Renovací ke komfortnímu bydlení

Jistě jste se již dnes setkali s pojmem nízkoenergetický či pasivní dům. Z hlediska nové výstavby to jistě není problém. Jak, ale postupovat v případě, že byste svůj stávající domov chtěli vylepšit a zrenovovat?
Obr. 1: Objekt před rekonstrukcíObr. 2: Objekt po rekonstrukci

Důvody k renovaci

V případě, že se rozhodnete provést rekonstrukci svého domu, vždy k tomu máte nějaký hlavní důvod proč začít. Mezi ty nejběžnější patří:
  • a) řešení havarijního stavu
  • b) potřeba zlepšit celkový vzhled
  • c) snížení nákladů na vytápění

a) Začněme tedy nejčastějším důvodem, kterým je havarijní stav domu či nějaké jeho části. Často se jedná o funkční zastaralost konstrukce, která je již za hranicí své životnosti a díky tomu vzniká problém eskalující do té míry, že potřeba rekonstrukce nesnese další odklad. Nejčastěji se jedná o poruchy ve střeše a s tím spojené zatékání vody či odpadávání omítky na fasádě. V těchto i dalších případech pak nezbude nic jiného než zavolat co nejdříve stavební firmu a rekonstrukci či minimálně dočasnou opravu bez okolků provést.

b) Druhým důvodem je určitá potřeba zlepšit estetický dojem domu. Konstrukce v tomto případě jsou ještě plně funkční, nicméně morální zastaralost je vysoká a tedy estetický dojem je již nevyhovující a investor se rozhodl s tím něco udělat. Tímto případem jsou často staré fasády, které jsou vlivem usazování prachu špinavé či střešní krytina která sice plně slouží, ale esteticky již nepůsobí dobře. Pokud se Vás týká tento případ, pak rekonstrukce nikterak nespěchá a máte čas si vše předem důkladně rozmyslet a následně si důkladně vybrat nejvhodnější variantu z celé řady možností.

c) Nejvíce diskutovaným a ekonomicky přínosným důvodem přistoupení k rekonstrukci je požadavek na snížení spotřeby energií a tedy s tím spojené dosažení úspory z hlediska vynaložených nákladů na vytápění. Často je tento typ rekonstrukce spojován s prvním či druhým případem, ale může být i podnětem k rekonstrukci sám o sobě. Hlavním cílem se stává minimalizace nákladů spojených s bydlením a s tím samozřejmě související volba vhodného typu izolantu a jeho tloušťky. Vždyť snížení nákladů na vytápění o 80% dělá z teoretických 30 000 Kč ročně reálnou úsporu až 24 000 Kč/rok a celkové náklady na vytápění jsou pak ve výši pouhých 6 000 Kč/rok, a to je jistě pro většinu lidí zajímavé a ekonomicky výhodné.

Obr. 1: Objekt před rekonstrukcí
Obr. 2: Objekt po rekonstrukci

Návratnost nákladů při renovaci

V prvním i druhém případě nám sice rekonstrukce odstraní aktuální problém a nová konstrukce vypadá, až na výjimky, esteticky velmi dobře, ale náklady které jsme investovali, se nám nikdy nevrátí.

V případě renovace z důvodu snížení nákladů na vytápění je ale situace jiná. Díky kvalitnímu zateplení konstrukce, zejména střechy a pláště budovy, se náklady vrátí prostřednictvím úspor dosažených nižšími účty za vytápění. Z dlouhodobého hlediska nám tyto úspory mohou zaplatit celou nákladnou rekonstrukci či případně dále naopak vydělávat. Celková návratnost vynaložených prostředků závisí samozřejmě na rozsahu provedené rekonstrukce.

Nabízí se tedy otázka jaké zateplení zvolit, aby návratnost investic byla co nejvyšší? Z tohoto důvodu společnost Isover vydala nový prospekt s názvem Renovací ke komfortnímu bydlení, kde díky analýze na základě současných cen energií, materiálů a práce je provedena kalkulace optimální tloušťky izolace pro zateplení celé řady konstrukcí. Výpočet porovnává vždy cenu základní rekonstrukce z důvodů řešení havarijního stavu či zlepšení vzhledu budovy, tj. bez dodatečného zateplení a následně varianty se zateplením. Zvažte tedy sami, jakou investici do rekonstrukce Vašeho domu z hlediska její návratnosti a ekonomické efektivnosti jste ochotni vložit.

Obr. 3: Dodatečné zateplení stropu půdy
Obr. 4: Dodatečné zateplení fasády

Se správným zateplením je návratnost investice zaručena

Nejefektivnějším způsobem rekonstrukce domu je jeho kvalitní zateplení pro dosažení požadované úspory nákladů spojené s vytápěním. Volba vhodné tloušťky izolace je mimo jiné úzce spojena s cenou energie, tzn. čím vyšší je cena energie, tím vhodnější je použít vyšší tloušťku izolace, což zajistí také rychlejší návratnost takovéto investice. Právě z důvodu rostoucích cen energií a požadavků na snižování spotřeby energií na vytápění se v současné době zatepluje výrazně vyššími tloušťkami izolace než v minulosti. Podobný vývoj se očekává i do budoucna.

Nový prospekt „Renovací ke komfortnímu bydlení" naleznete na www.isover.cz

Autor: Ing. Karel Sedláček, Ph.D.

Bezplatná linka: 800 ISOVER (476 837)
E-mail: info@isover.cz
Web: www.isover.cz


20.8.2011

Doporučené odkazy


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy