Pohodlná cesta vzhůru

Schodiště patří při zařizování a stavbě domu mezi prvky, které nabízejí nejrozmanitější volbu ztvárnění interiéru. Správným výběrem materiálů, tvarů a prostorového řešení můžeme vytvořit jedinečný a neobyčejně působivý klenot.

Pro architekty i majitele nemovitostí je výzvou - podcenit je, znamená často znehodnotit dojem celé stavby. Poskytneme - li však schodišti odpovídající péči, čas a prostředky, odvděčí se Vám na dlouhé roky - při každém pohledu na ně, budete cítit uspokojení, že se Vám podařilo ovládnout prostor.

Na schodiště jsou kladeny požadavky technické, provozní, bezpečnostní i funkční, a také nároky na snadnou a rychlou údržbu. Schodiště je prostor natolik komplikovaný, že jej nelze řešit samostatně. Provoz schodišť totiž navazuje na další vnější a vnitřní komunikace, souvisí s charakterem domu a stává se součástí řešení již ve stádiu návrhu budovy. Zachování funkce a estetických hodnot proto patří mezi priority návrhu interiéru.

Schodiště naštěstí nabízí celou řadu možností, jak je promyslet a zakomponovat do celkového pojetí stavby. Nejlépe je záměr konzultovat s architektem - musíme zvážit šířku, strmost, velikost stropního otvoru a dokonce i tvar a rozměry schodů. Prostě a jednoduše se pokusíme vytvořit stavebně konstrukční prvek s respektováním materiálů i konstrukce schodů. Podle typu schodiště většinou stojíme před provedením dřevěného, kovového či betonového schodiště.

Schodiště mohou být točitá i rovná, ale provedení každého schodiště podléhá samozřejmě normám a předpisům. Podle nich musí být schodiště dobře osvětlené umělým i přirozeným světlem. Má - li být po něm chůze nahoru i dolů bezpečná, je také nutné, aby byly schody kontrastní. Musíme počítat s tím, že všichni zestárneme nebo onemocníme. Bezpečnost proto zajišťuje zábradlí se sloupky a madlem.

Schodiště má být pohodlné, bezpečné při stoupání i klesání a snadno dostupné ze všech místností. Schody musí být staticky vyhovující a konstrukčně velmi odolné, aby byl zajištěn určitý komfort bydlení.

Vhodně navržené schodiště by mělo být zajímavé, dominantní v prostoru, ale rozhodně by nemělo zabírat zbytečné místo v interiéru. Ať již budete do interiéru vybírat schodiště v jakémkoliv tvaru, provedení a materiálů, vybírejte v klidu a s rozvahou. Obraťte se na několik specializovaných firem, prohlédněte si jejich prospekty a ukázky realizací. Vězte, že obecná pravidla pro výběr schodiště neexistují, záleží jen a jen na architektovi či uživateli, jaké řešení zvolí. Mějte na paměti, že schodiště musí odpovídat charakteru interiéru - co se hodí na chatu se nehodí do supermoderně pojatého domova.

Vezměte v úvahu bezpečnost a fyzické schopnosti uživatelů - dětí, starých lidí a imobilních osob. Špatným rozhodnutím při volbě nevhodných rozměrů  můžete způsobit každodenní starost některým uživatelům. Budete - li se však radit, diskutovat, přemýšlet a zvažovat varianty návrhů, nemůžete učinit špatné rozhodnutí. A budete - li pečliví a rozvážní, dojdete k takovému řešení, které bude lahodit oku i tělu při zdolávání výškových rozdílů. A můžete si být jisti, že za život se do Vašich schodů nachodíte dost a dost.

Z archivu SWN Moravia


3.7.2009

Doporučené odkazy

Plancher, s.r.o.
Společnost Plancher s.r.o. se specializuje na prodej a pokládku podlahových krytin, renovace ...

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

jova
18.5.2010
pěkná inspirace, pěkně odlehčené a moderní konstrukce
jirulka
6.8.2009
Schodiště je to pěkné ale takhle moc točité..po tom se asi blbě chodí
hela64
3.8.2009
Ty fotky těch schodišť jsou fakt něco úžasného. Ale myslím, že já si můžu nechat o baráčku se schodištěm zdát, vzhledem k mým nízkým příjmům :o(
hromec
21.7.2009
Už se těším, až budeme doma dělat schody. To co jsem tady viděl - úžasný... Tx fotky jsou super
marie.vavrousova
11.7.2009
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli zde má někdo nějaké zkušenosti s firmou ALLSTONE s.r.o. - www.allstone.cz Dělají kamenné obklady a dlažby a my přemýšlíme o mramorové podlaze. Děkuji Vám
Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy