Když vás malý vodní svět okouzlí

Říká se, že Češi jsou národem akvaristů. Každý z nás totiž zná minimálně jednoho člověka, který akvárium vlastní. On totiž pohled do vodního světa na krásné barevné plovoucí rybičky uklidňuje. A co teprve, když se vám podaří odchovat další generaci, to je pocit k nezaplacení.

Akvaristika není moc náročný koníček, akvárko je potřeba jednou za čas vyčistit, rybičky jednou denně nakrmit, a to je vše. Akvárium vám udělá ve vašem obývacím pokoji opravdu parádu a časem se přistihnete, že koukáte na ten malý vodní svět víc než na televizi nebo do počítače.

Co si do akvária pořídit a co raději ne a co vlastně budete potřebovat? Přečtěte si našeho malého rádce. Základem úspěchu je rozhodně akvárko. Akvárium vybíráme podle toho, jaké rybičky plánujeme koupit, a kolik místa doma máme. Jsou totiž rybičky, které potřebují dostatek prostoru, ale pro začátečníky doporučujeme malé akvárko o objemu maximálně 50 l.

Kvalitní filtrace za vás odvede většinu práce

Důležitou částí je rozhodně filtrace vody, bez té se neobejdete ani v malém a už vůbec ne ve velkém akváriu. Pokud si koupíte kvalitní filtraci, tak za vás odvede většinu práce a vy se nebudete muset čištěním prakticky zabývat. Potřebovat budete písek, jako podklad na dno a na něj nejlépe kamínky - předtím než písek s kamínky nasypete do akvária, je dobré obojí vyvařit nebo minimálně propláchnout teplou vodou.
Udělejte rybičkám v jejich novém domově nějaké schovávačky, k tomu skvěle poslouží dekorace do akvária tedy kořeny a kameny, sehnat se dají i vraky lodí, pozadí a podobně. Nezapomeňte na osvětlení a květiny, jen pozor některé druhy ryb květiny likvidují.

Nechte vodu v akváriu odstát

Akvárium připravte několik dní předtím, než si přinesete jeho nové obyvatele, aby voda trochu odstála. Nejlepší je kupovat rybičky přímo od chovatelů nebo na speciálních akvaristických burzách. Ze zverimexu si čas od času přinesete rybičky s nějakou nemocí, a to vám pak udělá v akváriu trochu čistku.
Do menších akvárií si pořiďte třeba paví očka, neonky a nezapomeňte na sumečka, ten slouží jako vysavač a uklízečka v jednom. Vždy se ale poraďte s akvaristou, některé rybičky se nesnesou a pak se navzájem požírají, například takové skaláry vám akvárium docela rychle vyčistí.

Bojovnice pestrá je nádherná pestrobarevná rybička s dlouhým ocasem, kterou ostatní rybičky nestrpí, takže vám ve společném akváriu také moc dlouho nevydrží. Miniráčci vypadají sice skvěle, ale dokonale vám přeryjí celé akvárko, a ještě vám zkrátí všechny květiny. Vybírejte proto obyvatele pro svůj malý vodní svět pečlivě.


18.9.2015

Doporučené odkazy

SLAVONA - tradiční český výrobce oken a dveří
Tradiční český výrobce dřevěných oken a dveří , zaměřuje se na výrobu eurooken pro ...
Knauf Praha, s. r. o.
Společnost Knauf Praha, s. r. o., působí na českém trhu v oblasti výroby a prodeje ...
M.T.A. dodavatel materiálů pro dřevostavby
Obchodní společnost specializující se na dodávky konstrukčních, izolačních, těsnících a ...

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy