Rady při výběru střešních oken

Správná volba nákupu střešního okna hraje důležitou roli, závisí na ní několik let Vašeho života, stráveného v místnosti, pro kterou se pořizují. Rádi bychom se proto s Vámi podělili o několik důležitých rad při jejich výběru.

Ve článku se zaměříme na prioritní faktory při rozhodování:

  • Typ střešních oken
  • Velikost a počet
  • Výškové umístění
  • Bezpečnost proti vniknutí
  • Záruka a servis poskytovatele

Střešní okna - druhy

Materiálově lze střešní okna členit na dřevěná, nebo plastová. Podle způsobu otevírání je možno střešní okna rozdělit na kyvná, nebo výklopně kyvná. Typ střešních oken vychází především z architektonického slohu místnosti a výškového umístění oken.

Do koupelen, kuchyní, bazénových prostorů, skleníků  a pod. se doporučuje použít plastové typy. Například FAKRO PTP, PTP-V, PPP preSelect, které jsou díky konstrukci z plastu vhodné do místností se zvýšenou vlhkostí. Od loňského roku se vyrábí i provedení dekoru „Zlatý dub".

ilustračí foto

Výhody plastových střešních oken

  • neomezená životnost
  • odolnost proti vnitřní vlhkosti, která se projevuje kondenzací vlhkého vzduchu na vnitřním povrchu střešního okna
  • bezúdržbovost a barevná stálost daná vícekomorovým probarveným profilem z PVC
  • typová a barevná jednotnost splastovými fasádními okny
  • výborné tepelně - izolační vlastnosti
  • příznivá cena srovnatelná sdřevěnými typy střešních oken

Plastová střešní okna svojí neomezenou životností šetří náklady na údržbu/ výměnu střešních oken!

Dřevěná střešní okna

Do ostatních typů místností jako jsou obývací pokoje, ložnice, pracovny, dětské pokoje, šatny a podobně je možno použít dřevěné druhy střešních oken. Například FAKRO  FTS, FTP-V, FTU, FTT, FTH-V, FDH, FPP, FPU, které jsou vakuově impregnované a opatřené trojvrstvým akrylovým lakem.

Kyvná střešní okna FAKOR FTS, FTP-V, FTU, FTT, FTT-W, FDH mají univerzální využití téměř ve všech situacích. Lze je umístit v poloze pro ruční otevírání, ale i v pozicích, kde je nutno pro otevření použít ovládací tyč, nebo elektrické otevírání.

Výklopně kyvná střešní okna FAKRO FPP, FPU, PPP umožňují použít dva způsoby otevírání křídla. Buď funkci kyvnou, stejně jako u oken kyvných, nebo výklopnou. Výklopné otevření křídla až o 35° zajišťuje panoramatický výhled, částečně simuluje balkonový výstup a otevřené křídlo nepřekáží v interiéru místnosti. Tento typ je vhodný především pro umístění v dosahu na ovládání střešního okna a pro místnosti bez možnosti výstupu na balkon.

ilustračí foto

Střešní okna - velikost

Velikost střešních oken vychází především z požadavku na dostatečné prosvětlení místnosti a optimální výhled.

Faktorem ovlivňujícím volbu velikosti střešních oken je plocha dané místnosti. Pro optimální prosvětlení místnosti by měla plocha střešního okna být min. 10% plochy dané místnosti.

Dostatečné prosvětlení místnosti je samozřejmě ovlivněno i počtem střešních oken. Dvě střešní okna prosvětlí místnost více než jedno střešní okno dvojnásobné velikosti.

Dalším faktorem ovlivňující výběr velikosti střešních oken je vzdálenost nosníků konstrukce střechy - krokví, mezi které se budou střešní okna umisťovat. V případě stávajících střešních konstrukcí je tato vzdálenost pevně daná a je zde možno pouze ovlivnit délku střešních oken. U novostaveb se naopak při volbě vzdálenosti krokví v projektové dokumentaci vychází ze šířky střešní oken - řeší projektant.

Střešní okna - výškové umístění

Výškové umístění oken je ovlivněno danou výší nadezdívky, plochou místnosti a požadavkem na optimální výhled a provětrání dané místnosti.

Výška nadezdívky se obvykle pohybuje z důvodu maximalizace plochy místnosti okolo 130 cm i více, což ovlivňuje výběr střešních oken s ohledem na způsob otevírání. Výhodou pro tyto situace jsou střešní okna FAKRO, která se ovládají pomocí kliky umístěné ve spodní části okenního křídla. Klička umístěná ve spodní části okenního křídla umožňuje pohodlně ovládat i okna výše umístěná. Alternativní způsoby ovládání výše umístěných oken (ovládací tyč, dodatečná montáž kliky) od jiných výrobců prodražují náklady na střešní okna o cca 10%.

Pro dostatečné hloubkové prosvětlení místností o větších plochách je vhodné umístit střešní okna do sestav oken vedle sebe ale i nad sebe. Právě umístění oken pod hřeben střechy zajistí hloubkové prosvětlení celé místnosti.

Optimální výhled a provětrání místnosti potom opět zajišťují střešní okna umístěná v nadezdívce výšky 130 cm.

ilustračí foto

Bezpečnost proti vniknutí

Střešní okna jsou často místem umožňujícím poměrně snadné vniknutí do vnitřního prostoru domu. Z tohoto důvodu musí splňovat i bezpečnostní kritéria daná normou EN 13049. Díky novátorskému systému topSafe střešní okna FAKRO jako jediná střešní okna na trhu vykazují III. bezpečnostní třídu

Záruka

Společnost FAKRO nabízí na své výrobky z řady střešních oken s 10 letou zárukou a časově neomezenou zárukou na odolnost tvrzených skel proti krupobití.

 

Zdroj:  www.eko-domov.cz

Ceny střešních oken FAKRO: http://www.eko-domov.cz/stresni-okna-fakro-katskupO.0800.php


2.4.2010

Doporučené odkazy

SLAVONA - tradiční český výrobce oken a dveří
Tradiční český výrobce dřevěných oken a dveří , zaměřuje se na výrobu eurooken pro ...

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

rozajda
6.5.2010
mne se dlouho stresni okna libila a touzila jsem po nich, ted je mam a je fakt ze je z nich hodne svetla a jsou prijemna... ale kdyz zasnezilo, tak smula... bylo sero proste to ma sve vyhody i nevyhody....
manka
5.5.2010
mne osobne sa strešné okná veľmi páčia ,ale nemáme rodinný dom
Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy