Jak na malé koupelny

Malé koupelny - jak na ně

Snad každý, kdo si zařizuje či rekonstruuje bydlení, sní o velké luxusní koupelně. Realita je ovšem taková, že se koupelna musí často vměstnat na pouhých pár metrů čtverečních. To platí samozřejmě zejména u panelových domů, menších bytů a garsoniér. Stejný problém však řeší paradoxně i ti, kteří si pořídí větší dům či byt a rozhodnou se vybudovat kromě jedné velké koupelny ještě koupelnu druhou - menší.

Navrhnout malou koupelnu tak, aby byla funkční, praktická, a zároveň pěkná na pohled, to je skutečně nelehký úkol.

Do koupelny musíme vměstnat umyvadlo, vanu nebo sprchový kout, často i toaletu. Pokud máme toaletu v oddělené místnosti, budeme zase zvažovat, zda se nám tam vejde i malé umyvadlo. Čím dál více lidí by v koupelně rádo mělo i další vybavení, například bidet či pisoár. A u malých bytů se nám tam často musí vejít i pračka. Každý z těchto zařizovacích předmětů však potřebuje nejen prostor, do kterého se umístí, ale také prostor kolem, aby mohl plnit svou funkci. Pokud má koupelna sloužit pro více lidí, musíme myslet i na pohyb lidí po koupelně. Například umyvadlo hned za dveřmi poslouží jednomu člověku vcelku bez problémů, ovšem druhý se již do koupelny často ani nedostane.

ilustrační foto - zdroj www.topravebydleni.cz

ilustrační foto - zdroj www.topravebydleni.cz 

 

Naštěstí výrobci sanitární keramiky přicházejí na to, že malých koupelen je velké množství a vyplatí se na ně myslet již při navrhování a výrobě jednotlivých produktů. Renomované značky tedy vyrábí speciální série menších umyvadel či toalet, některé dokonce navrhují speciální tvary sanitární keramiky pro komplikovanější prostory, rohy, úzké průchody a podobně. Možností pro malé koupelny je čím dál více a je z čeho vybírat. Pryč jsou časy, kdy bylo naprosto jasné, jak bude koupelna v panelovém domě vypadat, neboť jiným způsobem se tam vana, umyvadlo a pračka jednoduše nevešly.

Už také neplatí, že pro malou koupelnu musíme vybírat sanitární keramiku levných značek, neboť ty kvalitnější a renomovanější výrobci jsou zaměřeni pouze na velké prostorné koupelny. I miniaturní koupelna dnes může být luxusní a splňovat nejmodernější trendy a požadavky na vysokou kvalitu. Někdy jde o kolekci zaměřenou na maximální praktičnost, jindy o designové lahůdky pro koupelnové labužníky.

Sprchu, nebo vanu?

Jedna ze základních otázek jistě zní: Vanu, nebo sprchový kout? Samozřejmě záleží na tom, zda dáváme přednost rychlému osprchování, nebo vaně plné pěny. Sprchový kout je prostorově méně náročný, ale v nabídce koupelnových studií jsou dnes i vany, které nezaberou o moc větší prostor a přitom pohodlné vykoupání bez problémů umožní.
Oblíbeným kompromisem jsou vany se sprchovou zástěnou. Některé mají část sprchové zástěny dokonce otočnou, takže po vstupu do vany za sebou můžeme zavřít dvířka jako ve sprchovém koutu.

Co všechno umí umyvadlo

Jednou z nejpoužívanějších částí koupelnového vybavení je bezesporu umyvadlo. Při jeho výběru bychom již měli přesně vědět, kde bude umístěno a podle toho vybírat tvar a velikost. Zvláštní kapitolou jsou rohová umyvadla, která často vyřeší i komplikovaný prostor ve velmi malé koupelně.

Malé koupelny tedy již dávno nejsou kvalitními výrobci sanitární keramiky opomíjeny. Je celá řada atraktivních produktů a zajímavých možností, jak malý prostor vyřešit. Malé prostory a panelákové byty se stávají velkými výzvami pro designéry i výrobce. Navrhnout malou koupelnu je někdy jako skládat puzzle. Tak nezoufejte, že vaše koupelna zrovna nemá dvacet metrů čtverečních a začněte si hrát.

Zdroj: http://www.koupelny-hed.cz/


11.4.2010

Doporučené odkazy

Plancher, s.r.o.
Společnost Plancher s.r.o. se specializuje na prodej a pokládku podlahových krytin, renovace ...

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

jaguska
20.6.2010
Můj sen je mít velkou koupelnu, ale asi se jí nedočkám. Takže díky za tipy pro tu malou
bosorkaxy
17.6.2010
Zajímavý článek a krásné fotky. Modrobílou bych taky chtěla...
jamate
15.6.2010
pěkné-také máme modro-bílou koupelnu,v dnešní době je velký výběr
mibe1004
13.6.2010
planujeme v bytovke meniť kúpelnu a fak je strašne maličká
macicek
13.6.2010
já mám naštěstí velikou koupelnu, až moc do elka
petruska
5.6.2010
Pekne fotografie. S ohledem na prostor pekne.
josifek
2.6.2010
Neni lehke navrhnout neco do prostoru, ktery neni nafukovaci, ale jak jde videt jde to.
jitka7777
30.5.2010
Tak to jsem nastesti resit nemusela. Ale neni to jednoduche v malem prostoru neco vymyslet.
maruska
27.5.2010
tie obkladačky sa mi nepáčia:(
amitka
26.5.2010
Taky jsme řešili tento problém...
alenatoni
24.5.2010
mame v paneláku mini koupelnu a mini záchod, ale nejhorší mi připadá to, že jsou koupelny v panelácích většinou uprostřed bytu a tedy špatně větratelné,( přitom když se vykoupe naše rodina, tak je v koupelně tak napářeno) a okno by se hodilo.
tepito
24.5.2010
taky máme mini koupelničku,použili jsme rohovou vanu se zástěnou
evaline
16.5.2010
Myslím, že v dnešní domě se docela myslí i na malé koupelny, takže když se člověk poradí s odborníkem, doví se co je všechno dostupné na trhu, tak se může vejít se vším co chce i na malý prostor.
ivako
5.5.2010
malá kúpeľňa je aj náš problém
devil99
3.5.2010
Málá koupelna je problém, ale koupelnu navrhne odborník, tak i malá koupelna stojí za to. Nedávno rodiče rekonstruovali koupelnu v paneláku a i když byla hodně malinká,tak se tam vešlo vše, co chtěli.
sisska
30.4.2010
prave sa s problemom malej kupelne potykame, pretoze rekonstruujeme dom. Dolna kupelna je uzka, ma 1,70 x 2,60 m. Zazraky nespravime, tak sme aspon posunuli dvere, aby sme do rohu zmestili sprchovy kut, vedla neho umyvadlo a za priecku WC...Myslim, ze to bude celkom fajn...
Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy