Jak vyrobit nábytek z palet?

Nábytek z palet zaznamenal v posledních letech velký boom, a začal tak nahrazovat tradiční nábytek nejen v kavárnách a ateliérech, ale také v českých domácnostech. Paletový nábytek je originální, velmi různorodý a dokáže oživit každý interiér. Kde se palety dají sehnat, vyplatí se paletový nábytek a jak si ho vyrobit, se dočtete v našem článku.

Palety seženete ve výkupu palet

Trendy nábytek z tzv. EUR dřevěných palet se stal velmi populárním a vyhledávaným. palety se nejčastěji shánějí přímo u výkupen palet. zde se dají sehnat v menším množství nebo kusech. Zbytečné je se obracet přímo na výrobce palet, jelikož ty je prodávají až od kamionového množství.

Z jakých palet můžete vybírat?

Palety se dají sehnat nové nebo již použité, a to tuzemské i zahraniční výroby. vyrábějí se v předem daných rozměrech, ale také je možné si je nechat vyrobit na zakázku v atypických rozměrech. Základní rozměry jsou:

  • 600 x 400 mm
  • 800 x 600 mm
  • 1200 x 800 mm
  • 1200 x 1000 mm

Dřevěné palety se dají sehnat ve světlém a tmavém provedení. Tmavé se pak prodávají v šedé, hnědé a tmavě hnědé barvě.

Výhody paletového nábytku

Dřevěné palety se dají využít prakticky kdokoliv, záleží na jejich povrchové úpravě. Pokud bude nábytek kvalitně ošetřen, může se použít jako zahradní nábytek, nábytek na terasu nebo na balkon a k bazénu.

Z palet se také vyrábí nábytek do interiérů, mezi klasické patří gauče, postele nebo křesla, ale dají se z nich vyrobit také kuchyňské linky, police, konferenční stolky nebo botníky. Obecně je výhodou paletového nábytku jeho lehkost, snadná manipulace a také snadná likvidace.

Jak si vyrobit z palet postel?

Postel je nejjednodušším kouskem, který je možný z palet vyrobit. Základem je sehnat dostatek palet. Na klasickou postel i rozměrech 200 x 160 cm jsou ideální palety třídy A o rozměrech 120 x 80 cm. Pokud se dlouhá a krátká hrana palety dají vedle sebe (200 cm) a dvě krátké hrany (160cm).

Příprava a řezání

Důležité je mít dostatek prostoru, kde se budou moci palety vyskládat a kde bude možné je řezat, upravovat rozměry a modelovat do požadovaného tvaru postele. Potřeba je také si rozmyslet jaké palety budou vidět, které budou schované a budou použité do spodního patra.

Povrchová úprava a finální úpravy

Před samotnými povrchovými úpravami je dobré si jednotlivé palety označit, aby nedošlo k prohození dílů a špatnému sestavení. Palety, pokud nejsou nové, je vždy potřeba obrousit, zatlouct koukající hřebíky a zahladit hrany, aby netrčely třísky a lépe se chytala krycí barva.

Odborníci doporučí palety naimpregnovat prostředky proti škůdcům, plísním, houbám a dřevokaznému hmyzu. Většina přípravků jsou syntetického charakteru a je tak nutné natírat palety venku. Pak následuje barva krycí, která může pak může být doplněna o barvu barevnou.

Palety se k sobě připevňují vruty. Ideální jsou vruty do dřeva, protože dokáží zajisti pevnost každému spoji, a to bez zbytečného převrtávání. Vruty mají také výhodu, že mají velmi ostré špičky a rychle se zavrtávají do dřeva. Postel se tak nebude za žádnou cenu rozjíždět.


11.2.2016

Doporučené odkazy

Evora CZ, s.r.o.
Moderní technologie pro větrání a vytápění rodinných domů a budov, zdravotechnika, centrální ...
M.T.A. dodavatel materiálů pro dřevostavby
Obchodní společnost specializující se na dodávky konstrukčních, izolačních, těsnících a ...
Knauf Praha, s. r. o.
Společnost Knauf Praha, s. r. o., působí na českém trhu v oblasti výroby a prodeje ...

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy