Čistička vzduchu, klimatizace, zvlhčovač, odvlhčovač…

jak se v tom mám vyznat aneb slovníček základních pojmů

Čistička vzduchu - čistička je přístroj, který odstraňuje ze vzduchu škodlivé látky, které mají negativní dopad na naše zdraví. Čističky vzduchu zachycují prachové částice, drobné nečistoty, plísně, bakterie a pachy. Ty, které fungují na principu elektronového větru (např. IONIC CARE) zachycují nečistoty na elektrostatický filtr. S pomocí vestavěného ionizátoru pak zbavují vzduch nežádoucích organismů, ale zároveň ho obohacují o záporné ionty, nazývané vzdušné vitamíny. Tím eliminují celou řadu zdravotních problémů, jako jsou astma, alergie, bolesti hlavy, špatná kvalita spánku, respirační onemocnění, problémy s koncentrací a pamětí.

Digestoř - digestoř je odsávací zařízení, které by nemělo chybět v žádné kuchyni. Jeho úkolem je zbavovat byt pachů a mastných par během vaření. Právě mastné páry snižují životnost kuchyňského nábytku. Pachy a páry jsou odváděny buď přímo do komína, nebo přes uhlíkový filtr zpět do místnosti. Při nákupu digestoře by měl být hlavním kritériem její výkon. Neméně důležitá je i hlučnost zařízení. Mezi nejoblíbenější typy patří digestoře komínové, ostrůvkové, vestavné a výsuvné.

Klimatizace - klimatizace je zařízení, s jehož pomocí je upravován vzduch na požadované parametry (teplota, vlhkost). Hlavním úkolem klimatizace je chlazení vzduchu, proto se nejčastěji používá v letním období. Nejsou ale výjimkou klimatizace, které pracují jako tepelná čerpadla. Ta v létě vzduch ochlazují, zatímco v zimě ho ohřívají. I klimatizace může mít pozitivní dopady na zdraví. Například snižuje stálou vlhkost vzduchu, a tím zamezuje tvorbě plísní a bakterií. Klimatizace vybavené filtry fungují jako čističky vzduchu, odstraňují bakterie, nečistoty a prachové částice.

Odvlhčovač - odvlhčovač (vysoušeč vzduchu) je přístroj, který snižuje vzdušnou vlhkost v domácnosti. Pomáhá odstraňovat vzdušnou vlhkost a kondenzaci (nejčastěji na oknech a stěnách). Vlhkost vzduchu by se měla pohybovat kolem 50 %. Pokud překročí 60 %, hrozí šíření plísní a roztočů. Odvlhčovače jsou vybavené chladicím boxem, kterým je s pomocí ventilátoru proháněn vzduch, který následně zkondenzuje do záchytné nádoby. Přístroje jsou nepostradatelným pomocníkem pro alergiky a astmatiky. Navíc eliminují jedovaté plísně, které negativně působí na naše zdraví.

Přímotop - přímotopy neboli konvektory patří do skupiny topných spotřebičů. Fungují na jednoduchém principu výměny vzduchu. Studený vzduch je nasáván k horké spirále, která ho následně ohřívá. Přímotopy jsou určeny pro doplňkové, příležitostné vytápění. Výhodou těchto topných těles jsou nízké pořizovací náklady a snadná manipulace. Do této kategorie můžeme zařadit i olejové radiátory a infrazářiče.

Ventilátor - ventilátor je rotační zařízení s lopatkovým kolem nebo vrtulí, které je určeno pro dopravu vzduchu. Používá se k ochlazení (ale i ohřátí) místností a k přirozené výměně vzduchu. Zabraňuje vzniku plísní a jiných škodlivin, zároveň odstraňuje zápach a vlhkost.

Čtyřmi nejpoužívanějšími typy ventilátorů jsou:

  • stolní ventilátor
  • stojanový ventilátor
  • stropní ventilátor
  • podlahový ventilátor

Zvlhčovač - zvlhčovač je přístroj, který zvyšuje vlhkost vzduchu. Je naplněn vodou, ze které je následně vytvářena studená nebo teplá mlha, respektive pára. Rozlišujeme tři typy zvlhčovačů: ultrazvukový, zvlhčovač teplou párou, studený zvlhčovač. Ultrazvukový rozbíjí vodu na malé kapičky a následně ji vypouští do vzduchu. Zvlhčovač teplou párou obsahuje topné těleso, které ohřívá vodu a tím vypouští do vzduchu páru. Studený zvlhčovač smíchává vzduch s vodní párou, kterou následně odvádí do místnosti. Zvlhčovače eliminují negativní důsledky suchého vzduchu, kterými jsou podrážděné sliznice, suchý kašel, rýma, pálení očí, pálení pokožky, zhoršující se alergie a astma.

CVB VENTILÁTORY A KLIMATIZACE je česká firma s tradicí specializující se na prodej ventilátorů, klimatizací, ale i všech výše zmíněných přístrojů. Získali jsme prestižní mezinárodní ocenění důvěry obchodních partnerů AAA, zařadili jsme se tak mezi 0,2 % nejspolehlivějších firem v ČR s nejvyšší spolehlivostí a kredibilitou. Kromě ČŘ působíme úspěšně i na německém trhu.

http://www.ventilatory-shop.cz/


25.6.2015

Doporučené odkazy

Plancher, s.r.o.
Společnost Plancher s.r.o. se specializuje na prodej a pokládku podlahových krytin, renovace ...

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy