Dýhované podlahy mají co nabídnout

Toužíte po dřevěné podlaze, ale odrazuje vás finanční náročnost? Rozumným řešením, při kterém obejdete imitace z laminátu či vinylu, mohou být dýhované podlahy. Dýha je přibližně 0,6 mm tenká vrstva z masivního dřeva na povrchu konstrukce. Oproti vrstveným dřevěným podlahám s nášlapnou vrstvou kolem 2 - 6 mm neumožňuje zbroušení, avšak útulnost a hřejivý nádech pravého dřeva vám do interiéru vnese úplně stejně. Navíc výrobní technologie dnes umožňují vytvářet povrchy s postaršeným vzhledem, například se používá technika kartáčování, i s oblíbenou olejovanou úpravou. Z hlediska uživatelského komfortu, životnosti a pořizovacích nákladů se jedná o skvělé řešení pro mladé rodiny nebo při rekonstrukcích. Podlaha má nízkou konstrukční tloušťku pouhých 7 mm, disponuje tak minimálním tepelným odporem a nekomplikuje pokládku.
Dýhovaná podlaha KÄHRS_Kolekce Linnea Habitat_dekor Dub Castle_kpp.czDýhovaná podlaha KÄHRS_Kolekce Linnea Habitat_dekor Dub Colony_kpp.czDýhovaná podlaha KÄHRS_Kolekce Linnea Habitat_dekor Dub Tower_kpp.czDýhovaná podlaha KÄHRS_Kolekce Linnea Habitat_dekor Dub Village_kpp.czDýhovaná podlaha KÄHRS_Kolekce Linnea Habitat_dekor Ořech Statue_kpp.czDýhovaná podlaha KÄHRS_Kolekce Linnea Living_dekorDub Coffee FSC_kpp.czDýhovaná podlaha KÄHRS_Kolekce Linnea Lodge_dekor Jasan Blizzard_kpp.cz

Proč dýhovanou podlahu?

„Dýhovaná podlaha je pro řadu zákazníků ekonomickou variantou či dočasným řešením. Cena začíná na 540,- Kč za 1 m2 bez DPH, což jsou rámcově pořizovací náklady umělých podlah z laminátu či PVC," přibližuje Milan Mrkáček ze společnosti Kratochvíl parket profi a uvádí příklad: „Třívrstvá 15mm podlaha s nášlapnou vrstvou z ořechu je 2 - 3x dražší než dýhovaná alternativa." Dalším kritériem, proč lidé volí dýhovanou podlahu, je minimální tepelný odpor - již od 0,05 m2*K/W při pokládce lepením -, tedy až 3x nižší než u třívrstvé podlahy konstrukční tloušťky 15 mm. Dýhované podlahy mají celkovou tloušťku poloviční, kolem 7 mm, což kromě bezproblémové pokládky na podlahové topení umožňuje umístění i do rekonstruovaných prostor. Podlahu těchto parametrů lze položit bez nutnosti dodatečných stavebních úprav, které jinak bývají zapotřebí zejména u balkonových dveří či francouzských oken.

Péče se vyplácí

Životnost dřevěné podlahy významně ovlivňuje charakter užívání a pravidelná péče, stejně je tomu u provedení s dýhou. Například švédský výrobce Kährs na dýhované podlahy řady Linnea garantuje 12letou záruku, přičemž životnost je nejméně 20 let. Dle slov Milana Mrkáčka z KPP může dýhovaná podlaha s olejovaným povrchem, o který se budete pravidelně alespoň jednou ročně starat a naolejujete ho, spokojeně sloužit i déle. Pro srovnání životnost vrstvených dřevěných podlah se řádově uvádí kolem 50 let.

Dýha i z exotického dřeva

Dýhované podlahy zmíněného výrobce Kährs mají tenkou dřevěnou vrstvu kolem 0,6 mm nalepenou na nosné HDF desce, pod ní se nachází dřevěný protitah z jehličnatých dřevin. Konstrukce je opatřena mechanickým zámkovým spojem Woodloc® bez nutnosti lepení. Stejně jako u jiných dřevěných podlah se údržba dýhovaných podlah odvíjí od zvolené povrchové úpravy, nejčastěji oleje nebo laku. Vybírat můžete z 1 až 3lamelového provedení, kolekce zahrnují dřeviny dub, buk, kanadský javor, jasan, třešeň americkou nebo ořech. „Výrobce Kährs u dýhovaných podlah obnovil nabídku exotických dřevin, nově budou v prodeji také dekory jatoby a teaku," doplňuje Milan Mrkáček. K zatraktivnění vzhledu tradičních dřevin přispívají techniky moření, kartáčování a kouřová úprava.

Favorit mezi dekory

Z dekorů, které lze v rámci čtyř kolekcí dýhovaných podlah Kährs řady Linnea vyzdvihnout, jsme vybrali Dub Colony. Jedná se o 1lamelový formát s bíle mořeným kartáčovaným povrchem, ošetřeným přírodním olejem. Dojem z položené podlahy umocňují mikro zkosené hrany na všech čtyřech stranách. Palubka se zámkovým spojem a možností plovoucí pokládky má rozměr 1810 x 150 x 7 mm a nyní se prodává za akční cenu 920,- Kč / m2 bez DPH (běžná cena je 1 120,- Kč / m2 bez DPH).

Pro více informací nejen o dýhovaných podlahách švédské značky Kährs, kterou na českém trhu distribuuje společnost Kratochvíl parket profi, navštivte www.kpp.cz nebo pražský a brněnský showroom KPP. 


8.11.2016

Doporučené odkazy

Plancher, s.r.o.
Společnost Plancher s.r.o. se specializuje na prodej a pokládku podlahových krytin, renovace ...

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy