Chladnička plná čerstvosti

Trend čerstvosti

Kvalita potravin, a s ní spojená čerstvost, je nejdiskutovanějším tématem v oblasti výživy. Podle výsledků výzkumu agentury Research Plus provedeném v loňském roce nakupuje 50 % Evropanů potraviny čerstvé. Dále 30 % dotazovaných snížilo spotřebu mražených výrobků oproti předchozí době. Tento trend také přirozeně změnil způsob přípravy pokrmů: třetina z dotázaných uvedla, že 8 z 10 jídel vaří z čerstvých surovin. Tyto trendy kladou pochopitelně vysoké nároky na způsoby uchovávání potravin. Nekvalitní chladnička totiž připraví potraviny o svou prvotřídní jakost během velmi krátké chvíle.

Nejen správná teplota, ale i vlhkost rozhoduje

V každé potravině dochází k přirozeným rozkladným procesům, a tím se kazí. Tyto procesy jsou ovlivněny různými parametry. Teplota v chladničce by měla být maximálně 8°C, protože jen velmi málo mikroorganismů v potravinách je schopno růst při nízkých teplotách. Dalším velmi důležitým faktorem při kvalitním chlazení potravin je relativní vlhkost uvnitř chladničky. Ta byla v dřívějších dobách spíše opomíjena. Podle Technické zprávy o chlazení a uchovávání potravin vypracované v loňském roce Italskou asociací potravinářských technologií mají různé typy potravin různé nároky na vlhkost:

 

Kategorie potravin

Ideální vlhkost

Mléčné výrobky

70% - 80%

Maso a ryby

85% - 90%

Ovoce a zelenina

90% - 95%

 

Příliš nízká míra vlhkosti může způsobit vyschnutí a ztrátu hmotnosti čerstvých potravin, ztrátu nutričních složek, jako je vitamín C nebo změnu barvy a textury. Naopak příliš vysoká vlhkost vede ke kondenzaci (což ovlivňuje výkon chladničky) a k rychlejšímu nárůstu bakterií a plísní.

DÉLETRVAJÍCÍ ČERSTVOST

Chladničky 6. SMYSL Fresh Control společnosti Whirlpool jsou nejnovějším vývojem v oblasti technologií chlazení, které uchovávají potraviny tak čerstvé, jako v den, kdy byly koupeny, a to až 4krát déle.

Průlomová technologie 6. SMYSL Fresh Control: udržuje vlhkost na úrovni 70 až 85 % v celém vnitřním prostoru chladničky, po jakémkoliv vychýlení obnoví správnou teplotu 5krát rychleji.

Ideální relativní vlhkost v chladničce, která respektuje požadavky výše uvedených potravin a současně udržuje riziko kondenzace a tvorby bakterií na minimu, je tedy průměrně 80 %. Přesně tuto vlhkost zaručuje chladnička Fresh Control s technologií 6. Smysl. Její vnitřní prostor je proto dokonale přizpůsoben požadavkům všech druhů potravin.

  

Chladnička zelené generace

Technologie Fresh Control zaručuje dokonale zvlhčené prostředí v celém vnitřním prostoru chladničky. Proto umožňuje uchovávat potraviny čerstvé až čtyřikrát déle - např. šunka bude čerstvá o 4 dny déle, sýr o 3 dny a hrušky si uchovají svoji čerstvost déle až o 17 dní. Díky technologii 6. smysl navíc obnovuje chladnička teplotu po otevření dvířek pětkrát rychleji než spotřebiče bez 6. smyslu. To vše při zachování šetrnosti k životnímu prostředí. Stejně jako další spotřebiče společnosti Whirlpool patří totiž chladnička Fresh Control s technologií 6. Smysl k řadě Green Generation. Nabízena je v energetické třídě A+ a A++.

6 zlatých pravidel skladování

  • Udržujte vnitřní prostor chladničky včistotě, ale nepoužívejte abrazivní čistící prostředky
  • Zabraňte přeplnění chladničky a neukládejte potraviny těsně kbočním stranám
  • Počkejte, až teplé potraviny vychladnou a teprve potom je vložte do chladničky
  • Uvařená jídla skladujte vuzavřených nádobách a odděleně od čerstvých potravin
  • Před uložením do chladničky ovoce a zeleninu nemyjte
  • Maso a ryby ukládejte vchladničce do jiné části než jsou mléčné výrobky

Další informace:

Eva Kučmášová
Whirlpool CR, spol. s r.o.
pr_cz@whirlpool.com


9.8.2010

Doporučené odkazy

Plancher, s.r.o.
Společnost Plancher s.r.o. se specializuje na prodej a pokládku podlahových krytin, renovace ...

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

zvonko
2.9.2010
Take se snazim pripravovat jidla z cerstvych surovin a mrazene pouzivam jen minimalne. Technologie 6 smysl jiste skvela.
weendy
17.8.2010
mám jinou zn. ,ale na biofresh nedám dopustit, už žádné denní převařování polívky vše v krabičkách uklizeno jen se odebere a týden v poho vydrží a ovoce a zeelnina, senzace a anvíc at co mám se enrozmra6uje a nakonec i mrazák jsme koupila stejnou zn. naprostá spopkojenost
Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy