Lávový gril, v čem se liší?

Lávový gril je v podstatě odnož, která se vyvinula z plynových grilů. Lávový gril využívá lávové kameny na to, aby se vám do grilovaného jídla nedostávali škodliviny vznikající při kapání šťáv a tuků do topeniště. Jak to celé funguje, se dozvíte v našem průvodci jak vybrat lávový gril.

Lávový gril - jak funguje?

Navzdory trošku zavádějícím názvu se lávový gril řadí do podkategorie plynových grilů. Jeho výjimečnost spočívá v tom, že klasické plynové hořáky jsou doplněny lávovými kameny. A nejsou to jen nějaké kameny. Jejich výhodou je to, že dokáží nasát teplo, produkované hořáky a tím slouží jako dodatečný zdroj tepelného zdroje.
Jenže to stále není všechno. Hlavní doména lávových kamenů je v zachytávání odkapávajícího tuky z jídla. Tím pádem je vyloučen kontakt mastnoty s plamenem, což zabraňuje jejímu vzplanutí. Lávový gril je oslavován také zato, že k jídlu nedostávají škodliviny vznikající při hoření.

Tip: Po vydařeném večeru, který jste si zpestřili lahůdkami z grilu, vám určitě napadne, zda je třeba lávové kameny čistit. Nemusíte se ničeho bát, prostě stačí pořádně zatopit a z kamenů ty nečistoty doslova vypálit. A máte hotovo.

Lávové kameny či keramické brikety?

Výdrž kamenů je obvykle jednu celou grilovací sezónu. Kdy začínají být opotřebované, tak to zjistíte podle toho, že se začínají drolit. Vzácně tento nezbytný proces může přijít i dříve, tehdy netřeba být šetrní a okamžitě je vyměnit.
Pro lávový gril se dají použít i keramické brikety, které mají stejný účel jako lávové kameny, takže je možné je zaměňovat dle libosti.

Jak je to s cenou lávového grilu?

Všechno to zní hezky, tak v čem je háček? Už typickým nedostatkem je cena, kterou dáte už jen za samotný lávový gril. Zapomínat by se nemělo ani na cenu paliva či lávových kamenů, případně keramických briket.

Tip: Při práci s lávovým grilem si dejte pozor na svůj zahradní nábytek.


11.9.2014

Doporučené odkazy


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy