Indukce v netradiční podobě

Nikdo si nejspíš neumí představit kuchyň bez varné desky. Jakou ale v široké nabídce vybrat? Vsaďte na indukci, svou rychlostí předčí i plyn, či rychlovarnou konvici a úsporou to sklokeramické elektrické desce také klidně natře. Navíc se dnes nemusíte omezovat na tradiční tvar a velikostí či umístěním desky můžete krásně měnit ráz vaší kuchyně.

Nabídka tvarů a velikostí desek je dnes velmi široká. Velice oblíbenou se stává například se třemi plotnami s šířkou 77 cm. „Narůstající obliba je dána tím, že většina lidí stejně nepoužívá čtyři plotny najednou a zde má ke všem plotnám stejně jednoduchý přístup. Řada lidí také volí tuto desku, aby ji umístila do zadní části kuchyňské linky a nemusela se obávat, že na ni dosáhnou malé děti," vysvětluje Eva Kučmášová ze společnosti Whirlpool.

Bauknecht_ETMI 8930 IN

Zájem o nové tvary a velikosti dokládá také nabídka vestavných spotřebičů Bauknecht, které nedávno vstoupily na český trh. „Nabídku klasických 60 cm širokých desek jsme rozšířili o desky s šířkou 77 cm, ale také 86 cm, protože o ně naši zákazníci mají zájem," podporuje netradiční šířky desek Stanislav Brázda, key account značky Bauknecht.

Častým argumentem, proč dát přednost plynové desce je, že reaguje okamžitě. V tomto ohledu je na tom indukce ale ještě lépe. Princip indukčního vaření spočívá v tom, že mezi feromagnetickým dnem nádoby položené na povrchu a měděnou cívkou umístěnou pod plotnou vzniká elektromagnetické pole. Nepřetržitě zahřívá dno nádoby podle stupně nastaveného výkonu. Po vypnutí pak dochází k velmi rychlému chladnutí. Test s 1 litrem vody ohřátým na 60 °C ukázal, že zatímco sklokeramická deska chladne 25 minut a plynová 14, indukci stačí pouhých 6 minut. V průběhu vaření tak odpadá nebezpečí popálení a majitel se nemusí bát ani případného požáru, který by mohl hrozit při manipulaci s otevřeným ohněm. Výhodou indukční varné desky je také její schopnost reagovat velmi rychle. Pokud výkon snížíte či zvýšíte, změnu pocítíte okamžitě. S indukcí je možné regulovat teplotu s přesností téměř na 1 °C.

Whirlpool_ACM 705 NE

Indukční varná deska je energeticky efektivní díky své schopnosti využít 90 % vynaložené energie, zatímco u plynového sporáku dochází k 50% ztrátě a u sklokeramické desky je ztráta 40 %. Tento poměr je dán tím, že indukční deska zahřívá pouze dno nádoby a nedochází k úniku tepla do okolí. Díky tomu je ohřev také mnohem rychlejší. Zatímco na plynu by se 2 litry vody vařily 9 minut a na běžné sklokeramické desce 8 minut, indukce je zvládne uvařit za 5 minut.  

Srovnání jednotlivých typů desek

Druh desky
 Indukční Sklokeramická Plynová
energetická efektivnost 90% 60% 50%
doba vaření (2 litry vody) 5 minut
 8 minut
 9 minut
doba chladnutí (1 litr vody 60 °C) 6 minut
 25 minut
 14 minut

Indukční varná deska Whirlpool ACM 705 NE

Indukční varná deska podlouhlého tvaru překvapí netypickými rozměry 52x770x350 mm (v x š x h). Deska je vybavena třemi plotnami rozdílné velikosti, na které padnou nejrůznější druhy nádob určené pro indukční vaření. Pomocí dotyko-vého ovládání lze nastavit 9 stupňů výkonu či funkci rychlého uvedení do varu, časovač a dětskou pojistku. Deska je nabízena bez rámečku se skosenými elegantními hranami.

Doporučená maloobchodní cena je 19 990 Kč.

Varná deska Bauknecht ETMI 8930 IN

Indukční varná deska s šířkou 86 cm s dotykovým ovládáním, tedy s možností volby výkonu pouhým posunem prstu po stupnici (slideru), je zasazena do elegantního rámu s fazetou vpředu. Automatické senzory udržují nastavenou teplotu a ohlásí signálem, jakmile nastane bod varu. Senzor také rozezná, je-li nádoba prázdná a automaticky varnou plochu vypne. Funkce rychlého vaření Rapid Start (Booster) výrazně šetří čas, neboť dosáhne maximálního ohřevu během čtyř minut. Využít lze rovněž funkci dočasného přerušení vaření Pauza, kdy se varné zóny uvedou na udržovací teplotu.

Doporučená maloobchodní cena je 19 990 Kč.

www.whirlpool.cz


1.7.2011

Doporučené odkazy

Plancher, s.r.o.
Společnost Plancher s.r.o. se specializuje na prodej a pokládku podlahových krytin, renovace ...

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy