Představujeme - Borovice pokroucená (Pinus contorta)

V dnešním článku si představíme jeden z rodů tvarovaných okrasných stromů, a to borovici pokroucenou - latinsky Pinus contorta.

Tento zajímavý druh borovice pochází ze Severní Ameriky (od západní Kanady přes USA až do Mexika). Na domácí půdě má schopnost růstu i na opravdu nehostinných místech, jako jsou například lávová pole nebo požářiště.

Za své jméno vděčí svému křivolakému vzhledu. Pokroucené nemá jen větve, ale i jehlice, které jí hustě obrůstají kmínky. Dokonce i jednotlivé kmínky mají tendenci se výrazně kroutit, a to hlavně na velmi suchých místech v přírodě, a dřevina tak vytváří zajímavý efekt „přírodních bonsají".

Borovice pokroucená sice velmi rychle roste, ale tento trend brzy končí, neboť začíná plodit.

Jehlice jsou sytě tmavozelené a rostou po dvou. Každého pozorovatele také upoutají krásné šišky, které jsou zezačátku nevýrazné, ale časem se zbarvují modročerně, což vytváří nádherný kontrast s výrazně zeleným jehličím. Zralé šišky mají velikost až 6 cm. Zajímavostí je, že ze stromu neopadávají, ale drží dlouhou řadu let na větvičkách i kmeni stromů, což je jeden z výjimečných půvabů této borovice.

Co se borovici líbí a co ne

Borovice pokroucené se zavděčíte téměř vším, je to totiž zcela nenáročný druh tvarovaného stromu, který odolává mrazům - snese i teploty pod -30°C. Na druhou stranu výborně snáší sucho i vedro. Nejvhodnější prostředím pro borovici je však vlhčí, nikoli však zamokřená půda, která může být úplně běžná až kamenitá, neměla by být ulehlá, nepropustná.

Jak borovici použít v zahradě

Jestliže se chcete své nové dřevině zavděčit, najděte jí na své zahradě místo slunné, protože stejně jako ostatní druhy borovic je výrazně světlomilná. Jednou z jejích vlastní je i to, že již i ve slabém stínu shazuje jehličí. Díky svému výraznému vzhledu ji můžete použít jako zajímavý solitér, ale rozhodně vynikne i jako součást vřesovišť či kamenných uskupení. Její vzhled jen podtrhnete travinami nebo poléhavými dřevinami.
Ovšem pokud hodláte borovici pěstovat v nádobě, rozhodně také nešlápnete vedle. Vzhledem ke své nenáročnosti a odolnosti se hodí právě i pro tento typ pěstování, ba co navíc, skvěle snáší tvarování.

Podívejte se na tvarované okrasné stromy>>


23.6.2015

Doporučené odkazy

AC Heating - tepelná čerpadla
Nabízíme tepelná čerpadla vzduch-voda pro vytápění, vybavená inverterem-frekvenčním měničem, ...
RADION - Mgr.Stanislav Paleček
Firma RADION - Mgr.Stanislav Paleček se zabývá diagnostikou staveb od radonového průzkumu po ...
M.T.A. dodavatel materiálů pro dřevostavby
Obchodní společnost specializující se na dodávky konstrukčních, izolačních, těsnících a ...

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

pohy
17.7.2015
perfektní nápad. Doporučím ženě na zahrádku. Nevíte jak to mají s takové borovice s velkou zimou a sněhem?
Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy