Osobní přístup při návrhu interiéru

Možná sníte o tom, že interiér vašeho domu či bytu, vám přímo na míru vytvoří architekt. Je asi možné udělat návrh interiéru od stolu, jen podle výkresu, ale otázka zní jestli je to ten pravý způsob. Jaké údaje musí architekt získat, aby jeho práce byla kvalitní nejen po estetické a trendové rovině, ale aby plně vyhovovala přáním a potřebám zákazníka.

Informace o životním stylu celé rodiny, o potřebách a požadavcích jsou velmi důležité pro architekta, který spolu se zákazníkem pracuje na návrhu místnosti anebo celého interiéru. Ten se snaží s přihlédnutím k těmto údajům, navrhnout vybavení celého interiéru komplexně včetně barevného sladění podlah, zdí a doplňků. Celý dům nebo byt může mít jako jednotící prvek jeden materiál, který se bude prolínat z místnosti do místnosti, například kuchyň s obývacím pokojem mohou takto harmonicky tvořit jeden velký obývací prostor, který plní i funkce kuchyně. Nedílnou součástí dnešního moderního interiéru jsou také elektrospotřebiče, digitální technika, moderní osvětlení, praktické vnitřní vybavení skříněk a hlavně špičkové kování.

Ideální stav je, pokud s klientem komunikuje od první návštěvy až po samotnou realizaci pouze jeden člověk, který má kompletní přehled o postupu zpracování jeho zakázky v každém časovém úseku.

Dostat se zákazníkovi takzvaně pod kůži a rozpoznat jeho vkus, to je základ, na kterém se dá stavět. Obrazně i reálně. „Když k nám klient přijde třeba s požadavkem na návrh kuchyně, nejprve nevíme, co je to za člověka, jaký je jeho způsob života. Nejdříve musíme zjistit, co se mu líbí, zda inklinuje spíše k modernímu nebo rustikálnímu nábytku a podobně. Jsou lidé, kteří se nebojí módních křiklavých barev, jiní dávají přednost klasickým přírodním materiálům. Důležitým prvkem je také objem financí, které zákazník chce nebo může do interiéru investovat. Mladí lidé mívají nižší finanční limit, takže pro výrobu nábytku volí spíše levnější materiály. Ale například i kuchyňská linka z lamina se dá pořídit kvalitní za dobrých finančních podmínek." vysvětluje designer Ing. arch. Karel Nedbal.

Značná část hlavně mladých lidí je od rána do večera v práci a v kuchyni nechce věnovat příliš mnoho času, kuchyň ale chtějí mít vybavenou nejlepšími spotřebiči jako je presovač na kávu, výrobník ledu nebo multifunkční mikrovlnná trouba. Někdo naopak v kuchyni tráví převážnou část dne, je to místo, kde se vaří a stoluje a setkává se tu celá rodina.

Plánujeme interiér - na co se zaměřit

  • Na úplném začátku je třeba zjistit, co se klientovi líbí a co naopak ne. Jakému materiálu dává přednost, zda se nebojí experimentovat nebo je spíše konzervativní.
  • Další otázkou je vybavení interiéru po technické stránce. Zákazník si spolu s designérem vybere přístroje podle kvality a vzhledu, které preferuje. Někdo preferuje prvotřídní design, jiný si naopak potrpí na absolutně funkční místnost bez ohledu na vzhled, ať už jde o kuchyň nebo jakýkoliv jiný prostor, .
  • Neméně zásadní je faktor finanční. Lidé, kteří staví dům nebo rekonstruují byt, bývají často finančně vyčerpaní stavebními úpravami a na vybavení interiéru mají určitý finanční limit. Řešení ale najdeme vždy a pro každého.
  • Ve výčtu poslední, ale co do důležitosti nejpodstatnější aspekt je pohodlí. Při každém návrhu interiéru bychom se měli v první řadě ohlížet na pohodlí lidí, kteří budou prostory obývat. Každý kus nábytku by nám měl dobře sloužit, ale někdy je opak pravdou. Ať už jde o nekvalitní matrace či špatně ergonomicky navrženou kuchyňskou linku.

Designéři se snaží najít rovnováhu mezi dvěma faktory - na jedné straně velkosériovou výrobou, která by pokryla stále se zvyšující poptávku, a na straně druhé poctivou individuální stolařskou prací. Kvalita nábytku, který vždy musí splňovat zákazníkovy praktické i estetické požadavky.

Martina Procházková,
vedoucí zákaznického centra NADOP


20.8.2009

Doporučené odkazy

Plancher, s.r.o.
Společnost Plancher s.r.o. se specializuje na prodej a pokládku podlahových krytin, renovace ...

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

jaguska
21.6.2010
Je zajímavé, že na všech fotkách je dominantní barvou bílá - měla jsem pocit, že už od ní návrháři upouštějí. Ale je to fajn, bílou se nic nezkazí
lubin4
14.5.2010
Tá prvá kuchyňa sa mi zdá až moc, moc moderná. Ale je aj pekná.
monicka499
14.5.2010
Tá oranžová sedačka je super. Taká by sa mi hodila do obyvačky:)
uuuuu
4.5.2010
Upřednostňuju návrhy toho, co tam bude bydlet, architekt je často umělec, který postrádá soudnost.
sisska
30.4.2010
dobry architekt dokaze najst mnohe inovativne riesenia interierov, poradi s priestorom, farbami... ale niektore odborne navrhy mi pripadaju prilis neosobne, chladne, chyba im "dusa" a zivot. Su az prilis dokonale. Kto je sikovny, vie si miestnost navrhnut aj sam, napr. aj s pomocou internetovych vizualizacnych programov...
hela64
26.8.2009
Já bych na služby architekta nedala, protože si myslím, že mám dost dobré představy :o)
jirulka
21.8.2009
V budoucnu bych určitě využila služby architekta.Domov pak vypadá úplně jinak
Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy