Rozpoznáte krysu od potkana?

V dávných dobách lidská obydlí obtěžovala hlavně krysa. V současnosti můžeme za přenos nemocí obvinit spíše hojně rozšířené potkany. V některých případech může dojít i k zásahu deratizátorské firmy.

Hlodavci

Původ krys a potkanů

Zajímavou kapitolu těchto škůdců symbolizuje jejich historie. Krysy jsou u nás v Evropě již dlouhou dobu. K jejich rozšíření došlo koncem druhého tisíciletí před naším letopočtem z Korsiky a Sardinie. Lidé byly výskytem krys většinou velmi znepokojeni. Tehdejší učenci totiž vyslovili, že přenáší nejnebezpečnější nemoc vůbec - mor. A tento fakt se později opravdu potvrdil.

Potkani se u nás rozšířili s objevem lodní dopravy. Doputovali k nám z východní Asie, kde se jim dařilo ve zdejších vlhkých bažinách. V České republice se s nimi můžeme běžně setkat přibližně od 18. století.

Krysy časem téměř zcela vymizely, a to především díky změně bydlení. Těmto hlodavcům se novinka v podobě kamenných či cihlových staveb s vlhkými sklepy příliš nezamlouvala. Místo po nich tak převzali nepříjemní potkani.

Čím se tedy liší?

Ač se to na první pohled pro běžného laika nemusí zdát, existují mezi těmito hlodavci některé rozdíly. Ten nejzásadnější lze spatřit ve stavbě těla. Krysa je hubenější, zatímco tělo potkana lze označit spíše za zavalitější. Ocas potkanů je dále kratší než tělo, krysy to mají opačně.

Důležitou odlišnost představuje i zbarvení. Krysy mají srst spíše černou, potkani se chlubí hnědým nebo šedým zbarvením. Další rozdíly jsou již spíše drobnější. Všimnout si například můžete menších očí a uší potkanů.

Potkani vydrží bez jídla

V některých případech může dojít k přemnožení potkanů v blízkosti lidských sídel. To je pro nás nebezpečné hned ze dvou důvodů. Jednak může dojít k přenosu některých nemocí a jednak také k poničení majetku.

Potkani patří mezi velice inteligentní živočichy zdržující se ve velkých skupinách. Mají velice rychlé rozmnožovací schopnosti a navíc dokáží přežít nějakou dobu bez potravy. Trápí vás výskyt potkanů? Neváhejte se obrátit na společnost TOPderax zajišťující deratizátorské práce v Brně a jeho blízkosti.


16.3.2016

Doporučené odkazy

AC Heating - tepelná čerpadla
Nabízíme tepelná čerpadla vzduch-voda pro vytápění, vybavená inverterem-frekvenčním měničem, ...
SLAVONA - tradiční český výrobce oken a dveří
Tradiční český výrobce dřevěných oken a dveří , zaměřuje se na výrobu eurooken pro ...
Evora CZ, s.r.o.
Moderní technologie pro větrání a vytápění rodinných domů a budov, zdravotechnika, centrální ...

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy