Okrasné kamenivo a lomový kámen v zahradě třikrát jinak

Zahrady a prostranství kolem domů netvoří pouze živá příroda, stromy, trávníky, květiny. Jejich vzhled a atmosféru do značné míry dotvářejí také neživé prvky a i ty mají na charakter a ráz celé zahradyzásadní vliv. Pojďme si představit alespoň některé způsoby využití kamene v zahradě.
lomovy-kamen-zedlomovy-kamen

Založte si skalku, bude vám dělat radost po celý rok

Kamenivo je obecně jedním ze základních stavebních materiálů, a není proto překvapením, že i na zahradě a na prostranstvích kolem domů nachází rozličné využití. Typickou součástí českých zahrádek jsou už od pradávna skalky osázené pestrobarevnými květinami a nejrůznějšími druhy skalniček.

Každý skalničkář vám řekne, že základem a polovinou úspěchu zdravé skalky jsou vhodně zvolené, pokud možno zajímavé kameny. Dle jejich vzhledu, velikosti a barevnosti poté pěstitel volí nejvhodnější rostliny k osázení skalky. Milovníci skalek tak stále častěji využívají kromě kamenů přítomných na místě či v okolí budoucí skalky i zajímavé kameny dovezené z větší vzdálenosti - například z lomů, kde jsou často k vidění oxidací krásně zabarvené kameny různých velikostí a tvarů.

Využijte vlastností oblíbených gabionů

Zajímavé architektonické řešení pro svažité zahrady nabízí horizontální oddělení jednotlivých stupňů pomocí v poslední době velmi populárních gabionů. Tyto konstrukce z ocelových sítí vyplněné okrasným kamenivem díky přírodnímu původu a barevnosti používaného lomového kamene působí velmi přirozeně. Pro zvýšení soukromí a odhlučení můžete využít gabionové stěny a ploty, které zároveň plní i dekorativní funkci. Gabiony vám mohou dále posloužit také jako obrubníky, květináče, konstrukce bylinkových záhonů, zahradního nábytku či dekoračních sloupů. Využití najdou i jako ohraničení bazénu, okrasné zídky či moderní oplocení pozemku.

Že se jedná o velmi oblíbený a v současnosti módní materiál potvrzuje Ing. Jiří Vrba, ředitel prodeje společnosti Českomoravský štěrk, která je členem skupiny HeidelbergCement v České republice: „Poptávka po lomovém kameni k výplni gabionových konstrukcí v našich provozovnách stále roste. Klienti oceňují zejména možnost zvolit si barevnost kameniva pro svou zahradu - ta může být nejen šedá či šedomodrá, ale díky působení oxidů železa i hnědá až hnědočervená". K nejoblíbenějším druhům dekorativního kamene dle Ing. Vrby patří žula, droba, rula a pískovec.

Pusťte kámen do okolí vašeho domu a vyzkoušejte netradiční řešení chodníčků

Kromě v současnosti hojně užívanébetonové zámkové dlažby se pro stavbu chodníčků často využívá i dekorační kamenivo a popularitě se stále těší také klasická kamenná dlažba. Zajímavý nový chodník si však můžete vytvořit napříkladi s pomocí okrasných kamenů - „šlapáků" - umístěných v trávníku. Zahradu si můžete ozvláštnit také využitímštěrkových ploch nebo povrchů tvořených přírodním kamenivem ve směsi se speciálními pryskyřicemi či betonovou směsí. Využití nacházejí v okolí bazénů, v pergolách, na schodištích, či u parkovacích a příjezdových ploch rodinných domů. Štěrk , často dodávaný ve velkoobjemových vacích Big Bag, také často slouží jako materiál odvádějící drenáží vodu z okapů, a tudíž zabraňující vlhnutí zdiva domu.

Vhodně tvarované kameny mohou být dekorací vaší zahrady samy o sobě - mohou sloužit například jako květináče či suplovat funkci zahradního nábytku. Věříme, že nyní jste načerpali dostatek inspirace pro využití kamene v zahradě.


11.12.2012

Doporučené odkazy


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy