Jak správně zateplit dům?

Zájem o zateplení domu neustále roste. Je to převážně způsobené rostoucími cenami energií. Jedná se o poměrně značnou finanční investici, která má ovšem viditelnou návratnost. Tedy pokud vše proběhne správně a zateplení bude maximálně účinné. V následujícím článku se dočtete jak správně vybrat firmu, jaké postupy dodržovat a jak správně vybrat materiál.

Proč zateplovat dům?

Zateplování budov se stalo poměrně častou záležitostí. Objevila se spousta firem, které ho nabízejí, ale také je spousta lidí, které se rozhodli to zvládnout svépomocí. Ať už je využit jakýkoliv způsob, důvody zateplení jsou zřejmé:

  • energetická úspora
  • vnitřní tepelná pohoda
  • nový efektní vzhled
  • zvýšení hodnoty objektu
  • zabránění vzniku plísní, bakterií a vlhkosti

Energetický audit

Nechat si zpracovat energetický audit domu je základ. Jeho cílem je stanovení skutečných tepelných ztrát a navrhnutí optimálního zateplení. Energetický audit obsahuje posouzení stávajícího technického stavu budovy, hlavně ze stavebního hlediska a následné nalezení řešení a kompromisem mezi minimalizací tepelných ztrát a cenou zateplení.

Projekt

Projekt je klíčovým dokumentem při realizaci zateplení domu. Měl by obsahovat a brát v úvahu výsledky energetického auditu a zároveň dbát na celou řadu detailů, jako jsou úprava dilatačních spár, zakončení atik, balkónů nebo řešení nového oplechování. Dále pak posoudit kvalitu podkladu, charakter okolního terénu, kvůli vlhkosti a životnosti zateplovacího systému.

Zkušená firma

Firma by měla mát potřebnou znalost v oblasti zateplování budov. Měla by být řádně vyškolena výrobcem zateplovacího systému. To obnáší znát přesně a striktně dodržovat dané postupy a technologie, které zvolený zateplovací systém obnáší a vyžaduje. Měla by být schopná dodat reference za posledních 5 let.

Výběr zateplovacího systému

Při výběru dodavatele zateplovacího systému by se nemělo hledět pouze na cenu. Důležitý by měl být certifikát, který zaručuje splnění poměrně náročných zkoušek v odborných akreditovaných pracovištích, kde se zkoušejí jednotlivé části systému a ověřují tak životnost a funkčnost zateplovacího materiálu.

Typy zateplovacích systémů

Základním rozdělením zateplovacích systémů je, zda se bude jednat o vnitřní nebo vnější zateplení. Vnitřní zateplení není ovšem často využívané, a to z důvodů vytvoření tepelných mostů, zmenšením vnitřního prostoru. Při špatném provedení pak mohou vznikat plísně nebo trhliny v konstrukci.

Ve většině případů se tedy jedná o vnější zateplení. Je nejběžnější a nevýhodnější a realizuje se z vnější strany na nosnou konstrukci budovy. V případě vnějšího zateplovacího systému je možné volit mezi kontaktní fasádou a provětrávanou fasádou.

Kontaktní fasáda

Kontaktní fasáda, jak již samotný název napovídá, je aplikována přímo a napevno ke staré fasádě. Izolační materiál je lepený nebo kotvený pomocí plastových hmoždinek. Nejčastěji používaným materiálem je polystyren.

Při aplikaci kontaktního zateplovacího systému je potřeba mít suchý a čistý povrch. To znamená, že stará fasáda musí být zbavena všech volných částic včetně doplňků, jako jsou větrací mřížky, hromosvod nebo oplechování. Následně se provede penetrace povrchu fasády a připevní se izolační desky. Proces je zakončen tenkovrstvou probarvenou omítkou.

Provětrávaná fasáda

Provětrávané fasády se hodí na budovy, které se trápí s vysokou vlhkostí. Jedná se o zateplení, kde vzniká mezera mezi fasádou a izolačním materiálem, který je následně pokrytý obložením. V případě provětrávané fasády je nejčastěji využívaným materiálem minerální vata v podobě desek.

Nezapomínat na střechu

Fasáda domu není jediným místem, který si zaslouží pozornost zateplování. Druhým nejdůležitějším místem by měla být střecha. Ta bývá, většinou u starých domů, zdrojem největších ztrát. Jelikož je teplý vzduch lehký a stoupá vzhůru je střecha hlavním důvodem úniků. Je tak potřeba volit profesionální řešení izolace střechy.


13.7.2015

Doporučené odkazy

Knauf Insulation
Světový výrobce a dodavatel izolací se širokou škálou výrobků splňujících požadavky na energetickou ...
M.T.A. dodavatel materiálů pro dřevostavby
Obchodní společnost specializující se na dodávky konstrukčních, izolačních, těsnících a ...

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy