi, grapefruit a přitlačit na střed lisu. Spuštěním mechanismu se začne nástavec otáčet a ovoce odšťavňovat. Uvolněná šťáva stéká do podmisky, která by měla být z plastu, abychom viděli, kolik šťávy obsahuje. Budete-li si vybírat, volte raději lis s držadlem, které držíme při práci. Oceníte lepší stabilitu a chod přístroje. Lepší lisy mají i funkci pro ovládání a otočení síta, a určení velikosti děr v sítu. Tato funkce reguluje množství dužiny ve šťávě. Někdo má rád mok i s dužinou, někdo dá přednost nápoji čirému, a proto je důležité se na toto informovat před koupí. Pokud bereme v úvahu, že tento proces nám dává šťávu pro zdraví, pak je plnohodnotnější na vitamíny a energii právě šťáva i s dužinou.

Kromě jednodušších lisů je na trhu celá řada stolních odšťavňovačů, které pojmou a připraví najednou větší množství šťávy. Je vhodný pro lidi, kteří šťávy připravují často, ponejvíce tedy vegetariáni a rodiny s dětmi. Tyto „mašinky" rozdrtí ovoce, přepraví hmotu přes sítko a jedním vývodem odvádí šťávu z plodů do výlevky a do druhé nádoby odvádí zeleninový nebo ovocný odpad, tzv. „výtlačky". Za zmínku stojí poměr množství ovoce k množství šťávy. Musíme počítat se třemi kilogramy plodů na jeden litr šťávy. Někdy se vám může zdát sklenice se šťávou zakalená, s čepicí pěny na hladině. Také ale platí, že právě to, co není pro oči lákavé, je velmi zdravé, chutné, z hlediska vůně plné ovoce.

Co s odpadem zeleniny a ovoce? Dobrá hospodyně někdy dále zpracuje „odpad" do salátů, pomazánek, atd., přeci jen to není nic špatného, zkaženého. Množství moku je závislé na zralosti plodů, šťavnatosti dužiny atd. O vhodnosti plodů k odšťavňování se dozvíte z doporučení výrobce. Nedoporučují se peckoviny a plody s tuhou slupkou, jako např. angrešt a rybíz, které mají navíc tuhá zrníčka. Tyto plody nedají moc šťávy, spíše se tekutina podobá rosolu. Přístroj má úzké hrdlo, do kterého se plody vkládají. Úzké proto, aby naše prsty neutrpěly újmu. Pěchovadlo slouží k natlačení ovoce ke struhadlu. Proces se nespustí, pokud není přístroj dobře sestaven, hladký chod totiž pohlídá bezpečnostní pojistka. Některé přístroje mají regulaci otáček, které usnadní proces odšťavňování různě houževnatých plodů. Otáčky se nastaví podle ovoce, respektive dle doporučených hodnot výrobce. Tento přístroj má vymezenou dobu nepřetržitého chodu, jenž se pohybuje od 3 do 15 minut, za kterou získáte cca 1 až 1,5 l šťávy. K tomu je přizpůsobený i obsah odpadní mísy, který je nutno po této době vyprázdnit. V různém časovém rozmezí od 5 do 60 minut můžete pokračovat s další sortou. Při výběru nepreferujte design, ale řiďte se snadnou manipulací s přístrojem, který se musí rozebírat a umýt po každém použití. Sítko lze čistit kartáčem, ostatní komponenty běžným mytím. Některé komponenty z přístroje lze mýt v myčce, ale kašovité ovoce lze těžko vymýt z rohů nádob. Jedna poznámka na závěr - většina přístrojů vykazuje vysokou hlučnost.

Na trhu je celá řada odšťavovačů s dalšími funkcemi, a to třeba ve spojení s lisem na citrusy, s oddělovačem pěny ze šťávy, s přídavným mixérem a dalšími vymoženostmi. Kdo chce být zdravý, jistě je odšťavňovač správná trefa do černého!

Fritovací hrnec - radost ze smažení

Smaží, frituje, vaří, dusí, peče - tak lze heslovitě charakterizovat fritovací hrnec. Jednoduchý princip je ve spirále, která je řízená termostatem. Ten nastaví a udrží teplotu tuku, aby nedošlo k jeho spálení či přepálení. Veškeré potraviny jsou vloženy do tzv. drátěného koše, umístněného uvnitř kulatého nebo hranatého fritovacího hrnce, který má uvnitř nerezový, často také teflonový povrch s označením minimální a maximální výšky hladiny oleje. Koše lze mýt v myčce na nádobí. Teplotní režim se nastavuje od 80 do 190 ºC a požadovaná teplota je ohlášena příslušnou kontrolkou. Poslední výzkumy doporučují ze zdravotního hlediska volit teplotu 180 ºC a nižší. Tato informace by měla být vyzdvižena již v návodu od výrobce. Teplota 170 ºC stačí k osmažení vynikajících křupavých hranolků! Klasická rodina (tedy čtyřčlenná) vystačí s hrncem o objemu 1,5 až 2l, do něhož se vejde 0,8 až 1 kg potravin.

Abychom zabránili klasické situaci, kdy vkládáme potravinu do oleje a ten „prská", protože obsahuje vodu, mají fritézy ovládání koše zvenku. Víko fritézy se uzavře a potraviny je možno ponořit do oleje a potřásat košem ovládáním zvenku. Zákazníci si raději vybírají fritézy s automaticky otevíratelným víkem. To se neotvírá při smažení, ale pouze při pravidelné údržbě, takže nehrozí riziko popálení od prskajícího oleje. Aby olej zbytečně „neprskal", neměly by být do fritézy vkládány vlhké potraviny. Fritovací koš také plníme do poloviny, aby se chystaný pokrm rovnoměrně osmažil a neklesla teplota oleje z přeplnění. Některé fritovací hrnce jsou vybaveny skleněným víkem, abychom mohli kontrolovat průběh procesu vaření.

Výjimkou při vaření u rozpálené hladiny oleje jsou fondue party. Víko je otevřeno a stolovníci si namáčejí do rozpáleného tuku kousky masa. Ale na fondue existují již speciální přístroje.

Topný systém fritézy je zabudovaný do dna přístroje. Při smažení dochází ke srážení páry a kapek tuku, které se zachytávají pod víkem do malé nádobky nebo také filtru. Dvojitý izolovaný plášť fritézy zabraňuje případnému popálení obsluhy. Teplota je regulována termostatem. Po dosažení požadované teploty se rozsvítí nebo zhasne příslušná kontrolka. Všechny fritovací hrnce mají tepelnou pojistku, která hlídá přehřátí tuku. Pokud je přístroj vybaven časovým spínačem, vypne se sám po dosažení navoleného času, což je praktické. Příkon fritovacích hrnců se pohybuje od 1800 do 2000 W.

Pro zachycení pachů z fritování slouží filtry, které jsou zabudovány ve víku. Filtry jsou trvalé nebo výměnné, které lze dokupovat. Jejich životnost je zhruba okolo 90 hodin.

A to nejdůležitější, co lze ve fritovacím hrnci připravovat? Do fritovacího hrnce patří fritovací olej nebo tuk určený k fritování. Tento tuk je možné použít vícekrát, protože se nerozkládá. Studený tuk stačí přelít a uložit ho na studené místo nebo do chladničky pro další fritování. Tuk by neměl obsahovat sůl. Tuk pro další použití se filtruje přes filtr nebo sítko, které by mělo být součástí příslušenství. Stejně jako výlevka pro vylévání studeného (!) tuku z hrnce. Ve fritéze můžeme připravovat vše, co lze smažit. Hranolky, maso, řízky, koblihy, plněné taštičky, ryby, obalovaný květák a další. Dobrých, i když ne stoprocentně zdravých lahůdek, lze s fritovacím hrncem vykouzlit hodně, tak do toho!

„Papiňák" aneb vařte rychleji, vařte pod tlakem!

Někteří domácí pomocníci nejsou poháněny elektrickým proudem, ale zabydleli se v našich kuchyních velmi rychle a již dávno a jejich místo je nezaměnitelné. Za zmínku stojí třeba klasika našich maminek tzv. „papiňák". Není to právě elektrospotřebič, ale, díky svým vlastnostem stojí za to se o něm zmínit.

Více než tři sta let známe tlakový hrnec, tzv. „papiňák". V roce 1682 Denis Papin předvedl jídlo uvařené v tlakovém hrnci a dal ho okusit královským hostům v Londýně. Všichni byli nadšeni lahodností a měkkostí vybraných lahůdek. Dříve těžko poživatelné tuhé hovězí bylo rázem měkké.

Dnešní podoba tlakových hrnců prodělala za ta léta svůj rozmach a získala současnou podobu, ale princip a účel tohoto hrnce se nezměnil. Papinův tlakový hrnec šetří čas zhruba o polovinu, šetří i peníze, ale hlavní důvod oblíbenosti tkví v zachování všech výživných látek, vitamínů a ostatních důležitých vlastností. Díky třívrstvému dnu se teplo mnohem lépe rozšíří v celém hrnci a voda se rychleji přivede k varu. Existují i hrnce, kde díky elektromagnetickému kanálku, který je na dně hrnce, se zahřeje plotýnka v místě, kde hrnec stojí a ostatní teplo neuniká kolem. Je to v podstatě obdoba indukčních sporáků. Uzavírání tlakových hrnců je většinou snadné. Nasadit poklici, otočit a utěsnit dle šipek na hrnci. Hrnce jsou ve velké většině opatřeny bajonetovým zavíráním. Je to velmi jednoduché, ale opatrnosti při zavírání, vzhledem k bezpečnosti, neškodí. Samozřejmě, že jsou „papiňáky" vyzbrojeny pojistnými ventily, některé dvěma i šesti. Díky ventilu, který v průběhu vaření upouští páru, nevznikne přetlak. Některé tlakové hrnce mají navíc bezpečnostní nebo havarijní ventily. Pokud selže hlavní ventil, pak začnou pracovat tyto havarijní ventily.

Pokud se rozhodnete, že si „papiňák" pořídíte, je dost variant pro koupi. Můžete se rozhodnout mezi klasickým hrncem, ve kterém teplota při vaření dosahuje 110 °C při tlaku kolem půl atmosféry. Tento způsob zaručuje zachování všech důležitých látek v pokrmech. Druhá varianta jsou tzv. hrnce express, kde se při vaření dosahuje až 120 °C a tlak je zhruba jedna atmosféra. Tento typ hrnce uvaří asi o třetinu rychleji než v klasickém hrnci. Některé z lepších hrnců nabízejí nastavitelné hodnoty, kde si sami regulujete výkon pro právě chystaný pokrm. Na trhu je i digitální tlakový hrnec. Stačí pouze označit druh připravovaného pokrmu - např. maso hovězí nebo vepřové a hrnec se o vše postará sám, nastaví si tlak a teplotu. Super tlakový hrnec uvaří vše za neuvěřitelnou třetinu času a ušetří nám tak 60 % energie! Při rozhodování je důležité uvědomit si, proč si hrnec pořizujeme, zda jde o úsporu času a energie při vaření nebo zda hlavně chceme vařit zdravě za zachování důležitých biolátek v potravinách. Po zodpovězení těchto otázek si vyberete z mnoha typů v různých cenových relacích.

Pánev - klasika našich maminek

Pánev je opravdu klasikou v naších kuchyních. Na jejím vzhledu nelze mnoho inovovat, avšak povrchy dna pánve prošly řadou změn a vylepšení. Na pánvi můžeme smažit, restovat, dusit. Dnešní pánve jsou převážně hliníkové, titanové nebo nerezové. Titanové nádobí, všeobecně, má vysokou životnost. Pánve tohoto typu vydrží rejdění kovové obracečky bez poškrábání povrchu. To zaručuje antiadhezní povrch. Každodenním použitím neztrácí pánev na tvaru, kvalitě povrchu, je to doslova špičkový materiál, který volí opravdoví gurmáni. Dostupné a oblíbené jsou nerezové pánve, které jsou vyrobeny z ušlechtilých nerezavějících ocelí, zdravotně nezávadných. Tepelnou úpravou neztrácí potraviny důležité látky, jako jsou vitamíny, minerály atd. Ceny nerezových pánví se liší v závislosti na provedení výrobku, tloušťce dna, stěn. Pro svou snadnou údržbu a cenovou dostupnost je tento materiál velmi oblíbený. Dalším materiálem je hliník, který je vylepšen vrstvou smaltu nebo polymeru, která zaručuje nepřilnavost dna. Hliníková pánev stále přežívá i díky své cenové dostupnosti a snadné manipulaci, kterou zaručuje lehkost materiálu, leč výrazně ze scény ustupuje.

Pánve jsou odlévané a lisované. Odlévané, vyrobené z roztaveného hliníku, mají díky vlastnostem materiálu rozdílnou sílu dna a stěny pánve. Tato vlastnost zaručuje plynulé rozložení tepla. Povrch pánve je nepřilnavý, odolný proti otěru. Lisovaná pánev je z hliníku s antiadhezním povlakem. Plusem pánve s tímto povrchem je dostupná cena. Na životnosti pánve se podepíše zacházení s ní. Nesmíme ji prudce ochlazovat po zahřátí.

Na trhu už není pouze jeden typ pánve, ale hned několik. Tak například existuje pánev na palačinky, kulatá, nízká s nepřilnavým povrchem. Pánev wok je hluboká pánev se zvýšenými okraji a velkou rukojetí, která kouzlí pokrmy asijské kuchyně. Součástí bývá poklice. Pánve se skleněnými víky pro kontrolu nad zapékáním nedovolí spálení pokrmu, pokud kontrolujeme proces pečlivě. Pánve s reliéfním, vlnitým dnem zaručují dokonalé, rovnoměrné smažení potravin. Mezi hity patří pánve s termospotem. To je ukazatel optimální teploty, který zaručuje optimální teplotu dna po celé ploše pánve, a tak předchází připálení některých částí pokrmu. Zkrátka pánev zůstává nadále klasikou, ale v moderním pojetí.

Toustovač a další spotřebiče je možné schovat ve skříňce s roletkou.      Zdroj: HANÁK NÁBYTEK

Sklokeramická váha integrovaná do kuchyňské pracovní desky je vždy po ruce          Zdroj: MIELE

  

Zvažte vše. Ale jak?

Váhy patří mezi nedoceněné kuchyňské pomocníky. Vždyť bez nich by se neobešly ani začátečnice, ani pokročilé kuchařky! Váhy jsou klasické - mechanické a digitální. Ty vylepšené, digitální, dovedou vážit jednu ingredienci po druhé, sčítat je a odčítat nebo se dají rovnou naprogramovat. Váhy jsou vyráběny z různých materiálů. Klasikou jsou stále plastové váhy, ale mají velkou konkurenci. Plastové váhy jsou díky své snadné údržbě a manipulaci velmi oblíbené řadu let. Mechanické váhy mají ruční ovládání, digitální mají elektronické ovládání.

Váhy jsou stojací, závěsné nebo zabudované v kuchyňských linkách. Kvalitní design je povýšen o výrazné detaily výrobců. Tak vše při výběru důkladně zvažte!

Krátká charakteristika několika kuchyňských elektrospotřebičů naznačila, jak velkou roli hrají tyto pomocníci v našich domácnostech. Nejenže nám usnadňují a zrychlují naše pracovní tempo, ale získávají si své dominantní místo v našich kuchyních. A to je dobře, protože pak máme radost z dobrého, rychle připraveného jídla a ještě zbývá čas na dobrou kávu v příjemném rodinném prostředí. Naši „pomocníci", to je velká podpora radosti ze života!


16.6.2010

Doporučené odkazy

Plancher, s.r.o.
Společnost Plancher s.r.o. se specializuje na prodej a pokládku podlahových krytin, renovace ...

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

jamate
26.6.2010
já mám jen rychlovarnou konvici a vaflovač a bohatě to stačí
evalf
23.6.2010
Já mám jenom toustovač, ale kamarádka má topinkovač, vaflovač a tisíc dalších spotřebičů. Mě by to jenom překáželo..
jaguska
20.6.2010
Třeba bez topinkovače si neumím svůj život představit :-)
bosorkaxy
17.6.2010
Tajně doufám, že ve své kuchyni budu mít těch malých spotřebičů co nejméně, jen zbytečně zabírají místo..
Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy