Který tyčový vysavač je nejlepší?

Odešel vám starý vysavač a přemýšlíte nad koupí nového? Rozhodli jste se pro tyčový model, ale nevíte, který by byl pro vaši domácnost ten nejlepší? V tomto článku se dozvíte potřebné informace týkající se tyčových vysavačů, jaké jsou jejich přednosti, a jak vybrat ten správný, který bude ideální jak pro vás, tak i pro vaši domácnost.

 tyčový vysavač

Tyčové vysavače mají mnoho výhod

Tyčové vysavače se stávají čím dál více populárnější a začínají postupně nahrazovat klasické neforemné modely. Ptáte se proč? To je jednoduché - tyčové vysavače jsou jakýmsi kompromisem mezi klasickým podlahovým a malým ručním vysavačem.

Jeho hlavní výhodou je bezesporu nižší hmotnost oproti klasickým vysavačům, která je zároveň spojena s lepší a snadnější manipulací. Díky snadnému ovládání a skladnosti můžete využít tyčový vysavač téměř kdykoliv. Veškeré nečistoty a prach usazený na zemi vysajete během chvilky, aniž byste museli vysavač jakkoliv pracně skládat a rozkládat. Díky tomu samozřejmě uspoříte i nějaký ten čas.

Mezi jeho další přednosti patří:

  • lehkost přístroje při používání
  • snadná manipulace i při vysávání schodů
  • dostatečný výkon
  • přijatelná cena
  • zabere málo místa
  • ideální do menších bytů

Vysavač se sáčkem nebo bez

V dnešní době na trhu seženete tyčové vysavače sáčkové i bezsáčkové. V tomto ohledu záleží především na vás, které variantě dáte přednost. Sáčkové tyčové vysavače mají tu výhodu, že sáček měníte vždy jen, když je použitý již plný. Nevýhoda zase spočívá v tom, že je třeba neustále kupovat nové sáčku.

U bezsáčkových tyčových vysavačů se vyskytuje nádoba určená na nečistoty a prach. Tu je zapotřebí po každém vysávání důkladně vyčistit. Někteří mohou pravidelně čištění považovat za nevýhodu, jiný naopak za výhodu. Díky čištění nezůstávají zbytečně nečistoty ve vysavači delší dobu.

Cyklónový efekt

Principem bezsáčkových tyčových vysavačů je tzv. cyklónový efekt, díky kterému je vysavač schopen ze vzduchu odstředit i velmi lehké částečky nečistot, takže je do místnosti navrácen čistější vzduch, který je zbavený téměř všech nečistot.

Na co se při nákupu zaměřit?

Při výběru vhodného tyčového vysavače sledujte následující parametry, které hrají důležitou roli. Konkrétně se jedná o:

  • výkon
  • kvalitu vysávání
  • hlučnost
  • hmotnost
  • délku kabelu
  • příslušenství

Stejně jako u všech vysavačů, tak i u tyčových je nejdůležitějším parametrem právě výkon. Ten by se měl optimálně pohybovat mezi 1000 - 1500 W. Sací výkon bývá běžně uvedený parametr. Pokud ho však nikde nenaleznete, můžete si ho jednoduše odvodit jako jednu pětinu z příkonu.

Pokud nevíte, jak výkonný vysavač pořídit, zamyslete se nejdříve nad tím, kde a na co budete konkrétně vysavač používat. V případě, že máte ve většině místností plovoucí podlahy nebo linoleum, postačí vám vysavač s nižším výkonem. Převládá-li ve vaší domácnosti koberce, zejména ty s delším vlasem), doporučují se silnější tyčové vysavače.

Hlučnost vysavače

Hlučnost nemusí řešit každý. Podstatná je hlavně pro uživatele žijící v panelové či bytovém domě, kde je slyšet téměř vše. Pokud tedy nežijete v rodinném domě, dívejte se při výběru také na hlučnost. Ta se udává v decibelech (db) a nejtišší vysavače mají kolem 68 db.

Hmotnost vysavače

Další parametr, který je pro někoho podstatný a pro jiné bezpředmětný. Hmotnost vysavače je dobré znát, zejména pokud si jej pořizují starší lidé. Obecně však lze říci, že všechny tyčové vysavače jsou oproti klasickým podlahovým přístrojům lehčí a tedy i snadno ovladatelné.

Délka kabelu

U větších místností v interiéru doporučujeme vybírat tyčový vysavače s delším kabelem. Běžně vysavače mají kabel dlouhý v rozmezí 6 až 15 metrů. U levnějších variant však mohou mít pouhýchg 5 až 8 metrů. Dejte si proto na délku kabelu pozor, aby se vám pak nestalo, že budete muset pořídit ještě prodlužovací kabel, abyste byli schopni vysát celou vaší místnost.

Příslušenství u vysavače

Většinou se k vysavačům dává základní příslušenství. V případě, že však máte např. domácího mazlíčka, je vhodné si pořídit také speciální kartáč, který zvládne bez problému vysát veškeré zvířecí chlupy a žmolky.

Na otázku „Jaký tyčový vysavač je nejlepší?" neexistuje přímá odpověď. Neboť každý uživatel má na vysavač jiné požadavky a nároky. Zároveň je každý interiér jiný, takže je nutné při výběru zohlednit vše podstatné a na základě toho vybrat takový vysavač, který bude vhodný jak pro samotného uživatele, tak i pro celkový interiér a použité podlahové krytiny.


17.9.2015

Doporučené odkazy

Plancher, s.r.o.
Společnost Plancher s.r.o. se specializuje na prodej a pokládku podlahových krytin, renovace ...

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy