Na stavebních veletrzích v Brně postaví naživo pasivní dům

Uvažujete o energeticky úsporném domě, ale bojíte se složitých technologií a náročné stavby? Letošní stavební veletrh IBF dokáže vaše obavy rozptýlit. Centrum pasivního domu a jeho členové totiž přímo před návštěvníky postaví během pěti dnů pasivní dům. Ten pak navíc nabídnou do aukce za 1 Kč.

Mezinárodní stavební veletrh IBF bude letos opravdu stavební. Brněnské Centrum pasivního domu si pro návštěvníky totiž přichystalo unikátní projekt stavby pasivního domu „na vlastní oči". Od 24. do 28. dubna 2012 vyroste pod rukama profesionálů v hale pavilonu V na brněnském výstavišti plně funkční mobilní pasivní dům. Stavbou domu a jeho klíčovými momenty návštěvníky provedou zkušení odborníci, kteří navrhují, staví anebo dodávají komponenty pro stavbu budov v pasivním standardu. Chystaná stavební reality show si jistě najde své diváky nejen z řad laiků, ale i odborníků. Těm se totiž nabízí ojedinělá příležitost, jak na vlastní oči vidět třeba správné osazení oken pro energeticky úsporné domy nebo práci s několika druhy izolací.

Díky doprovodným odborným komentářům si všichni navíc odnesou i další praktické zkušenosti. „Cílem této akce je ukázat široké veřejnosti, že stavba pasivního domu není žádnou složitou alchymií. Stačí rozumět základním pravidlům a dodržovat je a pak samozřejmě volit správné a prověřené dodavatele. Všichni naši členové, které návštěvníci veletrhu uvidí při stavbě doslova v akci, tuto garanci profesionality nabízí," říká za pořadatele Jan Bárta, ředitel Centra pasivního domu.

Podle plánu by postavená pasivní buňka měla být na podzim vydražena. Místo a čas zatím organizátoři projektu nechtějí prozradit. Už nyní je ale jisté, že do aukce se bude moci zapojit každý. „S aukcí chceme začít od 1 Kč a uvidíme, kam až se cena vyšplhá. Dokončený dům najde své uplatnění jako rekreační či zahradní domek nebo malá kancelář, " dodává Bárta.

Stavbu pasivního domu doplní ve čtvrtek 26. dubna 2012 přednášky o moderních trendech v energeticky úsporném stavění, které se uskuteční v sále Morava přilehlého Kongresového centra. Speciální pozornost tu bude věnována i rekonstrukcím budov. Návštěvníci se tak budou moci přesvědčit o tom, že pasivní dům nemusí být nutně novostavba. Na závěr programu se pak o své zkušenosti podělí také majitelé pasivních domů. Na stánku Centra pasivního domu v pavilonu V bude navíc probíhat poradenství o pasivních domech.

Na stavbě mobilního pasivního domu se kromě Centra pasivního domu budou podílet i mnozí členové. Hlavním zpracovatelem projektové dokumentace je společnost H.L.C. s.r.o. a hlavním dodavatelem konstrukčního materiálu je společnost AGROP NOVA a. s. Více o členech Centra pasivního domu naleznete na www.pasivnidomy.cz/adresar-firem.html.


7.3.2012

Doporučené odkazy

SMOLA Josef ING. ARCH. - autorizovaný architekt
Dlouhodobě se věnuje problematice bydlení, individuálním návrhům domů, včetně tvorby interiérů a ...

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy