Ceny nemovitostí rostou

Jistě jste si všimli, že ceny nemovitostí v České republice prudce stoupají. Hlavním tahounem je Praha a téměř všechna krajská města. Jedním z důvodů je, že nemovitostí stále zůstávají oblíbenou investicí, která je relativně bezpečná a nabízí stabilní výnosy.

Co vede lidi k investici do nemovitosti?

Důvodů, proč je takový zájme o nemovitosti je hned několik. Obecně se daří české ekonomice, nezaměstnanost se na našem území blíží k historickému minimu a české domácnosti více než kdy předtím věří v budoucí prosperitu. V neposlední řadě je to také velká touha po vlastním bydlení a to za každou cenu.

Růst cen nemovitostí je způsoben stále ještě dobrou dostupností úvěrového financování a nízkými úrokovými sazbami. To vše dává podněty k tomu si pořídit vlastní bydlení nebo hledat nemovitosti k dalšímu pronájmu. To způsobuje enormní zájem o nemovitosti, kterých je nedostatek a nedokáží tak uspokojit silnou poptávku a ceny nemovitostí tak rostou.

Lokalita, lokalita, lokalita

Ceny nemovitostí jsou více než kdykoliv v minulosti ovlivňované lokalitou. Lokalita je hlavním kritériem při výběru nemovitosti, ať už k pronájmu nebo bydlení. Viditelné je to především na růstu cen nemovitostí v jednotlivých krajích České republiky.

Z toho důvodu je v plném rozkvětu výstavba bytů a domů v atraktivních lokalitách, jako jsou centra měst nebo naopak okraje, kde je blízko příroda a takové stavby jsou pak vhodné pro rodiny s dětmi. O tom se každodenně přesvědčuje stavební firma IVPS - stavební firma Praha.

Praha a krajská města

Za poslední období ceny bytů stouply nejvíce v Plzni, Karlových Varech a Pardubicích. Celkově došlo ke zvýšení cen v deseti ze čtrnácti krajských měst. Největší meziroční nárůst cen je zaznamenán na Vysočině, Karlovarském, Středočeském a Libereckém kraji. V těchto krajích vzrostly ceny oproti roku 2015 o více než 10 %.

Naopak nejnižší nárůst vykazují kraje Jihočeský a Královehradecký, kde nárůst nedosáhl ani 5 %. V průměru se v celorepublikovém měřítku jedná o nárůst dosahující 8 %.

3 důvody, proč poptávka převyšuje nabídku

  1. Nízké úroky hypoték
    Úroky u vkladů i u úvěrů včetně hypoték klesly na velmi nízkou úroveň. Díky této situaci je mnoho lidí, kteří toho využívají a berou si hypoteční úvěr a rozhodují se pro větší byt, vysněný rodinný domek nebo volí možnost koupě bytu k dalšímu pronájmu.
  2. Stálá investiční příležitost
    Politika nízkých úrokových sazeb je pohon pro lidi hledat nové investiční příležitosti. Stále více lidí nechce nechat ležet své úspory na účtech a raději je investují. Pronájem nemovitosti se jeví jako možnost jak relativně konzervativně zhodnocovat peníze.
    Investice do nemovitostí je řešení na delší časový horizont. Na základě toho roste poptávka investorů, což vede ke zvyšování cen nemovitostí, a to může vést k nafouknutí nemovitostní bubliny.
  3. Investice ze zahraničí
    Nejen v České republice lidí vymýšlejí kam investovat. Jedná se převážně o nemovitosti v hlavním městě Praha, kam proudí zájem zahraničních investorů a to zejména z Ruska a Číny. Investoři z těchto zemí tak skupují lukrativní nemovitosti.

Investiční byt

U investičního bytu je potřeba najít takový, který bude ve správně lokalitě a za rozumnou cenu. Od toho se pak bude odvíjet váš podnikatelský záměr. Pokud byla nalezen optimální byt a finanční zdroje investora jsou dostačující, je ideální čas zařadit byt do portfolia.

Před finálním rozhodnutím je samozřejmě nutné vše podrobit důkladné kalkulaci veškerých rizik, nákladů a realisticky očekávaných výnosů, což ovšem platí i jakéhokoliv podnikání.


9.1.2017

Doporučené odkazy

M.T.A. dodavatel materiálů pro dřevostavby
Obchodní společnost specializující se na dodávky konstrukčních, izolačních, těsnících a ...
SCHIEDEL-komínové systémy
Společnost SCHIEDEL, a.s . je předním výrobcem komínových systémů na českém trhu s více než ...
Plancher, s.r.o.
Společnost Plancher s.r.o. se specializuje na prodej a pokládku podlahových krytin, renovace ...

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy