Boom vinylových podlah

Vinylové podlahy zažívají díky svým dobrým užitným vlastnostem i vylepšenému způsobu pokládky boom jak v zahraničí, tak i u nás.

Cesta od laminátových podlah Witex k vinylovým plovoucím krytinám DESIGNline® Connect

Doby, kdy materiál známý pod zkratkou PVC, tedy polyvinylchlorid, představoval v sortimentu podlahových krytin základní surovinu především pro výrobu měkčeného PVC, prodávaného v rolích, jsou dávno pryč. Dnešní vinylové krytiny jsou schopny konkurovat jak měkčenému PVC, laminátu, tak v určitých úhlech pohledu také dlažbě či dřevu. A právě díky svým užitným vlastnostem i jednoduchému způsobu pokládky zažívají vinylové podlahy boom jak v zahraničí, tak také u nás. Rychle rostoucí poptávka, neboť zákazníci brzy odhalili výhody těchto krytin, je vynesla na přední místa v prodejích.

Určitý omezující faktor k ještě většímu úspěchu v minulých letech představovala nutnost vinylovou podlahu celoplošně lepit k podkladu. I tento v podstatě jediný „handicap" však již padl. Základem revoluce na trhu s vinylovými krytinami se stal rok 2007, kdy byla v Německu založena firma Windmöller Flooring GmbH, pojmenovaná po svém zakladateli panu Matthiasu Windmöllerovi, která se zaměřila právě na vinyl. Rodina pana Windmöllera dokonce stála i u zrodu předního německého výrobce laminátových podlah značky Witex. A právě ve vedení firmy Witex, založené v roce 1978, pan Matthias Windmöller působil až do odprodání svého podílu na samém začátku 21. století, kdy si založil vlastní firmu. Směr vývoje vinylových krytin, kterým se nově založená firma Windmöller Flooring vydala, jasně definoval obchodní název jejích produktů - „DESIGNline". Značka DESIGNline® zákazníkům přinesla a stále přináší vinylové podlahy, které charakterizuje nejen vysoká odolnost v silně zatěžovaných prostorách, ale i reálný vzhled především s dekory dřeva a dlažby. Autentické dekory tak přenesly vlnu zájmu z komerčních prostor, na které se firma zaměřovala primárně, i do bytové oblasti.

Inspirací ke změně se staly podlahy laminátové

Je tomu již dávno, co laminátové podlahy prošly svou (r)evolucí. Systém montáže se přeměnil z pero/drážky do zámkových spojů, které nevyžadují žádné lepení. Zámkové spoje se tak u laminátových podlah staly standardem, bez něhož si už dnes v podstatě laminátovou plovoucí podlahu neumíme představit. Stejně tak i vinylové dílce byly celou řadu let automaticky myšlenkově spojovány s přirovnáním „vinyl = celoplošné lepení". Do tohoto stavu však vstoupil pan Windmöller, který využil svých zkušeností z výroby laminátových krytin, kde se jednotlivé lamely jednoduše zacvakávaly do sebe bez použití lepidla. Geniální myšlenky často bývají, jak potvrzují i jiné životní příběhy, jednoduché, a tak došlo ke zkombinování vinylových podlah s principem pokládky plovoucím způsobem, díky čemuž vznikl nový typ podlah „vinylová plovoucí podlaha". První vinylová plovoucí podlaha z dílny firmy Windmöller Flooring nese název DESIGNline® Connect.

Kolekce DESIGNline® Connect Bacana a Laguna

Základem vinylových podlah DESIGNline® Connect je pryžový nosič, na němž je nanesen jeden z dekorů, chráněných nášlapnou vrstvou z vinylu s polyuretanovou krycí vrstvou pro zajištění opravdu vysoké odolnosti. První dekorová kolekce nového druhu plovoucích podlah byla představena pod názvem Bacana. Tato kolekce s celkovou tloušťkou 5 mm, je díky své 0,5mm vrchní PU povrchové úpravě vhodná až do středně namáhaných průmyslových prostor (zátěžová třída 34/42). Jednotlivé palubky jsou vyráběny v rozměrech 1212 x 185 mm. Kolekce nabízí 12 dekorů příjemného povrchu s reálnou strukturou dřevin. V roce 2010 byla představena další kolekce, primárně určená do bytových prostor, ta nese název Laguna. Konstrukce palubek zůstala zachována stejná jako u Bacany, pouze nášlapná PU vrstva je tloušťky 0,3 mm, což přináší zátěžovou třídu 23/31, vhodnou pro užití v domácnostech.

Plovoucí vinylové krytiny zjednodušují pokládku

U vinylových podlahových krytin byly jejich pozitivní vlastnosti vždy posuzovány v souvislosti s jinými druhy krytin, v naprosté většině případů se poukazovalo a nadále i poukazuje na jejich výhody oproti laminátovým podlahám. Za všechna pozitiva zmiňme např. pružný povrch a odolnost vůči pádům předmětů a poškození, rychlá a jednoduchá údržba vysáváním či vytíráním, odolnost proti vlhkosti, velmi dobrá akustika bez jakéhokoli klapotu či dobrá propustnost tepla z podlahového vytápění. U krytin DESIGNline® Connect zůstávají tyto výhody pochopitelně zachovány, navíc však přinášejí i další přednosti, které jdou nad rámec celoplošně lepených vinylových podlah. Vinylové dílce DESIGNline® Connect zajišťují mnohem jednodušší pokládku, při které je třeba pouze základní vybavení, tedy podlahářský nůž, úhelník na řezání a gumové kladívko. Odpadá lepidlo, špachtle na nanášení lepidla i válec na válcování po pokládce. Pokládka se tak zrychluje a je zamezeno případnému vzniku nežádoucích spár mezi jednotlivými dílci.

Zámkový spoj Unilin, rozměrová stálost a speciální podložka ComfortTEC

Vinylový dílec DESIGNline® Connect má na dlouhé straně zámek Unilin, který se zamyká pod úhlem cca 300. Na krátké straně se lamely spojují poklepáním svrchu. To umožňuje, aby celou podlahu položil jeden podlahář, odpadá tak nutnost práce ve dvojici. Jelikož se jedná o plovoucí podlahu, je samozřejmě nutné dodržovat dilatační spáry. Dilatační mezera u krytiny DESIGNlice® Connect může být široká pouze 3 mm, neboť krytina vyniká velmi dobrou rozměrovou stálostí (0,05 %).

Krytinu je třeba pokládat na zcela rovný a čistý povrch bez jakýchkoli drobných kamínků, prasklin a jiných nečistot, které by se na podlaze mohly časem projevit. Krytina ve své podstatě prakticky nevyžaduje žádné další podložky. Pro dosažení vyššího komfortu z užívání krytiny a ve vybraných oblastech, především ve velkých místnostech (kolem 100 m2 a více) a v prostorách s namáhavým provozem (např. tělocvičny na spinning), však výrobce doporučuje při pokládce použít izolační vrstvu ComfortTEC, speciálně vyvinutou protiskluzovou a akustickou podložku. Podložka představuje trvale elastický podkladový materiál skládající se z minerálních plniv a polyuretanového pojiva, lze ji umístit na všechny běžné druhy především teplovodního podlahového vytápění. Pokládá se přímo pod krytinu, po jejím položení se odstraní krycí folie a může se pokládat samotná vinylová podlaha DESIGNline® Connect. Izolační podložka ComfortTEC optimalizuje hodnoty kročejového hluku a klapot při chůzi, řeší drobné nerovnosti a mezery při pokládce krytiny na vybrané druhy stávajících povrchů, především u dlaždic (poradí si se spárami širokými až 5 mm a hlubokými až 2 mm), laminátových či dřevěných podlah. Staré textilní podlahové krytiny všeho druhu musí být z podkladu před samotnou pokládkou odstraněny. Na ostatní typy povrchů, stávající linoleum, PVC, dlažbu, dřevěné či laminátové podlahy, lze podložku i novou krytinu položit. Krytinu lze bez obav umístit i do místností s vyšší koncentrací vlhkosti (např. do koupelny), zámkové spoje palubek DESIGNline® Connect jsou tak pevné, že nepropustí žádnou vlhkost.

Krytiny DESIGNline® na českém trhu pořídíte například v síti 1 FLOOR

Výhradním přímým dovozcem krytin DESIGNline® a DESIGNline® Connect v rámci ČR i SR je od roku 2009 dovozce a distributor podlahových krytin společnost Kratochvíl parket profi, s.r.o., která krytinu dále dodává svým obchodním partnerům i do prodejen specializované maloobchodní sítě 1 FLOOR. Dobré vztahy mezi firmou KPP a panem Windmöllerem byly vybudovány již v době jeho působení ve firmě Witex. KPP laminátové podlahy značky Witex výhradně zastupuje již od roku 1995, kdy byla odstartována vzájemná spolupráce. Čas potvrdil, že i přijetí nabídky ke spolupráci od pana Windmöllera v rámci nově založené firmy Windmöller Flooring bylo správným krokem.

Porovnání krytiny DESIGNline® Connect s laminátovými podlahami

  • Tichá pokládka - nepotřebujete žádnou pilu
  • Čistá pokládka -  při řezání se nepráší
  • Rychlá pokládka - systém zámků umožňuje pokládku jedním člověkem
  • Bez parotěsné folie - materiál nevyžadující její použití
  • Bez protihlukové folie - případně lze pokládat na ComfortTec
  • Strukturovaný povrch - neklouže psům a kočkám
  • Snadná údržba díky PU povrchové úpravě
  • Vysoká odolnost třída zátěže až 42
  • Nenáchylnost na vodu - nehrozí efekt "střížkování", vhodná podlaha i do koupelen
  • Tichá podlaha - příjemná prostorová akustika
  • Elastický povrch - příjemná podlaha na chůzi

Více informací o podlahových krytinách DESIGNline® najdete na www.kpp.cz .


30.5.2011

Doporučené odkazy

Plancher, s.r.o.
Společnost Plancher s.r.o. se specializuje na prodej a pokládku podlahových krytin, renovace ...

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/clients/client1561/web98/web/modules/clanky/view.php on line 47

Komentáře

Přidávání komentářů je možné pouze pro přihlášené uživatele.

 


Zapomněli jste svoje přihlašovací údaje?
Registrace

Český kanafas | Chalupářská svítidla | Galerie o bydlení | Články o bydlení | Venkovský styl | Odkazy
To pravé BYDLENÍ - magazín o bydlení, informační portál o bydlení, stavebnictví a zahradě. Inspirace, trendy a Vaše fotogalerie.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Vybavení chalupy | Stavba chalupy