Chcete nábytek na míru? Vyrobte si ho sami

Máte doma atypické prostory, kam se běžný nábytek nevejde? Toužíte po jedinečném interiéru? Jsou dvě možnosti. Buď si zaplatíte profesionální bytové designery a truhláře nebo zapojíte fantazii a pustíte se do výroby sami.

Začněte s menšími projekty

Samozřejmě není rozumné bez předchozích zkušeností začít s výrobou vestavěných skříní. Nejdříve své schopnosti vyzkoušejte na něčem menším. Jednoduchou poličku zvládne opravdu každý s minimem komplikací a ještě vám bude stačit nářadí, které určitě máte doma. Zjistíte, jak si rozumíte s metrem a vodováhou. Pokud se vám navíc při práci nemění pily a vrtačky ve zbraně hromadného ničení, užijete si spoustu zábavy.

Na co je dobré pamatovat:

  1. Nepoužívejte čerstvé dřevo, i když krásně voní. Na vlnitých poličkách toho moc držet nebude. 
  2. Barvěte a lakujte jednotlivé díly, nikoliv celé kusy nábytku. Lak a barvy nejsou pouze pro ozdobu, ale pomáhají dřevo chránit. 
  3. Pro zavěšení a vestavění nábytku je nutné vzít v potaz materiál zdiva. Sádrokarton toho příliš neunese, do betonu bez příklepové vrtačky díru uděláte velmi těžko atd. Kromě vrtaček a vrtáků se pro každý materiál liší také vruty a hmoždinky.
  4. Pečlivě měřte. Delší prkno uříznete, ale kratší nastavíte jen těžko. 
  5. Nechejte si poradit od zkušenějších. Když si nejste s něším jistí, ať už s výběrem vrtáku, použitím ruční pily nebo nosností stěny, odhoďte pýchu stranou. Chybami se sice člověk učí, některé jsou ovšem zbytečné a mohou se pěkně prodražit.

Využijte prostor na maximum

Dodržením základních pravidel a postupným osvojováním praktických dovedností se budete moci brzy pustit do větších projektů. Vyrobte vestavěnou skříň či obytné patro vlastníma rukama. Získáte více úložného i životního prostoru, odpočinete si od každodenní rutiny. Ostatně originální kus nábytku za trochu práce bezesporu také stojí.

Související články:

Chybí vám úložné prostory? Vyrobte si je sami

Chcete obytné patro? Vyrobte si ho sami


28.11.2011

Doporučené odkazy


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy