I elektrická zásuvka může mít hezký design

Donedávna platilo, že elektrická zásuvka, je pouze funkční zařízení, kde je design až na druhém místě. Všichni si pamatujeme a mnozí z nás stále doma mají, zásuvky a vypínače oblých křivek z přelomu 70. a 80. let minulého století. Této sice nadčasové, ale v té době také jediné dostupné variantě, je dnes protipólem celá paleta tvarů, barev a techických řešení moderních elektrických zásuvek. Jak vybrat tu správnou, aby ladila s interiérem a zároveň užitečně sloužila?

V úvodu si rozmyslete, kam zásuvku chcete umístit a jaké zařízení do ní budete připojovat. Je rozdíl mezi zásuvkou do obývacího pokoje, nebo do koupelny. Kromě elektrotechnických norem, které výběr do značné míry ovlivňují, hraje roli i zařízení a barvy v interiéru.

Bezpečnost až na prvním místě

Právě v koupelně je důležité dodržovat takzvané ochranné zóny, které se označují číslicemi 0-3, podle nebezpečnosti prostředí. V takzvané „umývací zóně", což je prostor v šíři například umyvadla, nesmí být zásuvka umístěna blíže jak 20cm k jeho hraně, pokud není minimálně 1,2m vysoko. Pak může být umístěna i souběžně s hranou tohoto prostoru, stejně jako vypínač. Umístění zásuvek a vypínačů v těchto zónách se řídí platnými normami ČSN a je proto důležité, abyste se o možnosti instalace zásuvek v daném místě poradili s kvalifikovaným elektrikářem.

V obývacím pokoji se zamyslete nad rozmístěním elektroniky, jako je televize a hi-fi sestava. Pro taková zařízení, zvažte použití elektrické zásuvky se zabudovanou přepěťovou ochranou. Předejdete tím poškození elektroniky v případě napěťových špiček, výpadků elektřiny a jiných vlivů elektrické sítě. Nezapomeňte také na speciální antenní a datové zásuvky i svorky pro reproduktory. Pokud máte, nebo plánujete děti, většina dnešních zásuvek je dostupná se zdířkami s ochrannou clonkou, která zamezuje zasunutí předmětů. Snadno tím předejdete úrazu dítěte a zásuvky nemusíte dodatečně vybavovat bezpečnostními záslepkami. Dnešním standardem, s ohledem na počet domácích spotřebičů, jsou dvojzásuvky. Dle normy lze na jeden zásuvkový obvod připojit až 10 zásuvek, nebo dvojzásuvek. Jedná se však pouze o doporučení a zásuvek může být i více. Nezapomínejte ale, že příkon všech spotřebičů na jednom zásuvkovém obvodu může být maximálně 3680 W (při 16A , 230V jističi). Dejte proto na doporučení odborníků a počet i umístění zásuvek s nimi konzultujte.

Funkční a přesto kreativní

Co je ale pouze na vás, je design. Nabídka na trhu je široká a vybere si opravdu každý. Od konzervativní bílé, přes pastelové odstíny, až po svěží citrusové barvy. Řada Schneider UNICA patří k nejlepším na trhu v poměru kvalita/cena. Vybrat si můžete z oblých i hranatých rámečků, síťových zásuvek a jejich kompletů. Tento stavebnicový systém v kombinaci s nákupem online, šetří váš čas i peníze.


29.4.2015

Doporučené odkazy


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy