Oživte své dřevěné truhlíky - nevyhazujte je

Ať už se jedná o dřevěné truhlíky nebo dřevěné květináče, nikdy není pozdě na jejich citlivou renovaci. Stačí jim poskytnout minimální péči a získáte originální prvek pro svůj parapet před okny, ale i na zápraží verandy. Už vás někdy napadalo, jakým způsobem vašim na první pohled vysloužilým květináčům a truhlíkům vdechnout opětovnou svěžest? Nevadí, my vám poradíme.

Ještě před tím, než použijete nátěry na dřevo

Před započetím celé renovace je důležité truhlíky a květináče zbavit všech nečistot a hrubých nesrovnalostí. Rovněž není od věci použít napouštědlo na dřevo a tím ho do budoucna ochránit před dřevokaznými houbami, plísněmi a hmyzem. Základ úspěchu spočívá v dostatečném broušení, zakupte si brusné papíry od těch nejhrubších až po nejjemnější a dejte si v této otázce opravdu záležet. Nové nátěry na dřevo mnohem lépe přilnou a stanou se vizuálně preciznější.

Struktura dřeva a její zvýraznění

Nalézt zalíbení a pochopení v přírodních materiálech se dá přirovnat k lásce na celý život. Jakmile o ní přestanete pečovat, vyhasne a vytratí se vám doslova přímo pod rukama. Dřevu se musíte naučit naslouchat a porozumět jeho specifickým potřebám. Estetickou stránku lze podtrhnout použitím speciálních technik a výrobků. Podívejme se na dvě skupiny výrobků určených k zvýraznění a ochraně dřeva.

Olejové lazury na dřevo

Lazury na dřevo jsou mezi kutily hodně oblíbeným sortimentem, jelikož tento nátěr nepřekrývá podstatu přírodního materiálu, ale naopak podtrhává jeho přirozenou krásu. Zvýraznění letokruhů dokáže s vaším květináčem nebo truhlíkem opravdu zázraky.

Lazury na dřevo v olejovém provedení odolávají UV záření, jsou prodyšné a pružné, takže se případnému rozpínání a smrskávání mnohem lépe přizpůsobí. Běžné laky tyto pozitivní vlastnosti postrádají, proto také při dlouhodobém působení změn teplot a vlhkosti praskají. Olejové lazury na dřevo jsou vhodné pro veškerý dřevěný nábytek a doplňky na vaší zahrádce.

Olejové nátěry na dřevo

Olejové nátěry uchovávají dřevo dlouho ve svých původních barvách, jelikož ho chrání před UV zářením. To má za následek rozvrat barevné stálosti a tím i postupné znehodnocování vzhledu dřeviny. Mimo jiné dokáže oživit dřevo a zvýraznit jeho strukturu. Olejové nátěry samozřejmě dřevinu chrání před bobtnáním a odlupování a následně se i velice snadno renovuje.

A jak nátěr provedeme

Připravené dřevěné truhlíky natírejte podle těchto jednoduchých rad.  Nikdy neponořujte do nátěru či lazury štětec celý, ale navlhčete vždy maximálně jednu třetinu štětin. Přebytek nátěru vždy vraťte o hranu nazpět do plechovky. Natírání provádíme vždy po směru vláken, čímž dosáhnete rovnoměrnosti plochy. Jakmile si dáte menší přestávku, štětec vždy zabalte do mikrotenového sáčku nebo potravinářské fólie.

Přejeme vám mnoho úspěchů s renovací vašich květináčů a truhlíků. Doufáme, že se ještě před jejich vyhozením pokusíte o probuzení jen dočasně zapomenutých krás.


27.9.2016

Doporučené odkazy


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy